Športové aktuality
2 min. čítania

Ni chao z Pekingu: Stret rozličných novinárskych kultúr

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Zimné olympijské hry v Pekingu prinášajú kontrasty rozličných kultúr. Ukazuje sa to aj na tlačových konferenciách či správaní sa novinárov v tlačových centrách. Zahraniční novinári sa neboja otvárať problematické témy, hľadajú rôzne príbehy a chcú prinášať svojim divákom či čitateľom emotívne a zaujímavé príbehy.

Čínski žurnalisti sa snažia prinášať predovšetkým správy o tom, ako je podujatie úspešné. Zahraničných športovcov oslovujú len s otázkami, ako sa im páči v Číne a čo hovoria na športoviská či olympijskú dedinu.

Kontrast oboch svetov je viditeľný aj na tlačových konferenciách. „Ako by tančili v nabitom tanečnom sále, ale každý na inú melódiu,“ napísal o priebehu stretnutí novinárov so zástupcami Medzinárodného olympijského výboru New York Times.

Kým zahraniční novinári sa v posledných dňoch pýtali predovšetkým na prípad Kamily Valijevovej, domácich v rovnakom čase zaujímalo, aké je najobľúbenejšie jedlo medzi športovcami či koľko pečených kačiek sa už zjedlo v olympijskej jedálni.

Aj domácich novinárov však v tlačových centrách prekvapilo, že sa dostanú aj na inak zakázané stránky. Najväčší svetový vyhľadávač síce ponúka iba svoju hongkonskú verziu, ale prostredníctvom olympijského pripojenia sa dostanete aj na rôzne sociálne siete či spravodajské servery.

V hoteli, kde je už miestna sieť, tieto stránky už neotvoríte. Firewall jednoducho odfiltruje všetky nepovolené siete, ktoré sú pre väčšinu Číňanov zakázané. Jedine sa na tieto stránky dostanete s pomocou pripojenia cez niektorú z VPN, aj to nie všetkých.

Články domácich novinárov každý deň vidíme v hlavnom tlačovom centre. Škoda len, že čínskym znakom nerozumieme a iba z obrázkov môžeme dedukovať, o kom a o čom sa v textoch píše. Ich čítanie by bolo určite zaujímavé.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV