Športové aktuality
3 min. čítania

Novak Djokovič zaspieval Andrei Podmaníkovej, ona potom zaplávala národný rekord

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Andrea Podmaníková počas prsiarskej stovky na OH v Tokiu.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Najskôr v predvečer olympijskej premiéry plavkyni Andrei Podmaníkovej zaspievala srbská tenisová hviezda Novak Djokovič a na druhý deň jej náladu ešte viac vylepšil nový slovenský rekord na 100 m prsia. Po štyroch rokoch upravila svoje osobné maximum o sedem desatín sekundy na 1:08,36, čo v silnej olympijskej konkurencii v bazéne v Tokiu stačilo na 28. miesto.

Na postup do semifinále bolo potrebné zaplávať o 1,4 sekundy lepší výkon. Podmaníková vyhrala tretiu rozplavbu. Z výkonu i času mala veľmi dobrý pocit.

Bez očakávaní i nervozity

Andrea Podmaníková
Andrea Podmaníková bola s vystúpením na 100 m prsia veľmi spokojná.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

„Veľké očakávania som od prsiarskej stovky nemala. Len zopárkrát som nebola vystresovaná zo súťažného štartu. Dnes to bol jeden z tých prípadov. Mohlo to byť aj rýchlejšie, najmä záver mohol byť lepší. Myslím, že som urobila o zopár záberov viac ako zvyčajne, ale to musia posúdiť tréneri. Oni mi to povedia, čo mám urobiť a ja to iba prenesiem do vody. Už sa teším na stredajšiu dvojstovku,“ hovorila spokojne v mixzóne Podmaníková.

Dvadsaťtriročná plavkyňa v rozhovore priznala, že jej pomohlo, keď si po jarných majstrovstvách Európy v Budapešti zbalila kufre a odišla trénovať do Spojených štátov. Tamojší tréneri i kolegyne z bazéna ju počas piatich týždňov motivovali, ťahali k lepším výkonom. V olympijskom bazéne tieto tréningy pretavila do národného rekordu.

„A pritom boj s aklimatizáciou som ešte nevyhrala. Zisťujem, že to ide aj tak. Na tréningoch v USA som cítila, že sa zrýchľujem. Konečne som zlepšila osobný rekord. Už bolo na čase. Ak by sa mi to nepodarilo už teraz, potom neviem kedy,“ priznala.

Po prsiarskej stovke sa už teší aj na dvojnásobnú trať. Tréningy v USA jej pomohli k zlepšeniu sa, dokonca to vyzerá tak, že jej dlhšia dištancia bude viac vyhovovať. „S dlhšou traťou som nikdy predtým v živote nebola tak stotožnená ako teraz. V zámorí so mnou pracujú, cítim, že mi začína viac vyhovovať. Teším sa na to, čo predvediem. Na tréningoch to vyzerá veľmi dobre.“

V olympijskej dedine nemala zlú skúsenosť

Topoľčianka je nováčikom v slovenskej olympijskej výprave. Aj keď sa olympijské hry konajú v covidovej dobe a dlho nebolo jasné, ako budú vyzerať, Podmaníková ich vníma aj ako odmenu za snaženie sa športovcov. Podľa nej je dobré, že sa konajú. Z účasti napriek rôznym reštrikciám má radosť.

„Ešte som v olympijskej dedine nemala zlú skúsenosť. Každý deň sa mi prihodí niečo pekné. Je to jednoznačne najlepšie podujatie, na ktorom som sa zúčastnila,“ skonštatovala.

Po chvíľke pridala aj zaujímavú skúsenosť zo sobotňajšej cesty z večere: „Išli sme spolu s Barborou Balážovou a zastavili sa pri nás srbskí športovci. Jeden z nich sa nám prihovoril po slovensky: Ahojte. Poďme Slovensko. Ja som odpovedala, že poďme Srbsko. V rúšku som Novaka Djokoviča ani nespoznala. Dali sme sa do reči a bola to príjemná prechádzka z večere. Aj nám zaspieval pesničku od Rytmusa.“

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV