Šport a olympizmus
San Marino
3 min. čítania

Ocenenia fair play v San Marine odovzdávala aj predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová

Katarína Ráczová, predsedníčka KFP SOŠV, národná ambasádorka Rady Európy pre šport, toleranciu a fair play
Momentka z príhovoru Kataríny Ráczovej na slávnosti fair play v San Marine.

V Bruseli, sídle popredných inštitúcií Európskej únie, sa 7. septembra už po štvrtý raz oslavoval Svetový deň fair play. Tento termín bol vybraný na pripomenutie 7. septembra 1963, keď sa pod vedením jedného zo štyroch legendárnych francúzskych tenisových „mušketierov“ Jeana Borotru stretli zakladajúci členovia Medzinárodného výboru fair play (CIFP). O rok neskôr v spolupráci s UNESCO začali udeľovať medzinárodné ocenenia fair play, vrátane tej najvyššej – Ceny Pierra de Coubertin.  

Svetový deň fair play je prejavom globálneho partnerstva medzi Panathlon International a medzinárodnými i európskymi organizáciami fair play. Tohtoročné oslavy sa konali v starej radnici v Bruseli za prítomnosti zástupcov troch zakladateľských organizácií.

Na slávnosti fair play v San Marine členka výkonného výboru EFPM Katarína Ráczová uprostred.
Na slávnosti fair play v San Marine členka výkonného výboru EFPM Katarína Ráczová uprostred.

Za Medzinárodný výbor fair play bol prítomný generálny sekretár organizácie Gábor Deregán, za Panathlon International Pierre Zappelli a Európske hnutie fair play (EFPM) reprezentoval Philippe Housiaux (zároveň prezident Panathlon Wallonie). Na tomto výnimočnom podujatí sa zúčastnila aj predsedníčka Nórskeho Nobelovho výboru Berit Reissová-Andersenová, ktorá v mene tejto organizácie prevzala ocenenie EFPM „Fair play pre mier“.

Na počesť Svetového dňa fair play po celom svete organizujú rôzne podujatia a akcie. Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV) v tomto termíne pravidelne štartuje svoju internetovú kampaň spojenú s výzvou na predkladanie návrhov na ocenenia fair play, vrátane Ceny Jána Popluhára, ktorá je najvyšším ocenením v oblasti fair play na Slovensku. Viac sa o výzve dozviete tu:

Predsedníčka KFP SOŠV Katarína Ráczová, ktorá je zároveň služobne najstaršia členka výkonného výboru EFPM, sa pri príležitosti osláv Svetového dňa fair play z poverenia EFPM zúčastnila na slávnostnom odovzdávaní cien Sanmarínskeho výboru fair play (CNSFP). Sanmarínsky výbor fair play podobne ako KFP SOŠV s veľkým úspechom používa Karty fair play na mládežníckych športových podujatiach.

Momentka z oceňovania mladej sanmarínskej šermiarky.
Momentka z oceňovania mladej sanmarínskej šermiarky.

Medzi ocenenými tohto výboru boli aj sanmarínski dobrovoľníci celosvetového projektu Červený nos, ktorí rozdávajú radosť a úsmev deťom, ktoré to potrebujú. Cenu fair play si z rúk Kataríny Ráczovej prevzala aj mladá šermiarka Emilia Rossattiová, ktorá na majstrovstvách Talianska vo vekovej kategórii do 23 rokov (zároveň to bola kvalifikácia na majstrovstvá Európy), za nepriaznivého stavu 9:11 nevyužila poskytnutú výhodu, keď sa jej súperka zranila, a nechala vypršať čas.

Katarína Ráczová vo svojom slávnostnom príhovore vyzdvihla príkladné aktivity CNSFP, ako napríklad projekt Červená lavička, ktorá je symbolom úsilia proti násilnostiam na ženách. Na záver podujatia na znak uznania odovzdala diplom a sklenenú trofej EFPM predsedovi CNSFP Gian Battistovi Silvagniovi a poďakovala sa mu za príkladnú spoluprácu v hnutí fair play.

Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV