SOŠV
4 min. čítania

Olympijský deň dostáva do pohybu milióny ľudí

Viktória Briešková
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Olympijský deň je oveľa viac než len športové podujatie. Je to deň, keď sa každý človek vo svete môže stať aktívnym, dozvedieť sa viac o olympijských hodnotách a objaviť nové športy.

Každý rok Olympijský deň umožňuje celému svetu zdieľať radosť zo športu, zapojiť sa do športových aktivít a zjednotiť sa v duchu olympijských hodnôt. Olympijský deň je vynikajúcim prostriedkom na povzbudenie všetkých ľudí, aby viedli zdravý a aktívny život a tiež na propagáciu úlohy športu v spoločnosti.

olympijsky den
Foto
Archív SOŠV

Slovenský olympijský a športový výbor ho využíva ako príležitosť na to, aby motivoval ľudí na vykonávanie čo i len tých najjednoduchších aktivít. Pri svojich podujatiach sa v rámci rozvoja olympizmu snaží do svojich podujatí zapájať veľa bývalých či súčasných olympionikov.

Národné olympijské výbory ho každoročne premieňajú na podujatie, ktoré sa koná na celom svete, či už prostredníctvom športových aktivít, stretnutí so známymi športovcami, alebo koncertmi a výstavami v olympijskom duchu.

Motivácia k fyzickej aktivite

Oslavy Olympijského dňa sú na svete rôzne. K hlavným športom zvyčajne patrí beh. Beží sa na tratiach dlhých desať kilometrov, päť kilometrov, respektíve tzv. Olympic Day Fun Run na 1500 metrov. Pre malé deti je, pochopiteľne, prijateľná oveľa kratšia vzdialenosť. Pripravujú sa športové aktivity nielen pre aktívnych športovcov, ale aj pre tých, ktorí pohyb milujú, ale nejde im o výkony. Dôležitý je pohyb a láska k nemu.

Okrem Behu Olympijského dňa sa organizuje množstvo zábavných a herných aktivít, ktoré dokážu dostať  ľudí von a prinútia ich hýbať sa, ako napríklad súťaže v preťahovaní lanom, plážový volejbal, plavecké preteky alebo dokonca výuka tanca, či hodina jogy.

olympijsky den
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Olympijský deň je príležitosť pre každého. Človek môže ťažiť zo skúseností športových trénerov a poradcov, stretnúť špičkových športovcov, dokonca aj aktívnych alebo bývalých olympijských šampiónov a dozvedieť sa o nich viac. Takto vyzerá Olympijský deň vo svete.

Vznikol, aby šíril olympijské hodnoty do všetkých kútov sveta

Oslava Olympijského dňa sa prvýkrát konala v roku 1948 na počesť výročia založenia novovekého olympijského hnutia. Medzinárodný olympijský deň sa oficiálne oslavuje vždy 23. júna. Tento deň bol vyhlásený na počesť 23. júna 1894, keď bol na pôde parížskej univerzity Sorbonna založený Medzinárodný olympijský výbor  a zároveň bolo prijaté rozhodnutie o obnovení antických olympijských hier.

Oslavy prvého svetového Olympijského dňa sa konali za podpory spolu deviatich národných olympijských výborov, ktoré hostili oslavy v nasledujúcich štátoch: Rakúsko, Belgicko, Kanada, Veľká Británia, Grécko, Portugalsko, Švajčiarsko, Uruguaj a Venezuela.

olympijsky den
Foto
Archív SOŠV

Od roku 1987 sa v rámci osláv konajú po celom svete rozmanité športové akcie, medzi ktorými je najhlavnejší Beh Olympijského dňa. Ten prvý sa bežal na desaťkilometrovej trati a na jeho organizácii sa podieľalo 45 národných olympijských výborov.

V priebehu desaťročí sa zmenil na jedinú výročnú celosvetovú oslavu olympijského hnutia a pomohol šíriť olympijské hodnoty do všetkých kútov sveta.

Viac ako 118-tisíc účastníkov na 600 rôznych podujatiach

Na Slovensku sa každoročne do akcií v rámci jeho osláv zapájajú desaťtisíce účastníkov. Tieto aktivity zastrešujú predovšetkým regionálne olympijské kluby, ktorých dnes máme už 24.

Po celom Slovensku sa v termíne od 1. mája do 30. júna konajú podujatia v školách, materských školách, v olympijských kluboch či vo voľnočasových organizáciách. Na celom Slovensku sa minulý rok uskutočnilo 600 podujatí so 118 746 účastníkmi, čo je historický rekord. Doteraz sme najpočetnejšiu účasť na podujatiach evidovali v roku 2005 – 91 031 účastníkov. Tento rok nás čaká podobné číslo ako minulý rok. Do osláv sa doposiaľ zapojilo už viac ako 100-tisíc detí.

Športuj Slovensko
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Slovenský olympijský a športový výbor každoročne v máji a júni organizuje množstvo zaujímavých projektov. K tradičným akciám v rámci Olympijského dňa sa tento rok podarilo naštartovať aj novinku „Športuj Slovensko“, ktorú navštívilo už 7 000 ľudí. Cieľom tohto projektu je nielen osláviť Olympijský deň, ale aj rozvíjať pozitívny vzťah detí k športu.  Šíriť túto myšlienku pomáhajú aj mnohí známi športovci, ako napríklad Anastasia Kuzminová, Róbert Vittek, Ivan Jakeš, Pavol Hurajt, Samuel Piasecký, Tomi „Kid” Kovács a ďalší.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV