Športové aktuality
6 min. čítania

Olympionici sa podelili o techniky používané na optimalizáciu výkonu

olympics.com, pp
Foto
Envato

Spánok, prirodzená superschopnosť regenerácie športovcov, môže byť náročnejší počas stresových období. Pre športovcov to môže byť akákoľvek súťaž. Ako najlepší maximalizujú výhody spánku počas tréningu, cestovania vyvolávajúceho jetlag a samotných súťaží? Viac zistili redaktori webu Medzinárodného olympijského výboru.

Jedenásť hodín a 24 minút. To je časový úsek, ktorý britská cyklistka Becky Jamesová zaznamenala v spánkovej aplikácii v prvý deň dovolenky po skončení sezóny 2016, v ktorej získala dve strieborné medaily na olympijských hrách v Riu de Janeiro. „Prvý deň na dovolenke a ja mám takýto spánok!!!“ napísala Jamesová pod príspevok.

Americká lyžiarska hviezda Mikaela Shiffrinová je známa svojou záľubou v spánku. „Akoby na povel si zdriemne na lanovkách či na podlahách lyžiarskych chát,“ napísal v roku 2018 časopis Time. Samotná Shiffrinová občas zverejní príspevok o svojej obľúbenej záľube. „Hmmm... Zaujímalo by ma, či ma spánok baví rovnako ako mňa? #randomthoughts #professionalsleeper,“ napísala na Facebooku v marci 2014.

Manažment vyrovnávania sa s časovým posunom

Írsky reprezentant v športovej gymnastike Rhys McClenaghan ukázal vo svojom vlogu, v ktorom opisuje svoju cestu do Tokia 2020, ako si spolu s trénerom nasadzuje atraktívne okuliare s červenými sklami.

„Sem sa nedostane žiadne modré svetlo, zlato,“ komentoval McClenaghan, čím narážal na osvetlenie letiska, ktoré ovplyvňuje mozog a má podobný vplyv na spánok ako obrazovka telefónu alebo notebooku.

McClenaghanov rozvrh zahŕňal spánok v prvej polovici letu, aby sa čo najplynulejšie dostal do japonského časového pásma. Podarilo sa to, hoci pravdepodobne pomohlo aj to, že dvojica dostala na časť cesty z Londýna do Tokia upgrade do biznis triedy.

Ranný tréning v deň letu prinútil Dublinčana, ktorý sa v roku 2022 stal majstrom sveta v cvičení na koni, zobudiť sa o 4.30 h ráno, aby mohol ísť na tréning a na ňom zvládnuť nesmierne náročnú zostavu.

„Reprezentačný tréner Luke Carson vždy hovorí, že by som mal byť schopný zobudiť sa uprostred noci a hneď zacvičiť celú zostavu. Dnes som si dokázal, že to dokážem,“ hovoril McClenaghan.

Autopilot

Niektorí športovci dokážu podávať optimálne výkony napriek horšiemu spánku. Trampolinistka Bryony Pageová pred ziskom striebra na olympijských hrách 2016 v Riu de Janeiro spala noc pred súťažou len niekoľko hodín. Napriek tomu dokázala predviesť skvelú zostavu.

„V skutočnosti som spala asi len dve hodiny. Vzrušenie a adrenalín boli veľké. Tak som si v noci len oddýchla a zmierila sa s tým, že to bude tak, ako bude. Trénovala som aj v časoch, keď som sa nevyspala veľmi dobre... Skákala som aj vtedy, ak som bola unavená a vyčerpaná. Takže ma to nevyviedlo ani na olympiáde z miery. Bola to len súťaž a ja som sa snažila zo seba vydať to najlepšie,“ uviedla Pageová.

Ani vrcholoví športovci často nedokážu zaspať. Často preto len ležia, relaxujú a nechávajú odpočívať svoje telo.

Nedostatok spánku

Na predsezónnom prípravnom kempe nórskeho tímu alpských lyžiarov testovali absolútne limity športovcov. Jeden z testov chcel zistiť, ako podať výkon napriek extrémnemu nedostatku spánku.

Teraz už bývalý nórsky reprezentant v zjazdovom lyžovaní Kjetil Jansrud v príspevku na Instagrame podrobne opísal trojdňový tréning vo vojenskom štýle, v ktorom ho s tímovými kolegami viedla pri psychických a fyzických výzvach nórska čata Coastal Ranger Commando. Cieľom bolo posilniť väzby tímu pred sezónou Svetového pohára a zimnými olympijskými hrami v Pekingu 2022.

Fyzické a psychické výzvy, ktorých cieľom bolo posilniť tímového ducha, naučiť sa techniku debrífingu a spätnej väzby, rozvíjať psychickú odolnosť a zvyknúť si na zvládanie neistoty, sa každý deň začínali ranným plávaním v Severnom ľadovom oceáne.

Prvý deň bol potom zameraný na fyzické výzvy, zatiaľ čo druhý deň sa sústredil na mentálne výzvy a techniky. Tretí deň zostali útočiaci Vikingovia cez noc vonku v chlade, krytí len prístreškom, ktorý si spoločne postavili, a zohrievaní ohňom, ktorý založili.

„Jedným z hlavných poznatkov, ktoré sa športovci naučili, je, že ľudské telo je schopné podávať naozaj dobré výkony, aj keď psychické a fyzické podmienky nie sú optimálne,“ uviedol kondičný tréner nórskeho tímu alpských lyžiarov Bjørn Ole Fosse. „V skutočnosti, aj keď boli tri dni bez spánku a jedla, všetci športovci podali hneď po tréningovom kempe lepší výkon vo fyzickom teste, ako tesne pred touto náročnou skúsenosťou.“

Spánok ako u bábätka

Veľa športovcov prerušený spánok akceptuje, niektorí ho aktívne vítajú, iní sa s ním nevedia vyrovnať. Narodenie dieťaťa je často najväčším narušiteľom udržiavania zdravého spánkového režimu v každej domácnosti, nieto ešte v prísnom režime športovca.

Mesiace pred tým, ako sa športovému gymnastovi Maxovi Whitlockovi narodila dcéra Willow, očakával dvojnásobný olympijský víťaz zmeny. „Prvé, čo vám ľudia povedia, je, že po narodení dieťaťa nebudete spať. Pre mňa to bude ťažké, keďže som zvyknutý spať 10 až 11 hodín denne. Rozprával som sa o tom s chlapcami. Budem musieť zmenšovať časť spánku k šiestim až ôsmim hodinám. Uvidíme, čo sa podarí,“ povedal Whitlock pre príchodom dcéry na svet.

Takže, čo sa vlastne napokon stalo?

„Zvykol som spať desať až dvanásť hodín denne, takže vstávanie s Willow ma prvých pár nocí zasiahlo ako tona tehál,“ povedal Whitlock v marci 2019 pre časopis Hello.

Keď sa Whitlock vrátil k tréningu, jeho manželka Leah povedala, že v tú noc zostane hore. Nasledovalo šesť hodín pevného spánku.

„Cítil som sa veľmi svieži, neprekážalo mi, že som spal v kuse menej,“ usmial sa Whitlock. „Možno som predtým príliš veľa spal.“

Samozrejme, existuje aj jeden moment, keď sú športovci radi, že vôbec nespia. Noci po splnení olympijského sna sú veľmi dlhé a nekončia sa.

Katarčan Mutaz Baršim a Talian Gianmarco Tamberi získali spoločne olympijské zlato po tom, čo obaja skočili vo finále skoku do výšky na OH 2020 v Tokiu 2,37 m. O piatej hodine ráno bolo možné nájsť Baršima, ako sa potuluje po olympijskej dedine a opojná zmes adrenalínu a vzrušenia mu nedovoľuje spať po zisku svojho prvého olympijského titulu. Po dosiahnutí jeho sna mu nedalo dlho zaspať.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV