Športové aktuality
5 min. čítania

Paňková brala na juniorských ME štyri medaily. Medzi K1 a C1 si nevyberá, jej cieľom je Paríž

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Zuzana Paňková.
Foto
TASR - Pavol Zachar

Zuzana Paňková mohla byť po víkendových ME juniorov a pretekárov do 23 rokov maximálne spokojná. V slovinskom Solkane vylovila z vody štyri medaily. K triumfu z K1 aj C1 pridala zlato v hliadkach 3xK1 a bronz v extrémnom slalome.

Už v piatok sa Paňková tešila na šampionáte z prvej medaily. Získala ju v hliadkach K1 spoločne s Ivanou Chlebovou a Amy Ryanovou. V sobotu si na krk ešte stále len 16-ročná pretekárka zavesila ďalšie dve medaily. Najskôr sa tešila z titulu majsterky Európy v K1, večer vyjazdila bronz aj v novej olympijskej disciplíne – v extrémnom slalome. V nedeľu zavŕšila úspešný šampionát triumfom v kategórii C1.

Pozornosť médií si užíva

„Som veľmi šťastná. Musím povedať, že som to ani nečakala,“ povedala svoje dojmy z ME mladá Košičanka po stretnutí s médiami. Na všetky otázky odpovedala s úsmevom, nebol na nej badať ani náznak nervozity. „Je to moment, o ktorom som tak trošku snívala. Je to super a užívam si to,“ dodala o mediálnych povinnostiach.

Po šampionáte zhodnotila aj svoje slabšie výkony. Tie, našťastie, prišli len na úvod. „Kvalifikácia v singli nebola najlepšia. Vracala som sa do bránky, ťukala som. Aj v kajaku som robila chyby. No po kajakovej hliadke sa to nejako vyrovnalo. Po zlate som si povedala, že tu môžem niečo dosiahnuť.“

Nabitý program mala do bodky naplánovaný

V priebehu troch dní toho na vode odjazdila viac než dosť. „Bolo to veľmi náročné. Všetko sme si museli s trénerom do bodky naplánovať. Kedy jesť, kedy ísť spať... Myslím, že sme to zvládli,“ povedala Paňková, ktorá mala podobne nabitý program prvýkrát v kariére.

Zuzana sa predstavila aj v novej olympijskej disciplíne – v extrémnom slalome. V nej sa jazdci na trať dostávajú spoločne. Zaručuje to väčšiu divácku atraktivitu, nevýhodou je naopak hrozba zranení. „Je to niečo nové. Táto disciplína je hlavne pre divákov. Je to zaujímavé, no ešte je v ňom dosť vecí, ktoré sa musia vylepšiť a domyslieť. No môže to byť zaujímavé. Môže však dôjsť k veľa úrazom a tie pravidlá nie sú úplne domyslené,“ myslí si mladá športovkyňa, ktorá na juniorských ME brala v tejto disciplíne bronz.

Tréner ju obskakoval a dával pozor na bludné myšlienky

Náročný medailový víkend by nezvládla bez pomoci trénera Petra Murcka. „Tréner ma obskakoval. Hovorila som mu, čo potrebujem - teraz musím ísť na obed, potrebujem vyniesť loď, potrebujem vodu. Všetko robil úplne úžasne. Pýtal sa ma či vládzem, či nemám problémy, či mi neblúdia myšlienky hore dole. Veľmi mi pomáhal,“ nechala sa počuť Paňková.

Od útleho veku ju starí rodičia brávali na splavy Hornádu a Dunajca. Rieky splavovali aj jej rodičia, a tak sa rozhodla pre vodný slalom. Súťaží v kategóriách C1 aj K1, ani jednu z nich však neuprednostňuje. „To je ako mať medzi deťmi jedno obľúbené. Každá je niečím iným špecifiká a jedinečná,“ smeje sa mladá pretekárka, ktorá je odmalička zvyknutá súťažiť so staršími súperkami.

Zuzana Paňková mohla byť po ME juniorov a pretekárov do 23 rokov maximálna spokojná.
Zuzana Paňková mohla byť po ME juniorov a pretekárov do 23 rokov maximálna spokojná.
Foto
TASR - Pavel Neubauer

Na Tokio ešte nebola pripravená

Podľa jej slov je to pre ňu výhoda. Môže sa veľa naučiť a má viac času na vylepšovanie svojich zručností. Medzi ženami súťažila aj v rámci bojov o olympijské hry v Tokiu. Kvalifikovať sa pokúšala v kategórii C1. Do Japonska však napokon cestovala Monika Škáchová. „V októbri minulého roka som sa rozprávala s trénerom. Pýtala som sa, chceme to skúsiť, nechceme to skúsiť? Nakoniec som si, povedala, že do toho idem. Minimálne z toho budem mať veľa úžasných skúseností. A to sa podarilo. Olympijské hry som pozerala, fandila som a som možno aj trochu rada, že mi to nevyšlo. Myslím, že som ešte nebola pripravená,“ zhodnotila členka Juniorského olympijského tímu 2020.

Snom je Paríž 2024

Jej olympijský sen sa možno splní už o tri roky. „Mojím cieľom je Paríž 2024 – tam smerujem. Budem to skúšať v oboch disciplínach,“ hovorí Paňková, ktorá vidí inšpiráciu aj v Austrálčanke Jessice Foxovej. Tá v Tokiu získala zlato v C1 a bronz v K1.

V septembri ju čaká plno premiér. Novinkou pre ňu bude účasť na Svetových pohároch – najskôr v španielskom Seu d'Urgell a následne vo francúzskom Pau. 21. septembra začínajú „domáce“ majstrovstvá sveta v Čunove. „Idem tam so zámerom podať čo najlepší výkon a nazbierať čo najviac skúseností,“ dodáva na záver o svojich ambíciách.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV