Športové aktuality
3 min. čítania

Paríž chystá veľkú šou, otvorenie OH 2024 uvidí 600-tisíc divákov

Tony Estanguet prezentuje parížske plány na otvárací a záverečný ceremoniál OH 2024.
Foto
TASR/AP

Organizátori olympijských hier v Paríži 2024 sa rozhodli pri otváracom ceremoniáli ukázať šou, ktorá tu ešte nebola. Slávnosť sa nebude konať na olympijskom štadióne, ale prvýkrát v histórii mimo neho. Športovcov a fanúšikov čaká nevídaná udalosť.

Otvárací ceremoniál olympijských hier 2024 v Paríži sa uskutoční na rieke Seina. Organizátori to potvrdili v pondelok a menia tak dlhé roky zaužívaný zvyk štadiónových slávností. Záverečný ceremoniál hier bude zasa na námestí Trocadéro pod Eiffelovou vežou.

Tentoraz sa neuskutoční žiaden nástup olympijských výprav z útrob štadióna. V Paríži sa fanúšikom a divákom predstavia športovci z viac ako 200 krajín počas plavby po rieke Seina. Na ceremóniu poslúži 160 lodí. Na brehoch pozdĺž šesťkilometrového úseku medzi Pont d’Austerlitz a Pont d’Iena im bude tlieskať až 600-tisíc divákov. A všetci môžu slávnosť sledovať zdarma.

„Dnes je výnimočný moment,“ povedal zlatý medailista vo vodnom slalome Tony Estanguet, ktorý vedie organizačný výbor hier v Paríži, v súvislosti s oznámením podrobností o ceremoniáloch: „Je v tom veľa emócií a nadšenia, otvárací ceremoniál je veľkou udalosťou.“ Nápad podporil napriek obavám o bezpečnosť aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. Organizátori a mesto chceli na podujatí až 2 milióny divákov, pričom bezpečnostné zložky žiadali „len“ 25 000.

„Chceme vyvolať jedinečné emócie prepojením športu a umenia. Ceremoniál bude príležitosťou vyzdvihnúť naše rozmanité dedičstvo. Odhalí svetu najkrajšie z Francúzska, jeho dedičstvo, históriu, kreativitu i odvahu,“ uviedol Estanguet.

Francúzsky premiér Jean Castex požiadal ministra vnútra Geralda Darmanina o vypracovanie bezpečnostných plánov, najmä na úvodnú slávnosť v centre Paríža. Tie očakáva do konca roka.

Nezvyčajné plány pripravujú organizátori aj pre záverečný ceremoniál, pri ktorom chcú využiť park Trocadero s výhľadom na Effelovu vežu.

Parížania, ktorí budú hostiť olympijský sviatok tretíkrát v históriu, plánujú zmeniť celé mesto na jeden veľký štadión. Viaceré súťaže sa budú konať mimo riadnych športových, ich lokalitami budú Eiffelova veža, námestie Concorde či priestor pred zámkom Versailles.

„Chceme vyslať svetu správu, že olympijské hry sú jedinečné. Len otvorenie bude sledovať miliarda ľudí. Celé mesto zmeníme na veľký olympijský štadión,“ sľubuje Estanguet.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV