Šport a olympizmus
2 min. čítania

Plagát olympijských a paralympijských hier v Paríži v žiarivých farbách a v štýle art deco

Poster OH a PH 2024.
Foto
Paris 2024

Žiarivé farby a štýl art deco charakterizujú oficiálny plagát tohtoročných olympijských a paralympijských hier v Paríži, ktorý v pondelok predstavili v múzeu d 'Orsay. Na prvý pohľad sa vizuálne výrazne líši od všetkých predošlých olympijských plagátov počnúc Hrami I. olympiády v Aténach 1896. Navyše je na rozdiel od zvyklostí umiestnený na šírku. Sú na ňom umiestnené aj dve logá (OH, resp. ZOH) a niekoľko maskotov hier.

Na slávnostnom odhalení diela inšpirovaného extravagantnou minulosťou mesta nad Seinou sa zúčastnili umelecký šéf OH 2024 Joachim Roncin a autor plagátu, parížsky ilustrátor Ugo Gattoni.

"Nechcel som, aby to bolo niečo nudné ako plagát len s logom a dátumom, ako to zvyčajne býva. Chcel som rozprávať príbeh. Chcel som, aby to bolo poriadne veselé, lebo to bude obrovská párty. Chcel som, aby to bolo radostné," povedal Joachim Roncin v rozhovore s agentúrou AP ešte pred odhalením.

Ugo Gattoni, ktorý tvorbou plagátu a všetkých detailov strávil viac ako 2000 hodín, ho doplnil: „Na štyri mesiace som sa zamkol vo svojej dielni a bolo to tak vo dne v noci. Je to plagát, ktorý by mal fungovať aj o 100 rokov.“

Plagát s dotykom surrealizmu a mnohými prepracovanými detailmi zobrazuje parížske historické pamiatky a športoviská a ponúka spoločný pohľad na olympijské aj paralympijské hry. Jeho ústredným motívom je Eiffelova veža, na ktorej je navlečený národný štadión Stade de France. Víťazný oblúk je vyobrazený s tenisovým kurtom na vrchole, nechýba ani Seina, v ktorej majú súťažiť diaľkoví plavci aj triatlonisti, či most Alexandra III. V pozadí je Marseille, kde sa budú konať jachtárske súťaže, a vlna pripomínajúca Tahiti, ktoré bude hostiť súťaže v surfingu.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV