Športové aktuality
3 min. čítania

Po 27. januári aj individuálne športovanie a pobyt v prírode len s negatívnym testom

Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Najnovšie opatrenia na zabránenie šírenia choroby COVID-19 ovplyvnia aj individuálne športovanie a pobyt v prírode. Naďalej platí zákaz vychádzania s výnimkami, po 27. januári však bude možné pohybovať sa v intraviláne i extraviláne obcí len s výsledkom negatívneho testu na nový koronavírus.

Od pondelka 18. januára do utorka 26. januára sa na Slovensku uskutoční celoplošné skríningové testovanie, ktoré vláda nazvala „Zachráňme spoločne životy“. Kabinet Igora Matoviča zároveň predĺžil zákaz vychádzania do nedele 7. februára. Od stredy 27. januára sa občania, ktorí nebudú môcť pracovať z domu, budú musieť preukázať negatívnym výsledkom antigénového testu alebo PCR testu. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na test nemusia ísť ľudia, ktorí ostanú v domácej karanténe a zákaz vychádzania porušia len v prípade, že potrebujú naplniť nevyhnutné životné potreby.

Na základe uznesenia z nedeľňajšieho rokovania Vlády SR sa výnimka zo zákazu vychádzania od 27. januára 2021 do 2. februára 2021 bude vzťahovať aj na cestu „na účel pobytu v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu a cestu späť, ak ju vykonáva osoba, ktorá sa preukáže negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaného od 18. januára 2021, alebo ak ju vykonáva osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace, alebo ide o osobu mladšiu ako 15 rokov, alebo o osobu staršiu ako 65 rokov, alebo ak táto osoba bola zaočkovaná proti ochoreniu COVID-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní, alebo zdravotne ťažko postihnutá osoba, ktorá sa pohybuje s pomocou vozíčka.“

Slovensko po 3. februári rozdelia na horšie a lepšie okresy podľa prvého kola skríningového testovania. V horších sa ľudia budú musieť naďalej preukazovať do 7. februára negatívnym výsledkom testu urobeným po 27. januári. Okresy s lepším nabehnú na COVID automat. Celkovo by počas skríningového testovania mali pretestovať 2,2 milióna ľudí.

Športoviská pre rekreačných i amatérskych športovcov zostávajú naďalej zatvorené. Zakázané sú aj akékoľvek formy spoločných tréningov. Výnimky platia len na pobyt a športovanie v extraviláne a pre profesionálne športové súťaže, ktoré sa môžu hrať aj v súčasnosti.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV