Šport a olympizmus
3 min. čítania

Vďaka Nadácii SOŠV rastú budúci olympionici: Pomôcť im môžete aj vy!

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru prostredníctvom projektu Juniorského olympijského tímu pomáha mladým talentom pri rozvoji ich športovej kariéry. Športovci si vďaka tomu každý rok rozdelia finančnú podporu vo výške až 48-tisíc eur. Teraz ich môžete podporiť priamo aj vy, ak sa rozhodnete darovať 2 % Nadácii Slovenského olympijského a športového výboru.

Juniorský olympijský tím tvorí 21 mladých talentovaných športovcov. Každý rok ich vyberá Slovenský olympijský a športový výbor spoločne s Nadáciou SOŠV na základe domácich aj medzinárodných výsledkov.

Podporte 2 % z daní Nadáciu SOŠV

V JOT boli aj viacerí olympionici

„Aby sme si vychovali novú generáciu úspešných slovenských reprezentantov, je nevyhnutné podchytiť si už dnes mládežníckych športovcov, ktorí preukazujú svoj talent,“ hovorí o projekte JOT prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel.

Juniorský olympijský tím tento rok odštartoval svoj šiesty ročník. V minulosti boli jeho členmi napríklad atlétky Viktória Forster a Gabriela Gajanová, vodná slalomárka Eliška Mintálová, športová strelkyňa Vanesa Hocková, hokejista Oliver Okuliar, snoubordista Samuel Jaroš či bobistka Viktória Čerňanská.

„Moje dvojročné členstvo v Juniorskom olympijskom tíme bolo super a vážim si, že som v ňom mohla byť. Je to dobrý cielený projekt na podporu začínajúcich vrcholových športovcov, v ktorých je potenciál,“ hovorí majsterka sveta v monoboboch v kategórii do 23 rokov Viktória Čerňanská.

Stali sa súčasťou skvelého tímu

Medzi najznámejšie mená z tohtoročného tímu patria 5 medailisti z minuloročných zimných aj letných verzií Európskeho olympijského festivalu mládeže. Do povedomia športovej verejnosti je už vryté meno nádeje slovenského biatlonu Jakuba Borguľu – dvojnásobného kadetského majstra sveta. Členkou Juniorského tímu 2023 je aj bronzová šortrekárka Tamara Tokárová, bronzový plavec Samuel Košťál, strieborná atlétka Lenka Gymerská či víťaz tenisovej štvorhry Daniel Balaščák.

„Je pre mňa obrovskou poctou byť členkou Juniorského olympijského tímu. Veľmi sa teším, že aj moje športové nadanie je súčasťou tímu najlepších športovcov. Budem robiť to, čo je v mojich silách, aby som nesklamala a ukázala, že ma nik neprecenil,“ povedala bežkyňa Lenka Gymerská, ktorá je podľa tabuliek za rok 2022 najrýchlejšou Európankou v behu na 400 metrov v kategórii žiačok do 16 rokov.

O Nadácii SOŠV

Nadácia Slovenského olympijského a športového výboru sa orientuje na pomoc športovcom a športovej rodiny od mládežníckeho veku až po seniorov. Chceme podporiť športovanie na Slovensku a pestovať u ľudí návyk na každodenný pohyb. Veríme, že vďaka pohybu bude naša krajina zdravšia a cez rôzne projekty Nadácie sa nám podarí dostať pozitíva športovania medzi širokú verejnosť.

Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV