Športové aktuality
4 min. čítania

Andrea Zererová: EYOF bolo jedno veľké srdce

Andrea ZEREROVÁ
Andrea Zererová so súťažným manažérom cyklistiky Stanislavom Holecom pred štartom pretekov.
Foto
ARCHÍV AZ

Júlový XVI. letný Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici sa stal historicky najväčším multišportovým podujatím na slovenskom území. Oslovili sme ľudí, priamo zainteresovaných do jeho príprav, aby napísali, aký bol ten „ich“ EYOF. Dnes píše Andrea Zererová.

Text vyšiel v časopiseckom magazíne Slovenského olympijského a športového výboru OLYMPIC.sk jeseň/zima 2022.

Časopis vo formáte PDF na stiahnutie

ANDREA ZEREROVÁ (manažérka športového oddelenia OV EYOF)

Od EYOF v Banskej Bystrici ubehlo zopár mesiacov, no silné emócie a nezabudnuteľné zážitky vo mne rezonujú stále. Presne desať mesiacov pred začiatkom podujatia – koncom septembra 2021 som nastúpila do rozbehnutého supervlaku.

Kým dovtedy som sa pri športe motala skôr k oblasti komunikácie a marketingu, pre EYOF som dostala do vienka päť športov – basketbal, cyklistiku, džudo, plávanie a triatlon. Škoda, že  sme triatlon po dlhých diskusiách museli z programu EYOF vyškrtnúť.

Na prelome rokov 2021 a 2022 sa ustálili zoznam športovísk a mená technických delegátov. Postupne sme ich začali pozývať do Banskej Bystrice. Mojou prvou delegátkou bola basketbalistka Lidija Pleicová z Chorvátska. S odstupom času som vďačná, že práve ona bola „pokusným králikom“. Uvoľnená dáma s balkánskym šarmom, nápomocná riešiť všetky vzniknuté situácie. Profesionálka s ľudskou tvárou, s ktorou aj počas EYOF nebola o zábavu núdza.

Džudo a plávanie sú technicky náročnejšie športy a aj prípravy športovísk zaberali viac času. Plaváreň na Štiavničkách je v porovnaní s plaveckou arénou v Baku, či s budapeštianskou Duna arénou, kde sa konali posledné majstrovstvá sveta, chudobný príbuzný. Rozplánovať bolo treba každý centimeter okolo bazéna i v zázemí. Tréningový 50-metrový bazén, ktorý sa podarilo zrekonštruovať na neďalekom plážovom kúpalisku, bol úžasné miesto na prípravu priamo v srdci parku EYOF.

Športová hala VŠC Dukla ponúkla skvelé zázemie pre džudo. Profesionalita predstaviteľov Európskej federácie džuda mi ukázala nový rozmer detailného plánovania športoviska, ktoré sme museli kótovať na centimetre.

Trate pre cyklistické preteky si v prípravnej fáze vyžadovali súčinnosť viacerých úradov a orgánov. Využili sme skúsenosti organizátorov Okolo Slovenska. Štartový a cieľový oblúk na Námestí SNP pripomínal Bystričanom EYOF nielen počas cyklistických súťaží.

Veľká vďaka za celý EYOF zo športového oddelenia patrí jednotlivým súťažným manažérom zo športových zväzov, ktorí dokázali uspokojiť i tie najmenšie požiadavky technických delegátov a spolu so svojimi tímami zorganizovať súťaže na profesionálnej úrovni.

Prvé dni si na podujatí si veci musia „sadnúť“. Bolo potrebné zvládnuť veľa úkonov. Kolos športovcov, trénerov, podporných tímov, technických delegátov, rozhodcov a funkcionárov sa musel zladiť do jednej tóniny.

Z atmosféry na preplnených tribúnach som mala zimomriavky a až vtedy mi „docvaklo“, čo sme vlastne zorganizovali.

Tím EYOF bol jedno veľké srdce, ktorého súčasťou boli ľudia z organizačného výboru, jednotlivých zväzov a dobrovoľníci. Športový riaditeľ EYOF Marek Majerčák nezabudol pri každom jednom stretnutí poznamenať: „Som taký dobrý, ako dobrý je môj tím.“ Aj preto sa EYOF vydaril.

Uchovajme si pozitívne zážitky a myšlienky na podujatie a hrdo sa ním pochváľme pri každej príležitosti. Veď práve to je disciplína, v ktorej my Slováci potrebujeme viac potrénovať a zabrať.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV