Šport a olympizmus
Banská Bystrica
4 min. čítania

Prezident EOV Spyros Capralos: EYOF v Banskej Bystrici bol perfektný, naozaj som si ho veľmi užíval

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prezident EOV Spyros Capralos.
Foto
TASR/Ján Krošlák

Na záverečnej tlačovej besede XVI. letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Banskej Bystrici ako prvý dostal slovo prezident Európskych olympijských výborov (EOV) Spyros Capralos. Ostrieľaný grécky športový funkcionár, v minulosti dvojnásobný olympionik vo vodnom póle, teraz už veľa rokov prezident Helénskeho olympijského výboru a v poslednom čase aj člen Medzinárodného olympijského výboru bol v minulosti na mnohých EYOF. Ale ten banskobystrický bol preňho prvý letný EYOF vo funkcii prezidenta EOV, do ktorej ho zvolili vlani v júni.

„Prežili sme v Banskej Bystrici fantastický týždeň, pretože sa nám podarilo spojiť športovú mládež Európy na výborne organizovanom podujatí, pri skvelých súťažiach v malom meste, ktoré má však veľké srdce. To srdce pocítili všetci športovci. Boli tu perfektné podmienky. Navštívil som súťaže vo všetkých športoch a videl som viacero fantastických výkonov. Na športoviskách, ale aj v uliciach mesta bola skvelá atmosféra. Naozaj som si to veľmi užíval,“ poskytol základné hodnotenie podujatia a dodal: „Na záverečnom ceremoniáli sa poďakujem európskym športovým federáciám, Slovenskému olympijskému a športovému výboru, ale predovšetkým Organizačnému výboru EYOF Banská Bystrica 2022 za jeho veľké úsilie a organizátorský úspech.“

Prezident EOV si pochvaľoval, že športové súťaže sa zaobišli bez vážnych zranení. „Len jedna cyklistika musela ísť do nemocnice, ale hneď ďalší deň ju odtiaľ prepustili,“ prezradil. Ocenil, že veľmi dobre boli manažované opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19. „Mali sme menej ako desať prípadov pozitívnych testov. Infikovaní bezpečne odcestovali domov, takže s tým neboli žiadne problémy.“

Capralos vyzdvihol, že v Banskej Bystrici po prvý raz v histórii EYOF súťažilo viac dievčat ako chlapcov. „Niektorí účastníci v atletike budú štartovať aj na budúcoročnom EYOF v slovinskom Maribore, čo pre nich znamená veľký bonus,“ povedal. Na vysvetlenie - v minulosti nemohli tí istí športovci štartovať na EYOF dvakrát, ale teraz nastane zmena, keďže pandémia si vyžiadala posun podujatia v Banskej Bystrici o rok neskôr. Ďalej prezradil, že po dohode s Badminton Europe platí aj to, že najúspešnejší bedmintonisti z EYOF sa priamo kvalifikovali na Európske hry 2023 v Krakove nad rámec národných kvót.

Prezident EOV konštatoval, že v Banskej Bystrici sa výborne prezentovali predovšetkým talianski športovci, ale napríklad vôbec prvú medailu z EYOF v atletike získala výprava Malty. Zaujal ho aj príbeh moldavského medailistu z atletiky, ktorého otec súťažil v atletike na EYOF v roku 1995.

„Ale najviac pre nás znamená veľký záujem médií aj verejnosti o podujatie,“ zdôraznil Spyros Capralos. „Živé streamovanie prenosov prekonalo všetky naše predstavy. Viac ako 100-tisíc unikátnych užívateľov sledovalo 60 hodín živého vysielania, čo jasne potvrdzuje veľký záujem.“

Prezident EOV veľmi ocenil koncept Športového parku EYOF, ktorý organizátori utvorili v priestore okolo plážového kúpaliska. Takýto koncept je zvyčajný pre „veľké“ olympijské hry, ale na EYOF je to niečo nové. Navyše v tzv. Chill-out zóne sa odohrával bohatý sprievodný program, spojený s propagáciou fair play, ekologických opatrení a podobne. Na tomto programe sa aj vďaka Slovenskému olympijskému a športovému výboru podieľali aj viacerí bývalí či súčasní slovenskí špičkoví športovci. Keďže s výnimkou soboty bolo v Banskej Bystrici pekné počasie, Chill-out zóna bola hodne navštevovaná. A ako bonus pre členov výpravy bola možnosť okúpať sa a schladiť sa v otvorených bazénoch.

„Bolo to nádherné. Päť športovísk sa nachádza v jednom klastri a ľahko sa môžete presúvať z jedného na druhý. Navyše v parku bol aj ďalší program, v ktorom významnú úlohu zohrávali mladí ambasádori podujatia z rôznych krajín, medzi nimi aj vlaňajšia víťazka OH v Tokiu z Izraela Linoy Ashramová. Samozrejme, takéto osobnosti inšpirovali športovcov, aby sa dozvedeli viac o olympijských hodnotách, čo je rovnako dôležité ako samotný šport,“ vyzdvihol Capralos.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV