Šport a olympizmus
4 min. čítania

Prezident SOŠV prijal Martina Schellinga, najdlhšie slúžiaceho šéfa slovenského lyžovania v histórii

Prezident SOŠV Anton Siekel prijal v utorok 7. marca v Dome športu Martina Schellinga.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Prezident SOŠV Anton Siekel prijal v utorok 7. marca v Dome športu Martina Schellinga, najdlhšie slúžiaceho šéfa slovenského lyžovania v histórii. Stretnutie sa nieslo v priateľskej atmosfére, reč bola najmä o zjazdovom a bežeckom lyžovaní dnes a v minulosti.

Na čele slovenského lyžiarskeho zväzu (pod rôznymi názvami) bol dnes už 90-ročný Schelling (jubileum oslávil 3. februára) v rokoch 1968 – 1988, zároveň bol aj podpredsedom federálneho zväzu.

Martin Schelling prezidentovi SOŠV porozprával aj o úspechu kandidatúry Vysokých Tatier na usporiadanie majstrovstiev sveta v severských lyžiarskych disciplínach v roku 1970. Na tomto podujatí, ktoré sa napokon skončilo veľkým úspechom, pôsobil ako vedúci československej výpravy. „Spomínam si najmä na ďakovný list vtedajšieho prezidenta USA. Boli to naozaj krásne spomienky na celé podujatie,“ spomenul počas návštevy.

Schelling stál aj pri zrode Bielej stopy SNP. Mrzí ho slabý záujem o toto legendárne bežecké podujatie. „ Za mojich čias štartovalo aj sedemtisíc ľudí. Teraz ich bolo okolo 120 v hlavnej kategórií, dokopy možno tristo. Niekde sa robí chyba,“ hovoril dlhoročný funkcionár. Ako príklad dal podobné podujatie – Jizerskú päťdesiatku, ktorá v susednom Česku stále láka nových a nových účastníkov.

Pre prezidenta SOŠV mal prichystaný aj cenný dar v podobe drevenej trofeje z pretekov Goralský klobúčik a odznak zo spomínaných MS v severských lyžiarskych disciplínach 1970.

Martin Schelling v mládežníckom veku súťažil v zjazdovom lyžovaní. Po absolvovaní štúdia na Právnickej fakulte UK v Bratislave dlho pôsobil v Československej televízii Bratislava - ako zahraničnopolitický redaktor a neskôr zástupca šéfredaktora Hlavnej redakcie Televíznych novín (bol nositeľ prestížnej ceny Zlatý krokodíl), ale vzťah k lyžovaniu si uchoval.

Už v roku 1966, keď bola ustanovená Lyžiarska sekcia Slovenského výboru Československého zväzu telesnej výchovy (ČSZTV), sa ako predseda technickej komisie dostal do jej predsedníctva. V júni 1968 sekciu nahradil Slovenský lyžiarsky zväz, ktorého predsedom sa stal práve Martin Schelling.

Vo funkcii šéfa slovenského lyžovania (názov organizácie sa neskôr zmenil na Výbor lyžiarskeho zväzu Slovenského ústredného výboru ČSZTV), zotrval dvadsať rokov, zároveň bol podpredsedom federálneho lyžiarskeho zväzu. Potom ho na čele slovenského zväzu nahradil o necelé dva roky starší Ladislav Harvan.

Počas jeho pôsobenia na čele slovenského lyžovania sa na Slovensku uskutočnilo viacero pretekov Svetového pohára v zjazdovom i klasickom lyžovaní, vrátane finále SP v zjazdových lyžiarskych disciplínach vo Vysokých Tatrách v sezóne 1973/74. Okrem toho Jasná hostila v roku 1974 juniorské majstrovstvá Európy a v roku 1985 juniorské majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní, pričom kandidovala aj na usporiadanie MS dospelých. Vysoké aj Nízke Tatry boli v tom období tradičnou a populárnou destináciou viacerých významných medzinárodných lyžiarskych podujatí.

Schellingov záujem o lyžiarske dianie pretrval až do súčasnosti. Keď Slovenský olympijský a športový výbor v snahe riešiť veľký rozkol v slovenskom lyžovaní na 21. apríl 2021 zvolal do Liptovského Mikuláša stretnutie osobností histórie slovenského lyžovania, bol práve Martin Schelling najstarší z deviatky lyžiarskych osobností, ktoré sa na ňom zúčastnili. V deviatke boli aj tí, ktorí viedli naše lyžiarske hnutie už v ére slovenskej štátnej samostatnosti - Július Dubovský, Janka Gantnerová i František Repka.

Napriek veku 90 rokov je bývalý aktívny lyžiar – zjazdár aj volejbalista dodnes pohybovo aktívny, napríklad si stále chodieva zaplávať.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV