Športové aktuality
3 min. čítania

Prvé OH mládeže v Singapure slávnostne otvorili na najväčšom plávajúcom javisku

TASR, Reuters, SOV
alt

Singapur 14. augusta (TASR, Reuters, SOV) - Slávnostným ceremoniálom otvorili v sobotu v Singapure premiérové Olympijské hry mládeže, na ktorých sa v 26 olympijských odvetviach zúčastní takmer 3600 mladých športovcov vo veku od 14 do 18 rokov. Otvorenie podujatia, na ktorom sa predstaví aj 17 slovenských nádeji, sa uskutočnilo na najväčšom plávajúcom javisku na svete, za svetiel extravagantných ohňostrojov.
Po dni prehánok dážď ustal a 12-denné podujatia otvoril prezident usporiadateľskej krajiny S. R. Nathan. Hlavnými účastníkmi programu ceremoniálu boli mladí bubeníci a tanečníci, ktorých vystúpeniam nadšene skandovalo 25-tisíc divákov. Olympijskú pochodeň priniesol na veľkej dračej lodi 16-ročný domáci reprezentant v jachtingu Dareen Choy.
Už pred hrami sa prezident MOV Jacques Rogge vyjadril, že sa cíti ako budúci otec pred narodením dieťaťa. "Je to ambiciózny projekt," povedal. "Zrejme urobíme aj nejaké chyby, ale podstatné bude, aby sme sa z nich poučili a napredovali. Účasť mladých športovcov z 205 krajín je úspech," dodal Rogge, civilným povolaním ortopéd. Premiérové OHM budú prenášať televízne spoločnosti v 166 krajinách sveta. Okrem športovísk čakajú na účastníkov i výchovné a kultúrne programy, vrátane informovania o nebezpečenstve dopingu a prínosoch zdravého životného štýlu.

“Dnes sme otvorili novú kapitolu olympijskej histórie. Od tejto chvíle majú mladí športovci z celého sveta šancu zúčastňovať sa na podujatí, ktoré kombinuje šport, vzdelávanie a kultúru a prvý raz ochutnať olympijskú skúsenosť. Vďaka tomu dostanú cenné lekcie, ktoré im môžu pomôcť v budúcej kariére, či už v športe alebo mimo neho,” uviedol v príhovore na slávnostnom otvorení prezident MOV. “Účasť na olympijských hrách mládeže pomôže športovcom rozlišovať medzi tým, aké je byť víťazom a aké byť šampiónom. Na víťazstvo jednoducho potrebujete byť prvý v cieli. Ale šampión si zasluhuje obdiv aj za svoj charakter, nielen za fyzický talent,” dodal Jacques Rogge.

Niektoré média predpokladajú, že podujatie v Singapure nepritiahne davy fanúšikov, napriek masívnej a nákladnej kampani. Kritiku si vyslúžili aj prekročenie rozpočtu o takmer 90 miliónov dolárov. Rogge si však je istý, že návštevnosť bude vysoká. "Som si istý, že po otváracom ceremoniále a po víťazstve domáceho futbalového tímu bude záujem Singapurčanov rásť," dodal prezident MOV a duchovný otec podujatia.

Prvé zimné OH mládeže sa uskutočnia v roku 2012 v rakúskom Innsbrucku a ďalšie letné pokračovanie bude hostiť za štyri roky čínsky Nanťing.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV