Športové aktuality
Bratislava
8 min. čítania

Prvé zasadnutie štábu SOŠV pre EH v Krakove: Slovensko má zatiaľ 35 miesteniek plus družstvo atlétov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Foto
Krakov 2023

V Dome športu v Bratislave sa v utorok uskutočnilo prvé zasadnutie štábu Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) pre budúcoročné III. európske hry (EH) v Krakove-Malopoľsku. Viedol ho športový riaditeľ SOŠV Roman Buček, ktorý priamo v dejisku podujatia nedávno absolvoval míting pre vedúcich výprav.

Európske hry sa konávajú v štvorročných intervaloch. Ich prvá edícia bola v roku 2015 v azerbajdžanskom Baku a druhá v roku 2019 v bieloruskom Minsku. Európske hry v Krakove-Malopoľsku budú od 21. júna do 2. júla 2023 a okrem Krakova sa ich súťaže uskutočnia ešte v ďalších 10 mestách.

Mapka, ilustrujúca rozloženie miest súťaží Európskych hier 2023.
Mapka, ilustrujúca rozloženie miest súťaží Európskych hier 2023.
Foto
Krakow 2023

Európske hry predstavujú obrovské podujatie. Do Krakova a Malopoľského vojvodstva príde okolo 7000 športovcov z celej Európy. Budú súťažiť v 24 športoch, resp. v 17 odvetviach, z ktorých 19 je olympijských – a v nich pôjde aj o olympijské miestenky do Paríža 2024. Priamo na EH sa má rozdeliť spolu 124 olympijských miesteniek, ale v mnohých ďalších prípadoch budú výsledky na EH dôležité pre získanie bodov do dlhodobých kvalifikačných rebríčkov.

V programe EH 2023 je spolu 237 medailových súťaží. V 12 športoch budú súťaže EH zároveň majstrovstvami Európy. O európske tituly sa bude súťažiť vo vodnom slalome, rýchlostnej kanoistike, šerme, modernom päťboji, teqballe, bikrose, atletike (družstvá), horskej cyklistike, džude (družstvá), umeleckom plávaní, skokoch do vody a v bedmintone.

Samotný Krakov bude hostiť otvárací aj záverečný ceremoniál a súťaže v 12 športoch, resp. odvetviach (stolný tenis, basketbal  proti 3, vodný slalom, rýchlostná kanoistika, lukostreľba, moderný päťboj, sedmičkové ragby, teqball, triatlon, padel, kickbox).

Súťažiť a pretekať sa bude aj na športoviskách v mestách Chorzów (atletika, ktorá bude mať samostatný režim), Krynica-Zdrój (džudo, taekwondo, horská cyklistika, beh do vrchu), Zakopané (letné skoky na lyžiach), Nowy Sacz (breaking), Tarnów (bedminton, plážový futbal, plážová hádzaná, športové lezenie), Vroclav (športová streľba), Rzeszów (skoky do vody), Osvienčim (umelecké plávanie), Nowy Targ (box) a Krzeszowice (bikros).

Hlavná dedina športovcov bude v univerzitnom kampuse v Krakove, ale účastníci budú ubytovaní ešte aj v ďalších šiestich lokalitách mimo centra hier, predovšetkým v hoteloch. Zaujímavé je, že mimo Krakova nebudú športovci ubytovaní podľa krajín, ale podľa športov.

Na zasadnutí štábu Roman Buček informoval zástupcov jednotlivých športových zväzov, že organizátori umožnia športovcom prísť najskôr tri dni pred ich súťažou a odísť budú musieť do 48 hodín po jej skončení. Poliaci uhradia výpravám ubytovanie a stravu, ostatné náklady idú na plecia národných olympijských výborov, prípadne aj zväzov. Našťastie, Poľsko ju susedná krajina a Krakov nie je ďaleko od našich hraníc, takže odpadajú starosti s dopravou.

Uzávierku širšieho okruhu potenciálnych účastníkov (tzv. long list) stanovil SOŠV na 24. apríla, uzávierku zúženého okruhu už reálnych účastníkov (tzv. short list) na 25. mája. Do 3. júna bude možnosť vymeniť nominovaného športovca za iného, potom už môže nastať výmena len zo zdravotných dôvodov.

Momentka z prvého zasadnutia štábu SOŠV pre EH v Krakove, v stoji športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.
Momentka z prvého zasadnutia štábu SOŠV pre EH v Krakove, v stoji športový riaditeľ SOŠV Roman Buček.
Foto
Andrej Galica, SOŠV

Atléti so 60-členným družstvom

Špecifickú pozíciu v programe III. európskych hier bude mať atletika. Hoci ide o individuálny šport, bude sa súťažiť v tímovej súťaží majstrovstiev Európy miešaných družstiev – a to vo všetkých troch výkonnostných divíziách. Slováci sú v druhej divízii a istá je tak účasť ich 60-členného miešaného družstva.

Atléti s určitosťou budú tvoriť najpočetnejšiu časť našej výpravy, ale paradoxne nebudú jej priamou súčasťou. Na EH 2023 totiž atletika pôjde podľa „separátneho“ režimu. Nielenže sa jej súťaže uskutočnia v Chorzówe, čo je zhruba dve hodiny cesty autom od Krakova, ale aj zabezpečenie účasti je v réžii nie národných olympijských výborov, ale národných športových zväzov.

Atletická časť výpravy preto aj má používať zväzové oblečenie. Oficiálne zväzové oblečenie by mala šancu využiť v prípade účasti na otváracom ceremoniáli na futbalovom štadióne Wisly Krakov. Vzhľadom na vzdialenosť Chorzówa od Krakova je však ich účasť na slávnostnom otvorení málo pravdepodobná. A zatiaľ nie je jasné, či by v prípade umiestenia v prvej trojici mohli mať atléti „olympijské“, a nie zväzové oblečenie.

Prehľadný program Európskych hier v Krakove.
Prehľadný program Európskych hier v Krakove.
Foto
Krakov 2023

Zatiaľ 35 miesteniek: rýchlostná kanoistika, vodný slalom, stolný tenis, lukostreľba a kickbox

V piatich športoch sa už kvalifikačný proces skončil. Zo Slovákov si v ňom miestenky vybojovali len 13 rýchlostní kanoisti. Hoci ich súťaže na EH budú zároveň majstrovstvami Európy, v porovnaní so zvyčajnými ME budú mať mierne odlišný program. Existujúca trať na rýchlostnú kanoistiku má totiž len 500 metrov namiesto zvyčajného kilometra, čo bude mať samozrejme odraz v zmenenej skladbe disciplín.

Ďalším našim parádnym odvetvím je vodný slalom. V Krakove pôjde o olympijské miestenky, preto chcú Slováci obsadiť všetky štyri kategórie maximálnym počtom troch lodí, znamená účasť 12 športovcov. Pokiaľ ide o extrémny slalom, tam ešte nie je jasné, či v ňom budú môcť nastúpiť len účastníci súťaží v klasickom vodnom slalome, alebo aj pretekári nad tento rámec. Vodnému slalomu však robí starosti to, že rekonštrukcia krakovského kanála, otvoreného v roku 2002, sa ešte nezačala.

Okrem rýchlostných kanoistov je už istá účasť minimálne štvorice našich stolných tenistov. V miešanej štvorhre si ju výsledkami na tohtoročných majstrobstvách Európy vybojoval pár Ľubomír Pištej, Barbora Balážová, vo dvojhrách Wang JangTatiana Kukuľková. Podľa šéfa zväzu Antona Hamrana by si Balážová mohla na základe rebríčkového postavenie vybojovať účasť aj vo dvojhre. A zväz dúfa, že sa kvalifikujú aj družstvá mužov a žien.

V kickboxe sa zo Slovenska kvalifikovali traja borci a jedna žena je v pozícii prvej náhradníčky. Aby sa tento šport mohol objaviť v programe Európskych hier, musela medzinárodná federácia kickboxu zaplatiť organizátorom 360-tisíc eur. Na túto sumu sa museli poskladať národné federácie, vrátane slovenskej.

V lukostreľbe je istá účasť trojice Slovákov. Začiatkom apríla sa ešte bude bojovať o miestenky pre súťaže družstiev. Lepšiu šancu postúpiť má náš ženský tím.

Strelci, boxeri a tí ostatní

Dosť početná účasť Slovákov sa predpokladá v športovej streľbe, čo je jeden z našich tromfových športov. Strelci budú súťažiť na výbornej a osvedčenej strelnici vo Wroclawe a keďže víťazi EH získajú miestenku na olympiádu, motivácia prebojovať sa na Európske hry a uspieť na nich bude vysoká.

V boxe budú súťaže EH zároveň majstrovstvami Európy. Reprezentačný tréner Pavol Hlavačka predpokladá, že kvalifikovať by sa od nás mohlo 4 – 5 mužov a 2 – 3 ženy. Na zasadnutí štábu sa však posťažoval na informačné „ticho“ okolo možnosti kvalifikovať sa z EH na olympijské hry v Paríži, čo súvisí s tým, že Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odobral Medzinárodnej boxerskej asociácii (IBA) riadiť kvalifikačný proces na OH.

Vzhľadom na predchádzajúce výsledky našich na posledných európskych šampionátoch by sa dalo predpokladať, že na EH bude mať zastúpenie aj slovenské ženské karate – buď na základe zisku medaily na budúcoročných ME, alebo na základe rebríčkového umiestenia.

V šerme by sa vo fleurete a v korde mohlo teoreticky predstaviť maximálne spolu šesť Slovákov.

V cyklistike sa najreálnejšie ukazuje štart našich freestylistov v BMX. Mali by sme mať miestenky aj pre horskú cyklistiku, je však otázne, či budeme mať pretekárov a pretekárky takej výkonnosti, aby sme ich vedeli využiť.

V teqballe môže dvojicu mužov aj žien postaviť prvých 15 krajín z európskeho rebríčka. Po prvom zo štyroch kvalifikačných podujatí je Slovensko na 12. – 13. mieste.

V skokoch na lyžiach na umelej hmote je reálna len účasť Tamary Mesíkovej. V modernom päťboji existuje šanca na účasť len jednej ženy od nás.

Triatlonisti ešte kvalifikačné kritériá nepoznajú, ale zväz predbežne považuje za reálnu účasť jedného muža a troch žien. Ak by sa to potvrdilo, mohli by sme postaviť aj štafetu.

Celkove sa črtá, že naša výprava na III. európskych hrách bude veľmi početná, aj keď zrejme nie až taká, ako bola pri premiére v Baku 2015. Tam súťažilo až 164 slovenských športovcov zo 167 nominovaných, čo bola historicky najpočetnejšia výprava na podujatí, kde účasť zabezpečoval SOŠV. V každom prípade však budeme mať oveľa viac športovcov ako v Minsku 2019, kde súťažilo 70 zo 75 nominovaných slovenských športovcov.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV