SOŠV
Rozhovor
4 min. čítania

RADOSLAV RANČÍK: „ŽIVIL SOM SA MOJÍM KONÍČKOM“

Foto
TASR

V diskusnom paneli Už som iba divák budú na konferencii SPORT (R)EVOLUTION 2019 hovoriť bývalí profesionálni športovci Radoslav Rančík a Tomi „Kid“ Kovács o tom, či sa dá pripraviť na koniec športovej púte a ako zvládnuť život po aktívnej kariére.

Vždy je to veľká škoda, keď sa s aktívnou kariérou lúči športovec, ktorý zanechal veľkú stopu. Bývalý basketbalista Radoslav Rančík skončil v Interi Bratislava v roku 2018. 39-ročný rodák z Košíc hovorí, že celú kariéru žil svoj sen. Robil to, čo ho bavilo. „Keď som sa k tomu dopracoval, chcel som v tom vytrvať čo najdlhšie. Život profesionálneho športovca má svoje mínusy, ale máme privilégium živiť sa naším hobby. To by malo byť snom každého človeka,“ rozhovoril sa Radoslav Rančík, ktorý hrával v Chorvátsku, Francúzsku, Turecku, Česku, Taliansku či Ukrajine.

Strednú a vysokú školu absolvoval v USA. Do NBA sa nedostal. Bol na skúškach v Minnesote a na kempe Dallasu a San Antonia. Ako športovca ho to mrzí, no podľa jeho slov prežil v Európe peknú kariéru. Hanbiť sa za ňu nemusí.

Plusy prevyšujú

Rančíkova kariéra trvala 16 rokov. Skončil v roku 2018 v bratislavskom Interi. O konci kariéry začal uvažovať už po 35-tke, kedy si začal uvedomovať, že jeho výkonnosť bude mať klesajúcu tendenciu. „Po poslednej sezóne som si myslel, že budem ďalej hrať. Inter sa rozhodol omladiť tím. Šport je biznis, neviním ich za to. Mali inú predstavu a ja som vďačný za každú minútu, ktorú mi poskytli. Možno je aj dobre, že to dopadlo takto. Keby som mal teraz sebou ďalšiu dobrú sezónu... Možno by som hral ďalej,“ pripúšťa Radoslav Rančík, ktorý po konci kariéry komentoval zápasy pre RTVS. Na konferencii bude hovoriť aj o tom, či sa v budúcnosti vráti ku basketbalu v úlohe trénera alebo manažéra.

„Basketbal mi síce zobral čas s rodinou, ale na druhej strane mi dal živobytie, komfortný životný štýl a dennodennú zábavu. Spoznal som množstvo ľudí, ktorých si vážim. Tým, že som bol v zahraničí mám na svet iný pohľad. Hodiny strávené pri tréningu a zápasoch sa poznačili aj na mojom zdraví. Plusy aj tak jasne prevyšujú mínusy,“ povedal 207 cm vysoký šesťnásobný majster Česka.

Tréneri nemajú dobré podmienky

Slovenský basketbal sa nachádza v náročnej situácii. Podľa Radoslava Rančíka by mal byť zákon o športe upravený pre  sponzorov. „Mali by mať možnosť odpísať si sponzorské peniaze z daní. Hlavne by to pomohlo ako podporný prostriedok pre mládež. Zlatá hokejová generácia trénovala zo štátnych peňazí. Mladí nemajú také podmienky ako sme mali my. Mládežnícki tréneri zarábajú 400 eur. Sú to živitelia rodín, musia mať vytvorené finančné aj vzdelávacie podmienky,“ poukázal na hlavný problém nielen basketbalu.

Radoslav Rančík kandidoval do dvoch komisií FIBA. Po tom, čo neuspel, nevidí svoju funkcionársku kariéru až tak ružovo. „Chcem si rozšíriť spektrum svojich vedomostí aj v inom odbore ako je basketbal. Začal som sa venovať iným veciam,“ prezradil.

Športovú konferenciu SPORT (R)EVOLUTION víta a teší sa. „Ľudia, príďte sa pozrieť a pýtať sa. Dnes je o športovcoch rôzna predstava. Sú jedinci, ktorí nám robia zlú reklamu, no veľa športovcov bojovali za svoju školu, klub a štátnu vlajku. Profesionálni športovci predstavujú možno jedno percento svetovej populácie. Pozývam všetkých, ktorých tieto témy zaujímavú, aby prišli a diskutovali s nami,“ vyzýva Radoslav Rančík.

SPORT (R)EVOLUTION sa uskutoční už 18. septembra 2019 v Refinery Gallery. Neváhajte a zaistite si miesto na unikátnej športovej konferencii kúpou vstupenky na www.predpredaj.sk!

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV