Šport a olympizmus
2 min. čítania

Pred Domom športu pribudnú olympijské a športové symboly

Vizualizácia námestia pred Domom športu po revitalizácii.

Pred Domom športu, v ktorom sídli Slovenský olympijský a športový výbor a viaceré športové zväzy, sa začalo počas augusta s revitalizáciou exteriéru, ktorý by mal v budúcnosti niesť názov Olympijské námestie. Revitalizácia, ktorá zahŕňa aj obnovu fontány, potrvá do budúcoročných olympijských hier v Paríži. Na priestranstvo pribudnú viaceré prvky pripomínajúce olympizmus a šport.

Priestor pred Domom športu v Bratislave bude po revitalizácii zároveň slúžiť ako oddychová zóna pre verejnosť. Bude sa využívať aj na zhromaždenia slovenských športových výprav, prípadne aj na iné aktivity Slovenského olympijského a športového výboru. Revitalizovaný priestor ponúkne exteriérové možnosti pre činnosť Slovenského olympijského a športového múzea, ktoré sídli v Dome športu.

Rekonštrukcia zohľadňuje pôvodnú dispozíciu priestoru. Umelecké dielo, ktoré je súčasťou fontány, zostane zachované. Pribudne však najznámejší symbol olympijského hnutia – olympijské kruhy. Fontánu zasa budú lemovať tri múriky, ktoré budú venované olympijským medailistom a olympijským športom. V rámci prác sa osadia lavičky a zavedie večerné osvetlenie.

Vizualizácia námestia pred Domom športu po revitalizácii.
Vizualizácia námestia pred Domom športu po revitalizácii.

Práce sú rozdelené do dvoch etáp, ktoré na seba nadväzujú. Prvá fáza sa bude realizovať do konca roka 2023, jej súčasťou ešte nebude rekonštrukcia fontány. V jej rámci sa na budúcom Olympijskom námestí urobia krajinno-architektonické úpravy, elektroinštalačné práce, zavedú sa závlahové systémy, zdravotechnika. Samotná fontána a jej technológie budú súčasťou druhej fázy revitalizácie, práce budú realizované počas prvého polroku 2024 tak, aby boli skončené pred olympijskými hrami v Paríži.

Investorom revitalizácie je Slovenský olympijský a športový výbor v spolupráci s Domom športu. Práce sú realizované aj s využitím príspevku od Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.

V budúcnosti by sa priestranstvo malo volať Olympijské námestie. Zámer už schválili miestni poslanci a momentálne sa čaká na rozhodnutie mestských poslancov.

Vizualizácia námestia pred Domom športu po revitalizácii.
Vizualizácia námestia pred Domom športu po revitalizácii.
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV