Športové aktuality
4 min. čítania

Zo zmrzlinára a predavača áut olympijský víťaz a možný majster sveta

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Na olympijských hrách vlani v Tokiu strelil päť gólov a ako najlepší strelec priviedol futbalovú Brazíliu k zlatým medailám. Hneď v úvode majstrovstiev sveta v Katare žiaril Richarlison opäť a dvoma gólmi rozhodol o víťazstve päťnásobných majstrov sveta nad Srbskom. Richarlison de Andrade, ako znie jeho celé meno, chce pomôcť svojej krajine k titulu majstrov sveta.

Útočník Tottenhamu Hotspur ohromil 24. novembra futbalový svet najmä svojím druhým gólom do siete Srbska. Jeho akrobatický kúsok kandiduje na najkrajší gól majstrovstiev sveta 2022. Odvtedy Richarlison získal na sociálnej sieti Instagram 7 miliónov nových sledovateľov.

Richarlison takmer necestoval do Kataru

„Je to fantastický hráč,“ cituje v profile o Brazílčanovi portál MOV olympic.com trénera Selecaa Titeho. Zakončovateľ hrá v jeho výbere s číslom deväť, obľúbenú desiatku musel prenechať Neymarovi.

Jeho štart na majstrovstvách sveta bol dlho neistý a aj on už strácal nádej. Dvadsaťpäťročný futbalista si 15. októbra počas víťazného duelu Tottenhamu proti jeho bývalému klubu Evertonu privodil zranenie lýtka a obával sa, že sa nebude môcť dostať do zostavy pre majstrovstvá sveta.

Pri odchode z ihriska sa rozplakal, rovnako so slzami v očiach hovoril aj v rozhovore pre ESPN Brazil: „Je ťažké hovoriť o zranení, keďže sa mi stalo krátko pred splnením môjho veľkého sna. Podobné zranenie ako toto som už utrpel, ale dúfam, že sa zahojí oveľa skôr. Naposledy, keď som bol v Evertone, som bol mimo hry približne dva mesiace.“

Zranenie je už minulosť. O tri týždne neskôr mu však prišla pozvánka do zostavy Brazílie na majstrovstvá sveta a na nich nastupuje v základnej jedenástke juhoamerickej krajiny.

Na skúšku išiel v požičaných kopačkách

Richarlison sa narodil v päťdesiattisícovom mestečku Nova Venecia na juhovýchode Brazílie. Ako dieťa miloval pobyt vonku, kde hrával futbal naboso vo dne i v noci. Jeho otec bol stavebný robotník, jeho matka robila upratovačku.

„Moja cesta bola trochu ťažká,“ priznal v originálnom dokumente Olympic Document, ktorý cituje Olympic.com. „Tam, kde som žil, sa diali rôzne veci. Videl som veľa peňazí, zbraní a drog. A to je moment, keď si musíte vybrať svoju cestu.“

Keď mal 11 rokov, musel pracovať, aby doplnil skromný príjem svojich rodičov. Okrem toho, že pomáhal starému otcovi na farme, mladý chlapec predával zmrzlinu a umýval autá.

Jedného dňa, keď sa vracal domov z futbalového zápasu, ho prepadli a mierili naňho zbraňou, ale vyviazol bez zranení.

Keď išiel na prvú skúšku do América Mineiro, ktorý mu neskôr ponúkol profesionálnu zmluvu, musel si požičať kopačky. „Bol som bez akýchkoľvek kopačiek, takže práve požičané som použil na skúške. Musím sa poďakovať svojmu priateľovi,“ spomínala brazílska hviezda.

Rekordný hráč Tottenhamu

Richarlison
Richarlison.
Foto
TASR/AP

V roku 2014 sa Richarlison pripojil k mládežníckemu tímu América Mineiro a o rok neskôr sa objavil v jeho seniorskom tíme.

V ďalšom roku už bol vo Fluminese a v roku 2017 sa začala už jeho anglická púť so zastávkami vo Watforde, Evertone a Tottenhame.

Počas svojho ročného pôsobenia vo Watforde bol jediným hráčom v tíme, ktorý odohral všetky zápasy sezóny Premier League a strelil päť gólov. V júli 2018 prestúpil do Evertonu a v nasledujúcich dvoch sezónach sa so 14, resp. 13 gólmi zaradil medzi najlepších strelcov v Premier League. Keď v júli 2022 prestúpil do Tottenhamu, stal sa údajne najdrahšou akvizíciou v histórii londýnskeho klubu.

Suma 69,5 milióna eur za Richarlisona prekonala 60 miliónov eur, ktoré klub v roku 2019 zaplatil za Tanguya Ndombeleho.

„Pombo“ zažiaril na olympijskej scéne

V júli 2021 predviedol svoje schopnosti aj na olympijskej pôde, stačilo mu len 30 minút na hetrik v zápase Brazílie proti Nemecku (4:2) v Jokohame.

„Bol to môj prvý hetrik ako profesionála. Pre mňa bolo dôležité streliť tieto tri góly, ktoré mi pomôžu vyrovnať sa s ťarchou nosenia čísla 10,“ povedal pre Olympics.com.

Richarlison, ktorý má prezývku „Pombo“, čo je portugalský výraz pre holuba, strelil v šiestich zápasoch päť gólov a stal sa najlepším strelcom turnaja v Japonsku.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV