Športové aktuality
3 min. čítania

Sedemnástková premiéra bronzového z Pekingu Šimona Nemca

Šimon Nemec pred debutom v NHL.
Foto
TASR/AP

Bronzový olympijský medailista z Pekingu 2022 Šimon Nemec má za sebou úspešný debut v hokejovej NHL. V drese New Jersey zaznamenal dve asistencie pri domácej prehre 3:6 so San Jose. Nemec sa stal 96. Slovákom, ktorý nastúpil v zámorskej súťaži.

Nemca draftovalo New Jersey v roku 2022 z druhej pozície, no doteraz hrával iba za farmárske mužstvo Utica Comets. V tejto sezóne odohral 13 duelov a pripísal si dva góly a šesť asistencií. „Keď som dorazil do New Jersey, bola jedna hodina ráno. Bolo to ťažké, no na ľade som sa cítil, ako keby to bol normálny zápas. Zajtra si zrejme uvedomím, čo sa mi podarilo. Teraz sa snažím užívať si túto chvíľu,“ povedal Nemec v rozhovore pre klubovú stránku.

Rodák z Liptovského Mikuláša pred stretnutím absolvoval tradičný rituál v NHL a predstavil sa fanúšikom Devils v nováčikovskom kole. Na ľad nastúpil s číslom 17, toto číslo si obliekol ako 17. hráč v histórii New Jersey.

Nemec nahradil v prvej obrannej dvojici pri Švajčiarovi Jonasovi Siegenthalerovi zraneného Dougieho Hamiltona.

„Počas nováčikovského kola som bol nervózny, potom to zo mňa všetko opadlo,“ povedal devätnásťročný bývalý obranca extraligovej Nitry. Na ľade v zápase strávil 22:38 min. Pripísal si aj dva mínusové body, tri strely na bránku a jeden hit. Zo Slovákov v tejto sezóne mal väčšiu minutáž iba Erik Černák, ktorý dvakrát nastúpil na viac ako 23 minút.

Nemec sa premiérovo zapísal do kanadského bodovania v 14. minúte, keď počas presilovej hry vystrelil na bránu. Brankár Kaapo Kähkönen jeho pokus vyrazil, no puk dopravil do siete Dawson Mercer a vyrovnal na 1:1. Aj pri druhom bode sa Nemec snažil skórovať, fínsky brankár tentokrát odrazil puk k Jesperovi Brettovi, ktorý našiel pred bránkou Ondřeja Paláta a ten znížil na 3:4.

Šimon Nemec počas premiérového zápasu v NHL.
Šimon Nemec počas premiérového zápasu v NHL.
Foto
TASR/AP

New Jersey v zápase zaznamenalo 47 striel, kým hráči Sharks 18. Napriek tomu si najslabší tím súťaže pripísal triumf a v riadnom hracom čase uspel už v troch z uplynulých štyroch stretnutí. „Bol to náročný duel. Hrali sme mimoriadne aktívne, strávili veľa času v ich útočnom pásme, no dali sme iba tri góly. Prehra ma hnevá,“ povzdychol si Nemec.

Devätnásťročný Nemec sa stal tretím obrancom v histórii Devils, ktorý sa hneď vo svojej premiére zapísal do kanadského bodovania. Pred ním to dokázali Scott Niedermayer v roku 1991 a Ken Daneyko v roku 1983. Viac bodov počas debutu nazbieral v drese New Jersey iba Will Butcher, ktorý dosiahol v roku 2017 tri asistencie. Zo slovenských nováčikov v NHL nikto nenazbieral v úvodnom zápase dva kanadské body.

„V tíme mi veľmi pomáhajú českí hráči. Je jednoduchšie, keď sa môžem s niekým rozprávať v rodnom jazyku,“ prezradil Nemec.

Okrem zranenia Hamiltona posunul Slováka do zostavy aj disciplinárnym dištanc Brendana Smitha. Tréner Lindy Ruff bol s výkonom slovenského hokejistu spokojný: „Premiéru zvládol dobre. Bol vždy tam, kde mal byť. Súperom nenechával priestor, podporoval aj ofenzívu, aj keď prioritou je obrana. Prvý zápas zvládol.“

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV