Šport a olympizmus
Bratislava
3 min. čítania

Smerom Tokio odcestovala v utorok prvá časť slovenskej olympijskej výpravy – vodní slalomári

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Výprava vodných slalomárov pred odchodom na letisko vo Schwechate.
Foto
Ľubomír Souček

Hry XXXII. olympiády v Tokiu odštartujú už 23. júla a členovia výprav z celého sveta sa už niekoľko týždňov postupne presúvajú na tréningové a aklimatizačné pobyty buď priamo v Tokiu, alebo v iných kútoch Japonska, prípadne v blízkych krajinách.

Pred naloženou batožinou zľava Eliška Mintálová, Monika Škáchová, Matej Beňuš a Jakub Grigar.
Pred naloženou batožinou zľava Eliška Mintálová, Monika Škáchová, Matej Beňuš a Jakub Grigar.
Foto
Peter Brichta

V utorok ráno odcestovala z Bratislavy smerom do Tokia aj prvá, 11-členná časť slovenskej výpravy, tvorená vodnými slalomármi Matejom Beňušom, Jakubom Grigarom, Eliškou Mintálovou, Monikou Škáchovou a členmi ich realizačných tímov.

Jeden člen vodnoslalomárskej časti našej olympijskej výpravy – jej vedúci Lukáš Giertl – musel neplánovane odcestovať už o deň skôr. Vyskytol sa totiž problém s transportom lodí, ktoré sa mali tiež prepravovať v utorok. Napokon sme lode museli poslať o deň skôr a Giertl s nimi išiel ako sprievod. Kým na letisku v Tokiu po prílete vybavil všetky formality, predovšetkým súvisiace s protipandemickými opatreniami, prešlo vyše päť hodín...

Mateja Beňuša vyprevádzali na olympiádu manželka (v pozadí) aj všetci traja synovia.
Mateja Beňuša vyprevádzali na olympiádu manželka (v pozadí) aj všetci traja synovia.
Foto
Ľubomír Souček

Od štvrtka čaká našich vodných slalomárov predolympijský tréningový pobyt v olympijskom areáli Kasai Canoe Slalom Centre. S ním sa doteraz mohli zoznámiť len raz. Až do otvorenia Olympijskej dediny budú bývať v hoteli v blízkosti tohto areálu. Počas celého pobytu budú musieť dodržiavať prísne protipandemické opatrenia.

Jakub Grigar v debate s novinármi pred odletom.
Jakub Grigar v debate s novinármi pred odletom.
Foto
Ľubomír Souček

Vodní slalomári tradične patria medzi najambicióznejšie súčasti našich olympijských výprav. Singlkanoista Matej Beňuš, ktorého k autobusu na Schwechat vyprevádzali manželka i traja synovia, získal na OH 2016 v Riu de Janeiro striebro, kajakár Jakub Grigar skončil piaty. Obaja nedávno potvrdili výbornú formu – Beňuš ziskom striebra na ME v Ivrei, Grigar zase triumfom v pretekoch Svetového pohára v Markleebergu a netaja sa tým, že chcú v Tokiu zaútočiť na medaily. Dve ženy – kajakárka Eliška Mintálová a kanoistka Monika Škáchová – zase majú na OH finálové ambície.

Z členov slovenskej výpravy sa najbližšie na cestu smer Tokio 11. júla vydá kajakár na hladkej vode Peter Gelle so štyrmi členmi realizačného tímu rýchlostnej kanoistiky. Členovia štvorkajaka odletia o niekoľko dní neskôr. Našich rýchlostných kanoistov čaká tréningový a aklimatizačný kemp v meste Katori, necelých 100 km od Tokia.

Eliška Mintálová
Eliška Mintálová
Foto
Ľubomír Souček

V stredu 14. júla odletia do Tokia všetci traja členovia športového oddelenia SOŠV – vedúci našej olympijskej výpravy Roman Buček, jeho zástupca Boris Demeter a administrátorka výpravy Zuzana Tomčíková. Stanú sa prvými našimi obyvateľmi Olympijskej dediny a pripravia všetko na postupné príchody členov našej výpravy. Najväčšia časť výpravy odletí do Tokia 16. júla.

Šport
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV