SOŠV
Bratislava
3 min. čítania

SOŠV kondoluje ČOV ku skonu slávnej atlétky Dany Zátopkovej: Bola to ozajstná športová a olympijská legenda svetového formátu. Pohreb bude 20. marca

Na archívnych fotografiách TASR/ČTK vľavo Dana Zátopková na OH 1952 v Helsinkách, kde triumfovala v hode oštepom, a vpravo spoločne s manželom Emilom Zátopkom.
Foto
TASR

Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) vyjadruje Českému olympijskému výboru (ČOV) hlbokú ľútosť a účasť nad skonom slávnej atlétky Dany Zátopkovej, ktorá 13. marca zomrela vo veku 97 rokov v Prahe:

„Dana Zátopková bola ozajstná športová a olympijská legenda svetového formátu – zlatá i strieborná medailistka z olympijských hier, dvojnásobná majsterka Európy, aj svetová rekordérka v hode oštepom. Jej skvelá oštepárska kariéra bola svojou dĺžkou mimoriadna, veď striebornú olympijskú medailu získala v Ríme 1960 krátko pred svojimi 38. narodeninami. Dana Zátopková inšpirovala a motivovala aj ďalších adeptov tejto starovekej olympijskej disciplíny v niekdajšom Československu. To najvýraznejšie potvrdili jej nástupcovia na čele s Janom Železným a s Barborou Špotákovou, ktorí ju svojimi výnimočnými úspechmi ešte prekonali.

Dana Zátopková vedno so svojím manželom, ešte slávnejším Emilom Zátopkom, narodeným v ten istý deň, tvorili ikonický manželský pár, ktorý sa tešil obdivu a uznaniu na celom svete. Všade ich prijímali s úctou a ocenili ich mnohými medzinárodnými poctami. Vynikali nielen dlhoročnou skvelou športovou výkonnosťou, ale aj zmyslom pre fair play, komunikatívnosťou a skvelým vzťahom k fanúšikom. Vďaka tomuto všetkému sa obaja stali výnimočnými športovými vyslancami bývalého spoločného štátu Čechov a Slovákov a medzinárodnými propagátormi športu i olympizmu.

Manželia Zátopkovci počas celej svetovej športovej kariéry reprezentovali Československú republiku a stali sa večnými legendami aj na Slovensku. Rodáci z Moravy už v čase, keď súťažili, ale aj veľa-veľa rokov neskôr často pobývali aj na Slovensku. Mali tu veľa priateľov. Odchod Dany Zátopkovej na večnosť v úctyhodnom veku 97 rokov, bezmála dvadsať rokov, po jej manželovi, je z uvedených dôvodov veľmi bolestný aj pre Slovákov.

Slovenský olympijský a športový výbor vyjadruje v súvislosti s úmrtím Dany Zátopkovej hlbokú účasť Českému olympijskému výboru a celému športovému hnutiu v Českej republike. Aj pre Slovensko zostane táto výnimočná športovkyňa nesmrteľnou legendou. Česť jej pamiatke!“

Český olympijský výbor oznámil, že posledná rozlúčka s Danou Zátopkovou sa uskutoční v piatok 20. marca o 15:30 h v obradnej sieni krematória v Prahe-Strašniciach. Priamy prenos z pohrebu odvysiela Česká televízia na ČT Sport. Vzhľadom na prísne opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa na pietnom akte v Prahe zúčastní len malý počet pozvaných hostí. Zádušná omša za zosnulú, ako aj uloženie jej pozostatkov na "Valašský Slavín", na ktorom našli večný odpočinok aj iní športoví velikáni z Moravy, vrátane manžela Dany Zátopkovej Emila Zátopka, sa uskutočnia až potom, keď sa skončí súčasná krízová situácia.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV