Šport a olympizmus
3 min. čítania

SOŠV a MZV chcú spolupracovať v oblasti diplomacie či protokolu

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel (druhý zľava) a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba (vpravo) po stretnutí s ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom a riaditeľkou odboru kultúrnej diplomacie MZV Janou Tomkovou.
Foto
MZV

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel a generálny sekretár SOŠV Jozef Liba na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Rastislavom Káčerom diskutovali na témy športovej diplomacie i príprav olympijských hier 2024 v Paríži. Najvyšší predstavitelia SOŠV sa stretli aj so zástupcami ministerstva školstva, Fondu na podporu športu a vládnym splnomocnencom pre šport.

Na návšteve u ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera sa Anton Siekel s Jozefom Libom venovali oblasti prezentácie krajiny v zahraničí. Šport je jedným z efektívnych prostriedkov pre medzinárodnú prezentáciu.

O OH 2024 i športovej diplomacii

Olympijské hry nie sú len miestom športových zápolení, ale aj mnohých diplomatických stretnutí a sú vhodnou platformou na prezentáciu krajiny. Ministerstvo zahraničných vecí je preto pre SOŠV už dlhodobo významným partnerom pri organizácii výprav na olympijské hry. Obe inštitúcie spoločne so slovenskou ambasádou v Paríži chcú spolupracovať aj pri zabezpečení slovenskej účasti na Hrách XXXIII. olympiády, ktoré bude hostiť francúzska metropola.

Zástupcovia SOŠV s ministrom zahraničných vecí otvorili aj otázku športovej diplomacie. Už na budúci rok by mali spoločne organizovať pri príležitosti 30. výročia vzniku samostatnej Slovenskej republiky kongres Športovej diplomacie. SOŠV zabezpečuje v spolupráci s Českým olympijským výborom aj vzdelávací program v oblasti športovej diplomacie, na ktorom by mohli participovať aj zástupcovia ministerstva zahraničných vecí. Zástupcovia športovej obce by sa mohli zapojiť do letnej školy diplomacie, ktorú zabezpečuje práve rezort Rastislava Káčera. Z pohľadu športu by bolo zaujímavé zapojenie jeho predstaviteľov do školení v oblasti protokolu.

„Pán minister Káčer je človek, ktorý má rád šport, venuje sa mu a podporuje. Prisľúbil, že na politickej úrovni bude podporovať všetky zmysluplné aktivity zdravého životného štýlu,“ povedal po stretnutí Jozef Liba.

Výmena informácií medzi športom a štátom

Na pôde splnomocnenca vlády pre mládež a šport Karola Kučeru sa uskutočnilo aj pracovné stretnutie prezidenta a generálneho sekretára SOŠV s generálnym riaditeľom sekcie športu Petrom Dedíkom a predsedom správnej rady Fondu na podporu športu Ladislavom Križanom. Na stretnutí rozobrali aktuálne problémy športového života.

„Vymenili sme si vzájomne informácie z viacerých oblastí. Dohodli sme sa, že podobné stretnutia budeme organizovať častejšie, aby mali predstavitelia štátu informácie zo športovej komunity a my zasa informácie od zástupcov štátu,“ uviedol Jozef Liba.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV