Šport a olympizmus
3 min. čítania

Šport v Nemecku môže prísť o viac ako jednu miliardu eur

Foto
TASR/AP

Nemecký šport môže vplyvom pandémie koronavírusu utrpieť až miliardové škody. Upozornila na to pri zverejnení výsledkov prieskumu Nemecká olympijská a športová konfederácia (DOSB). Podľa prezidenta DOSB Alfonsa Hörmana môžu niektoré športy v budúcnosti z Nemecka dokonca vymiznúť.

Skutočná výška škôd bude závisieť najmä od celkového trvania obmedzení a ich presný rozsah sa dnes ešte nedá exaktne posúdiť. „Rôznorodosť klubového a asociačného prostredia v Nemecku je vážne ohrozená. Z čísel, ktoré sme dali prvýkrát dokopy, je možné zistiť početné zdroje požiaru. Existuje veľké riziko, že dnešný tlejúci požiar sa rozhorí v ďalších mesiacoch do veľkého, v ktorom už bude šport bojovať o existenciu. Ak sa čoskoro nevrátime k tradičnými športovým aktivitám so zodpovedajúcim súťažením a potrebná pomoc bude na všetkých úrovniach nedostatočná, niektoré športy v Nemecku nemusia prežiť budúci rok,“ varuje na webe DOSB jeho prezident Alfons Hörman.

DOSB pri záveroch vychádzal z prieskumu, ktorý uskutočnila nezávislá audítorská spoločnosť medzi stovkou federálnych športových organizácií. Štvortýždňový prieskum sa zameral len na jeden segment organizovaného športu – športové federácie a subjekty na federálnej úrovni a štátne športové združenie. Škody budú postupne vyčísľovať aj kluby, športovci, tréneri, organizátori, zástupcovia profesionálnych líg či sponzori.

Federálne športové zväzy môžu účinky koronakrízy kompenzovať z predošlých ziskov len krátkodobo. V prípade predpokladaného scenára so začiatkom športového diania od tretieho štvrťroka 2020, vyčíslili federálne združenia straty vo výške 235 miliónov eur. K 30. júnu 2020 ešte nemusí byť ich činnosť ohrozená. Ak by sa však nesúťažilo a neorganizoval športový život v druhom polroku 2020, ku koncu roka by bola vážne alebo výrazne ohrozená existencia až 75 percent federálnych športových združení.

Priemerná strata jedného klubu podľa rôznych regionálnych prieskumov je vo výške 12-tisíc eur. V Nemecku existuje 90-tisíc klubov, celkovo je suma strát vyčíslená cez 1 miliardu eur. Absencia športových podujatí sa označuje za ústredných faktor týchto dramatických škôd. „Každý ďalší mesiac bez podujatí prináša značné straty klubom a združeniam, ale aj ligám, organizátorom a samozrejme nepriamo aj športovcom. Existenciálne otázky sa týkajú všetkých nás nielen z finančnej stránky, ale predovšetkým z emocionálnej,“ dodáva Alfons Hörmann.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV