Športové aktuality
Bratislava
4 min. čítania

Športový historik Ján Grexa na margo odloženia OH v Tokiu na budúci rok: V tomto lete by boli negatívne poznamenané

Momentka z nástupu československej výpravy na slávnostnom otvorení OH 1964 v Tokiu.
Foto
Archív SOŠV

Olympijské hry Tokio 2020 vojdú do dejín ako prvé odložené. V mierových časoch došlo k bezprecedentnému kroku, doteraz sa najväčší športový sviatok neuskutočnil iba za prvej a druhej svetovej vojny. OH v rokoch 1916, 1940 a 1944 zostali bez náhrady, OH 2020 budú (mali by byť), ale pre pandémiu koronavírusového ochorenia COVID-19 až v roku 2021.

Spoločné rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a japonských organizátorov vnímal pozitívne aj popredný športový historik Ján Grexa: "Bolo to príjemné prekvapenie, aj keď ja som počítal s tým, že hry budú musieť odložiť. Už predtým som si zhodnotil, že by to bolo príliš riskantné v takom krátkom čase, keď vrcholí táto choroba. Zdravie športovcov a účastníkov je ohrozené, nie je čas tréningovo sa pripravovať, nie je čas na absolvovanie pretekov, kde sa plnia limity. Keby sa hry konali v tomto lete, boli by negatívne poznamenané výkonnostne a možno aj účasťou. Keby boli hry, niektoré krajiny by možno svojich športových vyslancov neposlali do Tokia."

Japonsko malo v roku 1940 zorganizovať olympijské i zimné olympijské hry (do 1992 sa OH a ZOH konali v tom istom roku), tie však boli vzhľadom na vojnové udalosti v celom svete zrušené. Tokio sa podujatia dočkalo v roku 1964, na ďalšie si musí počkať približne o dvanásť mesiacov dlhšie. "OH 1940 mali byť v Tokiu a potom sa uvažovalo aj o Helsinkách. Je to nešťastná zhoda náhod, nemyslím si, že Tokio by malo mať hlavu v smútku, že druhýkrát prišlo o riadny termín olympijských hier. V roku 1940 to bolo samozrejmé, nielenže zúrila vojna, ale agresori pošliapali všetky olympijské myšlienky. Usporiadať hry s blahovôľou Nemecka a Japonska by nemalo žiadnu etickú hodnotu," zdôraznil Grexa pre TASR.

Prvé letné podujatie po druhej svetovej vojne privítal v roku 1948 Londýn, ktorý mal byť pôvodne hostiteľom o štyri roky skôr: "Ešte v Londýne 1948 pocítili športovci úsporné opatrenia. Nebola olympijská dedina, časť potravín darovali usporiadateľom účastnícke krajiny. Už vtedy to bolo zlé, teraz by to možno bolo ďaleko horšie. Po druhej svetovej vojne boli hry oslavou mieru. Tieto by mohli byť oslavou smútku, lebo ktovie, ako by dopadli pri súčasnom stave."

Vďaka rozhodnutiu už MOV nebude čeliť kritike, že sa OH snaží zorganizovať za každú cenu. V minulosti sa jej nevyhol v Mexicu City 1968, keď desať dní pred otvorením vládne sily zastrelili stovky protestujúcich študentov. Mníchov 1972 pokračoval po dvojdňovom prerušení po tom, ako palestínski teroristi zabili jedenásť členov izraelskej výpravy a jedného nemeckého policajta. V Atlante 1996 vybuchla v Olympijskom parku podomácky vyrobená bomba, ktorá si vyžiadala dve obete.

MOV aj teraz napriek šíreniu koronavírusu dlho odmietal odloženie OH 2020, no pod silnejúcim tlakom športovcov, niektorých medzinárodných federácií či národných olympijských výborov prešlo od pripustenia tejto možnosti po definitívu iba niekoľko dní. Zásadnú úlohu zohrali Austrália a Kanada, keď avizovali, že do japonskej metropoly v takejto situácii nepošlú svoje výpravy.

Olympijské hry síce prídu o svoj štvorročný cyklus, no nikdy doteraz ich v takejto miere neohrozovala nákaza: "Pravdu povediac si nespomínam, pokiaľ boli ohrozené, tak len politickým bojkotom. Ale nejaká zdravotná situácia, snáď výnimka sú OH 1956 v Melbourne, lebo jazdecké súťaže prebiehali v Štokholme. V Austrálii bola karanténa na dovoz koní. Jediný raz boli OH rozdelené na dve miesta."

OH 2020 v Tokiu mali byť presne sto rokov po Antverpách 1920. Boli to prvé OH po prvej svetovej vojne, po ktorej vyčíňala španielska chrípka, podľa niektorých zdrojov si vyžiadala až 50 miliónov obetí. V Antverpách však už nebola hrozbou. "Úmrtia, možno z iného kmeňa chrípky, zaznamenali ešte aj v roku 1920, ale už v lete 1919 zdravotné opatrenia a prirodzené genetické mutovanie vírusu ukončili epidémiu," uvádza periodikum National Geographic. Zato Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varovala, že súčasná nákaza naberá na obrátkach a na najhoršie sa musí pripraviť napríklad Afrika.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV