Šport a olympizmus
4 min. čítania

Športuj čisto a pre radosť: Vzdelávanie o hodnotách je dôležité

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Do panelovej diskusie s moderátorkou Oľgou Konečnou (vľavo) sa počas konferencie zapojili aj riaditeľka SADA Žaneta Csáderová, riaditeľka oddelenia olympizmu SOŠV Ivana Motolíková, koordinátor projektu fair play a učiteľ Základnej školy s materskou školou Golianovo Martin Záhorský, zástupca riaditeľa a vedúci športového oddelenia NŠC Štefan Gribanin a vedúci oddelenia testovania, prevencie a správy výsledkov SADA Tomáš Pagáč.
Foto
SOŠV

Odborníci z oblasti antidopingu, školstva, športu a olympizmu sa na pôde Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici na národnej konferencii Športuj čisto a pre radosť zhodli, že ochrana zdravia žiakov pred negatívnymi javmi by mala mať v školách vysokú prioritu. Dôležité je preto hodnotové vzdelávanie aj s využitím športu, myšlienok olympizmu a fair play a rôznych aktivít na ochranu fyzického a duševného zdravia. Aj ich prostredníctvom deti a mládež ľahšie pochopia dôležitosť hodnôt a férového správania a budú vyrastať v bezpečnom prostredí.

Na národnej konferencii Športuj čisto a pre radosť, ktorú organizovali Národné športové centrum (NŠC) a Antidopingová agentúra SR (SADA) pod záštitou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, otvorili diskutujúci širokú škálu oblastí – od nápomocnej úlohy športu a presadzovania hodnôt čistého športu a fair play do vzdelávacích procesov, cez užívanie výživových doplnkov, tabakových výrobkov a energetických nápojov mladými ľuďmi.

Cieľom konferencie bolo zvýšiť povedomie o tejto problematike a zamerať sa prioritne na učiteľov, aby sa lepšie zorientovali v danej oblasti. Tabakové výrobky, návykové látky nikotín, kofeín, THC, CBD či HHC sú medzi deťmi a mládežou čoraz populárnejšie a je dôležité, aby sa tieto negatívne javy odstraňovali. Jedným z pomocných nástrojov môžu byť aj šport a fair play.

Šport nie je možné vnímať len ako pohyb či zápas. Má oveľa väčší rozmer. Človeku i spoločnosti prináša veľa pozitívnych, ale aj negatívnych javov. Šport je jedným z nástrojov na formovanie osobnosti každého človeka. Dôležité je však správne podchytiť človeka už v mladom veku. „Prostredníctvom športu môžeme učiť žiakov o hodnotách, ktoré ich nasmerujú k správnym rozhodnutiam v budúcnosti,“ uviedla riaditeľka SADA Žaneta Csáderová, ktorá poukázala aj dôležitosť vytvárania bezpečného a športového prostredia pre športovcov (integrita človeka), boj proti dopingu a manipulácii v športe (integrita športu) a tiež na dobrú správu športu a organizácií v ňom pôsobiacich (integrita športových organizácií).

V podobnom duchu v panelovej diskusii hovorila aj riaditeľka oddelenia olympizmu Slovenského olympijského a športového výboru Ivana Motolíková. Výnimočnosť, rešpekt a priateľstvo sú tri základné hodnoty olympizmu, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť správanie sa detí a mládeže. Prostredníctvom hodnotového vzdelávania prostredníctvom športu deti jednoduchšie pochopia tieto hodnoty a osvoja si ich aj do bežného života.

„Hodnotové vzdelávanie v športe si nevyžaduje veľké náklady, nie sú potrebné veľké telocvične. Šport má presah na rôzne oblasti. Hodnotové vzdelávanie sa dá využiť na rôznych hodinách. Aj my v Slovenskom olympijskom a športovom výbore pripravujeme na najbližšie obdobie pri príležitosti Olympijského dňa a blížiacich sa olympijských hier v Paríži viaceré projekty založené na hodnotách. Dieťaťu dá veľa, ak si na svoju súťaž vyrobí vlastné medaily, štartové čísla či ceny a následne sa zapojí do športovej aktivity,“ uviedla Ivana Motolíková.

SADA, NŠC i Slovenský olympijský a športový výbor vidia potrebu prezentovať skúsenosti a vzdelávať v oblasti hodnôt. Dobrý príkladom pre hodnotové vzdelávanie, ktoré vyvinuli odborníci zo SADA, je základná škola v Golianove. Na jej pôde úspešne implementujú projekt s názvom Fair play. Aj prostredníctvom neho sa snažia učitelia vychovávať zo žiakov osobnosti a vytvorili bezpečné a prosperujúce vzdelávacie prostredie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV