Šport a olympizmus
6 min. čítania

V Steel aréne sa chystá rekonštrukcia za vyše 5,7 milióna eur

Vstup do Steel arény.
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Steel aréna sa v najbližších mesiacoch dočká najväčšej investície od svojho otvorenia v roku 2006. Od konca apríla do polovice septembra 2024 sa v tejto multifunkčnej hale vykonajú stavebné práce v hodnote cca 5,71 milióna eur, ktoré majú znížiť jej energetickú náročnosť.

Samotný projekt bude pozostávať z troch častí. Takmer 3,5 milióna eur bude stáť výmena technológie chladenia a vzduchotechniky, výmena strešného svetlíka a obnovy zázemia Steel arény má vyjsť na 1,34 milióna eur a výmena osvetlenia na takmer 900 000 eur (všetky sumy sú bez DPH).

Vyrieši sa havarijný stav strešného opláštenia haly

Rekonštrukciou dôjde podľa krízového manažéra Steel arény Martina Schwarca k vyriešeniu havarijného stavu strešného opláštenia haly a problémom so zatekajúcou zrážkovou vodou. Takisto sa výrazne znížia náklady na energie a na teplo. Na financovaní modernizácie Steel Arény sa prevažnou mierou bude podieľať Fond na podporu športu (FNPŠ), ktorý na ňu prispeje sumou 5 miliónov eur.

Financie na rekonštrukciu Steel arény získa Občianske združenie (OZ) Košická aréna, ktoré ju prevádzkuje. V OZ disponuje mesto Košice a Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zhodne s 33,33-percentným podielom na hlasovacích právach. Okrem nich vlastnia podiely ako súkromné osoby aj Martin Joščák (17 percent), Ľubomír Veme a Anton Jura (obaja po 8,17 percenta). Okrem FNPŠ sa na rekonštrukcii budú podieľať pôžičkami a darmi aj sponzori a obchodní partneri OZ Košická aréna.

Plánovaná modernizácia Steel arény bola aj jednou z hlavných tém aj počas stredajšieho  slávnostného podpísania Memoranda o spolupráci medzi HC Košice, OZ Košická aréna a mestom Košice. Ako skonštatoval primátor mesta a druhý viceprezident OZ Košická aréna Jaroslav Polaček, vďaka ústretovosti všetkých partnerov bude z tejto investície, ktorá výrazne zníži náklady na jej prevádzku, profitovať nielen áčko, ale aj všetky mládežnícke celky HC Košice.

Na snímke zľava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a prezident HC Košice Július Lang počas slávnostného podpísania Memoranda o spolupráci medzi HC Košice a Košickou arénou s podporou mesta Košice, ktorá okrem väčšej vzájomnej previazanosti a nastavenia intenzívnejšej spolupráce prinesie aj investíciu vo výške 5 miliónov eur do rekonštrukcie haly a zníženia jej energetickej náročnosti.
Na snímke zľava prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel, primátor mesta Košice Jaroslav Polaček a prezident HC Košice Július Lang počas slávnostného podpísania Memoranda o spolupráci medzi HC Košice a Košickou arénou s podporou mesta Košice, ktorá okrem väčšej vzájomnej previazanosti a nastavenia intenzívnejšej spolupráce prinesie aj investíciu vo výške 5 miliónov eur do rekonštrukcie haly a zníženia jej energetickej náročnosti.
Foto
TASR/FRANTIŠEK IVÁN

Primátora Polačeka teší, že z verejných zdrojov išlo do športu v meste vyše 34,2 milióna eur

Košický primátor pripomenul, že z rozpočtu mesta išlo tento rok na prevádzku Steel arény a umorovanie jej dlhov 192 000 eur. Mesto takisto prispelo sumou za 48 000 eur na novú palubovku v Tréningovej hale Steel arény, kde vzniklo kryté športovisko so zázemím pre inline korčuľovanie, inline hokej, hokejbal, florbal, bedminton alebo futsal. Tréningová hala sa ako jediná takáto hala na Slovensku môže celoročne využívať na športové účely a nie je tak odkázaná len na mesiace, počas ktorých sa v nej hrá hokej.

„Všetci vieme, v akej zlej finančnej situácii sa nachádzala Steel aréna, keď by najmä bez podpory mesta nedokázala splatiť svoje záväzky voči dodávateľom energií a zamestnancom. Absolvovali sme spolu s našimi partnermi z vedenia U.S. Steelu mnoho rokovaní, aby sme do nej mohli priniesť strategického partnera, čo sa nám uplynulý rok aj vďaka spolupráci s prezidentom SOŠV Antonom Siekelom podarilo. Teraz sme uspeli na FNPŠ so žiadosťou o finančný príspevok na jej rekonštrukciu. Z verejných zdrojov sme takto za uplynulých 5 rokov získali už vyše 34,2 miliónov eur do podpory športu v Košiciach, čím sa nemôže pochváliť žiadne iné mesto na Slovensku,“ povedal Jaroslav Polaček.

Anton Siekel: Dobré veci sa nerodia ľahko

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel si v tejto súvislosti zaspomínal, ako sa pred pár rokmi rozprávali s primátorom o rozvoji športu v meste a padla tam myšlienka o potrebe rekonštrukcie Steel arény a Mestskej krytej plavárne tak, aby vzniklo Národné olympijské centrum plaveckých športov, kde sa budú môcť organizovať aj medzinárodné súťaže.

„Vtedy to znelo možno neuveriteľne, ale pri dobrých veciach platí, že sa nerodia ľahko. Som rád, že sa nám racionálnymi argumentami spolu podarilo presvedčiť správnu radu FNPŠ o potrebe takýchto investícií, ktoré sa už realizujú, resp. sa s nimi začne na jar. Steel aréna patrí medzi športovú infraštruktúru národného významu, a preto by sme boli radi, aby umožnila čo najefektívnejšie fungovanie športových klubov a mohli sa v nej konať aj kultúrno-spoločenské podujatia. Ekonomická udržateľnosť je jeden z najvýznamnejších aspektov dlhodobého fungovania. Musíme sa preto zamerať, aby bol šport dostupný pre všetkých a kluby aj vďaka týmto investíciám mohli šetriť náklady,“ uviedol Anton Siekel.

HC Košice víta úsporu prevádzkových nákladov

Steel aréna je domovským stánkom hokejistov HC Košice a má kapacitu 8347 miest na sedenie. Fanúšikovia bývalých VSŽ Košice ju poznali ako Zimný štadión Ladislava Trojáka, niektorí ju volali aj „stodola“. Po prestavbe v rokoch 2004 až 2006 dostala súčasný názov. Aj prezident HC Košice a viceprezident U.S. Steelu Július Lang vidí pozitíva v tomto investičnom zámere, ktorý prinesie stabilizáciu a ďalší rozvoj Steel arény.

„HC Košice víta všetky investície do arény, ktoré znížia jej prevádzkové náklady, alebo zvýšia komfort našich fanúšikov, hráčov, zamestnancov a zápasového personálu. V rámci spolupráce s Košickou arénou a mestom Košice budeme ako vždy maximálne nápomocní a pevne veríme, že sa nám spoločnými silami podarí zlepšiť podmienky na fungovanie hokejového klubu i organizáciu iných športových a kultúrnych podujatí,“ uviedol Július Lang.

Nateraz posledná významnejšia investícia do  Steel arény počas jej vyše 17,5-ročnej prevádzky sa uskutočnila v rokoch 2018 a 2019. Pred majstrovstvami sveta v hokeji 2019 sa uskutočnili úpravy v interiéri hlavnej plochy. Vymenili sa napr. pôvodné mantinely, kamerový systém, réžia a plexisklá nad hracou plochou. Vynovili sa striedačky aj trestné lavice, batérie v existujúcich sprchách a sociálnych zariadeniach. Okrem toho sa zakúpili dve nové rolby, korčuliarska guma pre striedačky a trestné lavice, doplnili sa reklamné LED pásy za bránkami a vymenila sa multifunkčná kocka. Takisto sa realizovali aj rekonštrukčné práce a obnova hotela Aréna.

Kto príde po Jarrem a DJ Tiestovi?

Okrem už spomínaných MS v hokeji v rokoch 2011 a 2019 bola Steel aréna aj dejiskom MS v hokejbale, kulturistike, kolkoch a ME v malom futbale a v hádzanej alebo zápasu v bojových športoch organizácie RFA. Uskutočnilo sa v nej aj viacero koncertov známych umelcov ako napr. Jean-Michel Jarre, Bryan Adams, 50 Cent, Andrea Bocelli, Enrique Iglesias, Elton John, Leny Kravitz, David Guetta, Stinga či DJ Tiesto alebo kapiel Scorpions, Kabát, Lucie a Faithless.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV