Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

Štefan Svitko skončil na Rely Dakar na ôsmom mieste

Štefan Svitko
Foto
TASR/Pavel Neubauer

Slovenský motocyklový jazdec Štefan Svitko sa v sobotu 16. januára v noci vrátil z Rely Dakar v Saudskej Arábii. Trojnásobný majster Európy a niekoľkonásobný majster SR v enduro a cross country obsadil na jedných z najprestížnejších pretekoch sveta konečné 8. miesto. Na Rely Dakar štartoval Svitko vo farbách Slovnaft Rally Teamu už dvanástykrát. K jeho menu v listine motocyklových pretekárov organizátori priradili ikonu "Dakarská legenda", ktorou sa môže pochváliť len zopár svetových jazdcov.

Svitko opäť potvrdil, že na najextrémnejšiu rely sveta sa vie pripraviť po fyzickej, psychickej aj technickej stránke. Pozícia v elitnej desiatke ho teší, na dvojtýždňových pretekoch zlepšil svoje umiestnenie z minulého roka, keď obsadil 11. priečku. "Chcel som dobre zajazdiť v každej etape a podávať počas celej rely vyrovnaný výkon, čo sa mi aj podarilo. Tento Dakar bol v porovnaní s minulým rokom bezpečnejší. Nielen vďaka lepšie zvládnutej organizácii, ale najmä pre bezpečnostné prvky, ktoré sa na Dakare objavili po prvý raz. Sám som si vyskúšal pád s airbag vestou a bol som aj svedkom pádov niektorých jazdcov," sprostredkoval prostredníctvom tlačovej správy slová Svitka hovorca a riaditeľ Komunikácie Slovnaft Rally Teamu Anton Molnár.

V každej z dvanástich etáp Dakaru bol Svitko v elitnej skupine 20 najrýchlejších jazdcov. Takýto vyrovnaný a konzistentný výkon si ani sám od svojich začiatkov na Rely Dakar nepamätá. "Tento rok som v jednotlivých etapách nemal takmer žiadne výkonnostné výkyvy. Vedel som, čo chcem a išiel som si svoje s cieľom čo najlepšieho umiestenia," povedal spokojný Svitko, ktorého tohtoročné extrémy nezaskočili ani po kondičnej a zdravotnej stránke. "Podmienkou štartu boli negatívne testy a organizátori nás po celý čas držali v 'bubline.' Na mieste sme sa však už sústredili výlučne na preteky. Kondične dá piesčitý terén vždy zabrať. Vôbec sa nečudujem, že som sa vrátil o tri kilá ľahší. Ale doma to rýchlo dobehnem. Teraz som v povinnej karanténe, ktorú využijem na oddych."

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV