Šport a olympizmus
Blog
7 min. čítania

Stretneme sa v Pekingu - spoločne pre zdieľanú budúcnosť

SUN Li-ťie, veľvyslanec Čínskej ľudovej republiky na Slovensku
Pohľad na olympijskú dedinu a dráhu pre bobistov a sánkarov v .Jan-čchingu.
Foto
BEIJING 2022

Vo februári 2022 sa v čínskom Pekingu uskutočnia XXIV. zimné olympijské hry a následne XIII. zimné paralympijské hry. Podujatia sa budú konať v Pekingu, Jan-čchingu a Čang Ťia-kchou. Po roku 2008 zapáli Peking druhýkrát olympijský oheň a stane sa prvým „dvojitým olympijským mestom“ v histórii, ktoré bude poctené usporiadaním hier olympiády aj zimných olympijských hier.

1. Olympijský duch: Od „spoločne“ po „spoločne pre zdieľanú budúcnosť“.

Jednota bola pôvodným zámerom pána Coubertina iniciovať moderné olympijské hry a je tiež dôležitým významom olympijského ducha a kultúry. V júli tohto roku pridal Medzinárodný olympijský výbor slovo „spoločne“ do olympijského hesla „rýchlejšie, vyššie, silnejšie“. „Spoločne“ predstavuje nielen súťaživého ducha tímovej spolupráce, ale aj ducha humanizmu spoločne prekonávať ťažkosti.

Nie je to tak dávno, čo Čína oficiálne oznámila tematický slogan pekinských zimných olympijských a paralympijských hier 2022 „Spoločne pre zdieľanú budúcnosť“, ktorý vyjadruje túžbu po jednote a zdieľanej budúcnosti. Súčasná globálna epidémia nového koronavírusu priniesla všetkým krajinám mnoho výziev a nikto nemôže stáť sám. Len vzájomnou pomocou a spoluprácou na budovaní globálnej komunity zdieľanej budúcnosti môžeme získať silu a spoločne prekonať ťažkosti.

Olympijské hry sú veľkolepou udalosťou pre športovcov z celého sveta i pre celé ľudstvo. „Spoločne pre zdieľanú budúcnosť“ predstavuje postoj, iniciatívu a dokonca aj akčný plán. Zasadzuje sa za dosiahnutie spoločného cieľa jednoty, mieru, pokroku, tolerancie a vyjadruje spoločnú túžbu ľudí z celého sveta spojiť ruky pre lepšiu budúcnosť. Pevne verím, že všetky krajiny a národy upustia od nesprávnych vyjadrení a skutkov, ktoré sú v rozpore s olympijským duchom a s rozvojom olympijského hnutia, a budú v duchu olympijského hesla „spoločne“ naďalej neúnavne spolupracovať na vytváraní lepšej budúcnosti.

2. Zimné olympijské hry v Pekingu: fantastické, jedinečné a dokonalé.

Čínsky prezident Si Ťin-pching po celý čas sleduje prípravu zimných olympijských hier v Pekingu a predložil koncept usporiadania olympijských hier na základe konceptu „zeleného, inkluzívneho, otvoreného a čistého“ prístupu.

„Zelený“ znamená úplné presadzovanie koncepcie ekologickej priority, šetrenia zdrojov a šetrnosti k životnému prostrediu. Novovybudované priestory zimných športov i nesúťažné priestory budú všetky spĺňať trojhviezdičkový štandard zelených budov. Všetky súťažné miesta budú využívať 100-percentne zelenú energiu . Štyri areály zimných športov budú používať najekologickejšiu technológiu výroby ľadu, pričom emisie uhlíka sa blížia k nule.

„Inkluzívny“ znamená podporovať koordinovaný rozvoj Pekingu a okolitých oblastí, urýchľovať vytváranie oblastí športovej kultúrnej turistiky a výrazne rozširovať olympijské povedomie a výchovu, čo prinesie prospech bežným ľuďom.

„Otvorený“ znamená srdečne vítať delegácie z celého sveta, aby sa aktívne zúčastňovali na posilňovaní športovej spolupráce a kultúrnych výmen, propagovaní olympijského ducha, podporovaní kultúrnych výmen a vzájomného vzdelávania, a tým spoločne napredovať k cieľu „vyššie, rýchlejšie, silnejšie - spoločne“.

„Čistý“ znamená spolupracovať s členskými štátmi na posilnení boja proti korupcii, na posilnení dohľadu nad procesmi a v nulovej tolerancii dopingových problémov v snahe dosiahnuť fantastické, no zodpovedné usporiadanie hier a zabezpečiť, aby zimné olympijské hry boli čisté ako ľad a sneh.

Čeliac dopadom pandémie prekonáva Čína rôzne ťažkosti a spolupracuje s inými krajinami a s medzinárodnými športovými organizáciami v záujme usporiadať jednoduché, bezpečné a dokonalé zimné olympijské hry. Už je dokončených všetkých 12 trvalých súťažných komplexov a všetkých 39 športovísk bude odovzdaných načas v tomto roku. Organizácia podujatia a prevádzka miesta konania prebieha podľa plánu. Rýchlo napredujú aj práce spojené so zabezpečením servisu a služieb podujatí.

Anton Siekel, Sun Li-ťie, Ján Riapoš
Prezident SOŠV Anton Siekel, veľvyslanec Číny na Slovensku Sun Li-ťie a predseda SPV Ján Riapoš krátko po podpise prihlášky na zimné olympijské hry do Pekingu.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

3. Čínsko-slovenská športová história: Pokračovanie tradičného priateľstva a úspešnej spolupráce.

Športové výmeny medzi Čínou a Slovenskom sú dobrým príkladom tradičného priateľstva medzi dvoma krajinami, a to najmä v zimných športoch.

Čínsky tréner rýchlokorčuľovania na krátkej dráhe Li Jen v minulosti odišiel trénovať na Slovensko, kde pomohol slovenskému rýchlokorčuliarskemu tímu rýchlo zlepšiť jeho výsledky. V roku 1999 navštívila slovenská športová delegácia Čínu a vyjadrila nádej, že by mohla Čína vyslať trénerov, ktorí by pomohli na Slovensku trénovať rýchlokorčuliarov. Tréner Li Jen okamžite počas oznamujúceho telefonátu súhlasil s touto úlohou. Li Jen spomína, že v tom čase mal najstarší člen slovenského rýchlokorčuliarskeho tímu 24 rokov a najmladší iba 14. Niektorí členovia sa dokonca ešte len začali učiť korčuľovať.

Spoločným úsilím Li Jena a slovenského rýchlokorčuliarskeho tímu získala slovenská rýchlokorčuliarska reprezentácia 4. miesto vo dvoch individuálnych disciplínach a 6. miesto vo viacboji mužov na európskom šampionáte v roku 2002. Jeden z členov tímu sa kvalifikoval na zimné olympijské hry v Salt Lake City. Pre slovenský šport to znamenalo obrovský úspech a trénera Li Jena preto prijal aj vtedajší prezident Rudolf Schuster.

Ľadový hokej je na Slovensku jedným z najpopulárnejších športov. Účasť čínskeho tímu na zimných olympijských hrách priniesla ďalší impulz pre rozvoj ľadového hokeja v Číne. Čínsky hokejový klub Kunlun Red Star, ktorý pôsobí v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), odohral mnoho zápasov aj v Bratislave. V jeho drese pôsobili aj slovenskí hráči ako Tomáš Marcinko, Martin Bakoš, Marek Ďaloga a ďalší.

V roku 2019 hrala v čínskej futbalovej lige slovenská hviezda z Banskej Bystrice Marek Hamšík. Jeho výborná technika a neprehliadnuteľný účes zaujali čínskych fanúšikov futbalu.

Ďalej je tu čínsky stolný tenista Wang Jang, ktorý hrá za slovenskú reprezentáciu v stolnom tenise a podáva výborné výkony.

Príkladom je aj Pavol Lisý, slovenský hráč go, ktorý sa stal jedným z prvých profesionálnych hráčov go v Európe a mnohokrát sa zúčastnil aj na turnajoch v Číne.

V neposlednom rade treba spomenúť aj čínskeho futbalistu Ťianga Wej-šenga, ktorý hrá na Slovensku za FK Rakytovce.

Ako čínsky veľvyslanec plne dôverujem perspektíve spolupráce medzi Čínou a Slovenskom v oblasti športu a športového priemyslu. Teším sa na ďalších čínskych a slovenských športovcov, ktorí posilnia výmenné pobyty prostredníctvom rôznych podujatí vrátane zimných olympijských hier v Pekingu.

Rovnako aj pozývam zástupcov slovenského športu a športového priemyslu na návštevu Číny s cieľom posilniť vzájomné odovzdávanie skúseností, rozšíriť vzájomne prospešnú spoluprácu a posúvať sa spoločne vpred k cieľu „vyššie, rýchlejšie, silnejšie - spoločne“.

Na olympijských hrách v Pekingu 2008 získalo Slovensko 3 zlaté a 3 strieborné medaily, čo je najlepší výsledok na olympijských hrách v jeho samostatnosti od roku 1993. Slovensko je silnou krajinou v zimných športoch a bolo úžasné vidieť, ako sa slovenská hokejová reprezentácia kvalifikovala na zimné olympijské hry v Pekingu. Želám slovenským reprezentantom, aby dosiahli ďalší obrovský úspech v Pekingu.

Všetkým športovcom a športovým fanúšikom v Číne i na Slovensku želám, aby si užili fantastické, jedinečné a dokonalé zimné olympijské hry v Pekingu.

V roku 2022 sa opäť stretneme v Pekingu!

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV