Športové aktuality
3 min. čítania

Zrušili Svetové plážové hry 2023 na Bali

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Maskoti Svetových plážových hier Bli Suksma a Gek Suksma.
Foto
ANOV

Svetové plážové hry 2023 sa v auguste na Bali neuskutočnia. Indonézsky olympijský výbor (KOI) pre chýbajúcu štátnu podporu sa rozhodol ustúpiť od záväzku organizovať podujatie, na ktorom sa malo zúčastniť 1500 športovcov zo 130 krajín. Od 5. do 12. augusta sa malo súťažiť v 31 disciplínach v 14 športoch.

O zrušení podujatia informovala Asociácia národných olympijských výborov (ANOV). Na Bali sa mala uskutočniť druhá edícia Svetových hier, prvú hostila v roku 2019 katarská Dauha.

„S veľkým prekvapením a mimoriadnym sklamaním sa ANOV dozvedel, že Indonézsky olympijský výbor odstúpil od svojho záväzku usporiadať augustové Svetové plážové hry a valné zhromaždenie ANOV,“ uviedol ANOV vo svojom stanovisku.

Vzhľadom na fakt, že hry sa mali konať už o mesiac, ANOV nedokázal v tak krátkom termíne nájsť alternatívneho hostiteľa a musel podujatie pre tento rok zrušiť. V najbližších týždňoch sa rozhodne, kde sa bude konať valné zhromaždenie ANOV.

„KOI uviedol, že svoje rozhodnutie prijal po tom, ako indonézska vláda neuvoľnila financie zo štátneho rozpočtu. ANOV je veľmi sklamaný konaním KOI, ktoré odoprie športovcom zo 100 kvalifikovaných národných olympijských výborov naplniť ich ambície zúčastniť sa na hrách. ANOV sa týmto národným olympijským výborom, športovcom a medzinárodným federáciám, ktoré boli oddanými partnermi podujatia, ako aj fanúšikom na celom svete úprimne ospravedlňuje. Hoci sa pri príprave hier vyskytli problémy, ako pri každom veľkom multišportovom podujatí, KOI pravidelne ubezpečoval ANOV, že sa nájdu riešenia a hry sa uskutočnia podľa plánu. ANOV a KOI sa ešte minulý týždeň stretávali na týždenných koordinačných stretnutiach a KOI v žiadnom momente nenaznačil, že by sa vyskytli problémy, ktoré by viedli k takémuto rozhodnutiu,“ uvádza sa ďalej v stanovisku ANOV.

Indonézia prišla tento rok už o druhé významné podujatie. V marci Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) presunula majstrovstvá sveta futbalistov do 20 rokov do Argentíny, keďže guvernér Bali Wayan Koster odmietal podporiť podujatie na tomto ostrove s účasťou Izraela. Svetové médiá špekulujú, že spor o účasť Izraela aj na Svetových plážových hrách mohol byť vážnejší ako financovanie. Koster pravidelne v minulosti tvrdil, že Izrael sa nezúčastní, tieto jeho slová ANOV vždy dementoval.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV