Športové aktuality
Bratislava
2 min. čítania

II. svetové plážové hry ANOV budú až v roku 2023

Svetové plážové hry Asociácie národných olympijských výborov (ANOC World Beach Games - AWBG) sprevádzajú problémy už od začiatku realizácie myšlienky na založenie tohto nového multišportového podujatia. Pôvodne sa jeho premiéra mala uskutočniť už v roku 2017, ale napokon jej termín posunula celosvetová Asociácia národných olympijských výborov (ANOV) o dva roky neskôr. A menil sa nielen termín, ale na poslednú chvíľu aj dejisko – namiesto amerického San Diega premiéru podujatie vlani v októbri hostila katarská Dauha. Na prvom ročníku AWBG súťažilo v 36 disciplínach 14 športových odvetví spolu 1237 športovcov z 97 krajín.

Ešte v Dauhe deklarovali predstavitelia ANOV zámer, aby sa AWBG konávali v dvojročných intervaloch. Lenže koronakríza a presun olympijských hier v Tokiu na budúci rok, ktorý zapríčinili obavy z celosvetovej pandémie nového koronavírusu, zmenili viacero zámerov organizátorov športových podujatí v rôznych kútoch sveta. To platí aj pre ANOV.

Po tom, čo organizátori Svetových hier neolympijských športov v americkom Birminghame nedávno posunuli konanie podujatia z roku 2021 na rok 2022 a  k rovnakému rozhodnutiu došlo aj v súvislosti s letným EYOF v Banskej Bystrici, musela podobne zareagovať aj ANOV. II. svetové plážové hry však presunuli nie o jeden, ale až o dva roky - z roku 2021 až na rok 2023.

Prečo až taký veľký časový posun? ANOV pri tomto rozhodnutí bral do úvahy nielen nový termín OH v Tokiu, ale aj fakt, že len o pol roka neskôr sa uskutočnia ZOH v Pekingu. Mať v krátkom čase ešte aj ďalšie multišportové podujatie, na ktoré vysielajú výpravy národné olympijské výbory, by už bolo pre mnohé priveľkým sústom... Tým viac, že v športovom kalendári ešte figurujú v lete 2022 IV. olympijské hry mládeže v senegalskom Dakare...

Kandidátsky proces na usporiadanie  II. AWBG spustí ANOV až na budúci rok.

paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV