Športové aktuality
2 min. čítania

Juraj Tužinský vyhral SP vo vzduchovej pištoli v Granade

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Juraj Tužinský sa teší z úspechu na pretekoch SP v Granade.
Foto
ISSF

Strelec Juraj Tužinský sa tretíkrát v kariére stal víťazom pretekov Svetového pohára vo vzduchovej pištoli na 10 m. Trojnásobný olympionik, ktorého čakajú na prelome februára a marca boje o medaily na majstrovstvách Európy v Györi i o dve miestenky do olympijského Paríža, triumfoval v piatkových pretekoch v španielskej Granade.

Tužinský vyhral už kvalifikáciu s výkonom 585 bodov. Na štartovej listine bolo 58 pištoliarov. V eliminácii sa prebil až do záverečného súboja o zlato s Litovcom Laurisom Strautmanisom. Tridsaťdeväťročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica mal napokon pevnejšiu ruku a triumfoval s výkonom 244,2 bodu. Strautmanis dosiahol 242,4 bodu. Tretí skončil Turek Bugra Selimzade (220,6).

Tužinský dosiahol premiérové víťazstvo v SP predvlani v Riu de Janeiro. Vlani vo februári vyhral aj podujatie v Káhire. Predtým bol majster Európy 2021 dvakrát tretí (Gabala 2015 a Rio 2016).

Vo vzduchovej pištoli je pre olympijské hry 2024, ktorých strelecké súťaže sa uskutočnia na strelnici v Chateauroux, k dispozícii 29 miesteniek. Zatiaľ sa ich prerozdelilo 21. Tužinský má šancu o dve miestenky zabojovať na majstrovstvách Európy v Györi, ktoré sa uskutočnia od 24. februára do 3. marca. Ďalšiu šancu bude mať na svetovej olympijskej kvalifikácii v apríli v Riu de Janeiro, kde budú tiež k dispozícii 2 miestenky. Víťazstvo v Granade bolo dôležité aj z pohľadu bodov do svetového renkingu, na základe ktorého sa na OH 2024 kvalifikuje jeden pištoliar. Tužinský, ktorý bol pred rokom lídrom rebríčka, bol na začiatku tohto týždňa svetovou 43.

Podujatia a športovci
paris
Ukazsa2024 Pankova

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV