SOŠV
Rím
2 min. čítania

V Ríme zapálili oheň II. európskych hier v Minsku, štafeta s pochodňou sa 10. mája zastaví v Bratislave

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Prví účastníci štafety s ohňom Európskych hier v Minsku, ktorá odštartovala v piatok večer v Ríme.
Foto
MEGOC

V Ríme, kde sídlia Európske olympijské výbory (EOV), v piatok večer slávnostne zapálili oheň II. európskych hier, ktoré sa uskutočnia 21. – 30. júna 2019 v bieloruskej metropole Minsk. Ceremoniál presne 50 dní pred slávnostným otvorením EH v Minsku sa odohral v historických priestoroch Ara Pacis. Súčasťou ceremoniálu zapálenia „Ohňa mieru“ bolo aj odovzdanie malého olivovníka zástupcom organizátorov podujatia. Hlavný prejav mal prezident Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malagó.

Prezident Európskych olympijských výborov Janez kocijančič (vľavo) odovzdal v Ríme pochodeň s Ohňom mieru bieloruskému ministrovi športu a turistiky Sergejovi kovaľčukovi.
Prezident Európskych olympijských výborov Janez kocijančič (vľavo) odovzdal v Ríme pochodeň s Ohňom mieru bieloruskému ministrovi športu a turistiky Sergejovi kovaľčukovi.
Foto
MEGOC

EOV na slávnosti zastupovali prezident Janez Kocijančič, generálny sekretár Raffaele Pagnozzi, predseda aj podpredseda koordinačnej komisie pre EH v Minsku Spyros CapralosZlatko Mateša. Za bieloruskú stranu boli prítomní minister športu a turistiky Sergej Kovaľčuk, výkonný riaditeľ organizačného výboru Európskych hier (MEGOC) Georgij Katulin a početná delegácia. V nej bola aj 23-členná skupina motorkárov, ktorí týždeň strávili na ceste z Minska do Ríma a budú pochodeň sprevádzať aj počas celej jej osemdňovej púte po viacerých krajinách Európy.

„Minsk je pripravený privítať Európske hry. Môžete cítiť ozajstný entuziazmus miestnych ľudí, ktorí vydajú zo seba to najlepšie pre úspech podujatia. Uvidíme, že Európske hry sa skončia veľkým úspechom. Dedina pre športovcov je jedna z najlepších, aké som kedy videl,“ povedal počas slávnosti v Ríme predseda koordinačnej komisie EOV pre EH v Minsku Spyros Capralos.

Z Ríma sa štafeta s Ohňom mieru vydá cez územie Talianska do Francúzska, kde ju horolezci vynesú na vrchol Mont Blancu, potom do Rakúska, Slovinska, Maďarska, Slovenska, Česka a napokon 11. mája do Poľska. Na bieloruskom území pochodeň privítajú 12. mája a bude po ňom putovať až do 21. júna, keď na otváracom ceremoniáli Európskych hier 2019 vzbĺkne oheň vo veľkej čaši na štadióne Dinama Minsk. Štafeta prejde spolu 7700 kilometrov a s ohňom sa vystrieda 450 osobností. V piatok 10. mája predpoludním privítame pochodeň v Bratislave, ceremoniál sa odohrá na štadióne FTVŠ UK na Lafranconi.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV