Šport a olympizmus
Tokio
2 min. čítania

V Tokiu plánujú predĺženie núdzového stavu, aktivisti spustili petíciu za zrušenie hier

Panoráma časti Tokia s Národným štadiónom.
Foto
Tokyo 2020

V hlavnom meste Japonska zvažujú len tri mesiace pred štartom olympijských hier predĺženie núdzového stavu. Podľa guvernérky metropolitného Tokia Juriko Koikeovej je s ohľadom na aktuálnu pandemickú situáciu tento krok nutnosťou. Rozhodnutie však môže prijať len vláda. Obavy spôsobujú predovšetkým možné dôsledky prebiehajúceho "Zlatého týždňa", v ktorom sa v Japonsku slávi viacero štátnych sviatkov.

V Tokiu síce zatiaľ nezaznamenali žiadny výrazný nárast počtu infikovaných (vo štvrtok ich bolo 591), no tieto údaje môžu byť klamlivé, keďže počas sviatočného obdobia vykonali menej testov na koronavírus. Počet denných prírastkov však od marca stúpol takmer päťnásobne, z 1033 (1. marca) na 4734 (v stredu 5. mája). Oboma dávkami vakcíny bolo k štvrtku 6. mája zaočkovaných 0,79 percenta obyvateľstva.

V Tokiu predlžovali núdzový stav už trikrát a skončiť by sa mal 11. mája. Jeho pokračovanie sa zvažuje aj v prefektúrach Osaka, Kjóto a Hjógo. Informovala o tom agentúra DPA. Olympijské hry sa uskutočnia od 23. júla do 8. augusta.


Petíciu za zrušenie olympijských hier v Tokiu podpísalo počas prvých 24 hodín vyše 50 000 obyvateľov z oblasti Tokia a Osaky. Jej iniciátori sa obávajú zhoršenia bezpečnostnej situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Adresátom internetovej petície je Medzinárodný olympijský výbor (MOV), ktorého prezident Thomas Bach plánuje 17. mája navštíviť Japonsko. Správu priniesla agentúra AP.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV