Športové aktuality
3 min. čítania

Viktória Chladoňová a Matthias Schwarzbacher v top10 na ME v cyklokrose

Viktória Chladoňová.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Na belgický Namur určite nezabudne slovenská juniorská reprezentantka v cyklokrose Viktória Chladoňová. Z majstrovstiev Európy, ktoré sa konali na najťažšej cyklokrosovej trati na svete, si odnáša veľmi pekné 8.miesto. V nedeľu pridal rovnaké umiestnenie v pretekoch juniorov Matthias Schwarbacher.

Viktória Chladoňová chvíľu aj viedla

Viktória Chladoňová
Viktória Chladoňová na trati ME v Namure.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Viktória sa pomerne rýchlo po štarte prepracovala do čela pretekov. V druhom kole nasledovali dva pády a defekt, pre ktorý sa jej nedarilo udržať nastavené tempo, i tak však ako juniorka prvým rokom udržala miesto v top 10 kontinentálneho šampionátu. Zvíťazila Holanďanka Lauren Molengraafová.

Doteraz najlepší výsledok zaznamenala naša mladučká reprezentantka na Svetovom pohári v Tábore, kde sa prebojovala druhým miestom až na pódium. Darilo sa jej i na domácej trati v Podbrezovej (UCI C2), kde ako prvoročáčka juniorka zvíťazila v spoločnej kategórii žien a junioriek.

„Moje očakávania boli v top 10, tak určite som spokojná. Pomerne rýchlo sa mi podarilo ísť dopredu. V druhom kole som do šikmého zjazdu šla ako prvá, a tam nasledovali dva pády, neskôr defekt. Pocity vtedy ťažko opísať. Ale som rada, že to vystačilo na najlepšiu desiatku,“ vyjadrila sa po pretekoch Viktória Chladoňová.

Sofia Ungerová obsadila 28. a Dorota Vojtíšková finišovala na 32. mieste. Svoj štart na ME má za sebou aj Samuel Kováč, ktorý v kategórii U23 preťal cieľovú pásku na 39. priečke. Titul európskeho šampióna si z Namuru odnáša domáci pretekár Emiel Verstrynge.

Štart Matthiasa Schwarzbachera bol ohrozený

Vo skvelom výsledkovom hodnotení pokračovali v nedeľu pre Slovensko aj preteky juniorov majstrovstiev Európy v cyklokrose. Na 8. mieste medzi najlepšími juniormi kontinentu skončil Matthias Schwarbacher.

Matthias Schwarzbacher
Matthias Schwarzbacher skončil na ME v Namure na 8. priečke.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Po vynechanej cestnej sezóne pre zranenie sa veľký slovenský talent vrátil do pretekárskeho kolotoča s veľkou chuťou po výsledkoch. Tie už viackrát ukázal aj na domácich tratiach, rovnako v top 10 finišoval i vo Svetovom pohári CX v Tábore.

Ešte deň pred pretekmi v Namure nebolo pre zvýšenú teplotu vôbec jasné, či odštartuje. Po odpískaní začiatku sa pomerne rýchlo dostal do čela a prvé kolo viedol. Postupne sa kúsok prepadal, i tak však dokázal udržať tempo s najlepšími európskymi juniormi a cieľovú pásku preťal ako ôsmy, so stratou 43 sekúnd na víťaza Lea Bisiauxa z Francúzska.

„Očakávania som mal na top 10, ale po včerajšej teplote som si nebol istý, či vôbec odštartujem. Takže priebeh i výsledok bol celkom prekvapením. Prvé kolo som viedol, ďalšie dve šiel v prvej skupine v top 5, ku koncu mi kúsok došli sily. Vzhľadom na okolnosti som spokojný,“ priblížil preteky ME Matthias Schwarzbacher.

„Teraz budem mať chvíľu voľno, potom ma čaká štart v Šamoríne. Po ňom pôjdem do tepla, pripraviť sa na vianočné turné, príp. majstrovstvá sveta v cyklokrose,“ dodal k nastávajúcemu programu ôsmy junior Európy.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV