Športové aktuality
2 min. čítania

Viktória Chladoňová napodobnila Petra Sagana

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Viktória Chladoňová.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Slovenka Viktória Chladoňová potvrdila svoj talent v jazde na bicykli aj na majstrovstvách Európy v cyklokrose vo francúzskom Pont-Château. V meste, v ktorom sa v roku 1989 stal v tejto disciplíne cyklistiky Ondrej Glajza amatérskym majstrom sveta, vybojovala čoskoro 17-ročná Slovenka v pretekoch junioriek bronzovú medailu.

Chladoňová napodobnila v teréne veľké meno slovenskej cyklistiky Petra Sagana. Trojnásobný majster sveta jazdil ako mládežník aj cyklokros a na ME 2007 v Hittnau získal medzi juniormi bronz. Sagan sa radoval krátko predtým, ako Chladoňová oslavovala prvé narodeniny. Slovensko získalo na majstrovstvách Európy ešte dve zlaté medaily. O obe sa postaral Róbert Gavenda, v roku 2005 vyhral medzi juniormi a o štyri roky neskôr medzi mužmi do 23 rokov.

Viktória Chladoňová bojuje na trati ME vo Francúzsku s Britkou Fergusonovou.
Viktória Chladoňová bojuje na trati ME vo Francúzsku s Britkou Fergusonovou.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA

Viktória Chladoňová nemala v Pont-Château ideálny štart do pretekov. Pri nájazde do terénu bola až na 25. priečke a musela sa posúvať v náročných podmienkach dopredu. Po úvodnom 2,8 km kole bola šiesta s polminútovou stratou na vedúcu Céliu Geryovú, ktorá sa krátko pred vjazdom do ďalšieho okruhu oddelila od Cat Fergusonovej. Chladoňová vo štvrtom okruhu predstihla Fergusonovú, v piatom jej opäť prepustila druhú priečku. V závere si udržala bez problémov bronzovú pozíciu.

Doteraz som sa s konkurenciou nemohla porovnať na žiadnom podujatí Svetového pohára, keďže sa ešte nekonal. Tušila som, že budem bojovať s Geryovou a Fergusonovou. Trať mi sedela, aj keď blato mi robilo problémy. Mala som zlý štart, tam to bolo hektické. Postupne som prebila dopredu. Išla som stále naplno, sťahovala náskok prvej a druhej pretekárky. Škoda, že som potom opäť spadla a poškodila som si aj bicykel. Našťastie to bolo blízko depa. Som spokojná. Teraz ma čakajú Svetové poháre, na ktorých by som rada dosiahla pódiové umiestenie a zbierala aj skúsenosti,“ povedala Viktória Chladoňová.

Úspech slovenských farieb v pretekoch junioriek podtrhla Sofia Ungerová, ktorá prišla do cieľa na 6. priečke.

Výsledky – ME v cyklokrose:

Juniorky: 1. Célia Geryová (Fr.) 41:06, 2. Cat Fergusonová (V. Brit.) +26, 3. Viktória Chladoňová +31, ... 6. Sofia Ungerová +2:24, 27. Dorota Vojtíšková (všetky SR) +5:15.

Sofia Ungerová
Sofia Ungerová.
Foto
SZC/MATEJ ČERVENKA
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV