Šport a olympizmus
2 min. čítania

Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska je už plná medailistov

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček

Už od roku 2020 sa s podporou Olympijskej solidarity Medzinárodného olympijského výboru realizuje dlhodobý projekt SOŠV „Virtuálna sieň slávy olympionikov zo Slovenska“. Skúsený televízny športový žurnalista Stanislav Štefánik na skompletizovanie videoprofilov všetkých „našich“ olympijských medailistov z éry Uhorska, ČSR/ČSSR/ČSFR aj samostatného Slovenska potreboval len päť rokov.

Aktuálne na webovej stránke www.olympic.sk pribudli posledné chýbajúce videoprofily našich olympijských medailistov. Tieto videá sú embedované prostredníctvom Olympic Channelu a vzhľadom na vysielacie práva (väčšina videosekvencií pochádza z Olympijskej multimediálnej knižnice MOV) si ich možno pozrieť len na území Slovenska.

Takisto ako predošlé videoprofily olympijských medailistov si ich s titulkami v slovenčine alebo v angličtine môžu pozrieť aj návštevníci expozície Slovenského olympijského a športového múzea na prízemí Domu športu v Bratislave.

V roku 2023 do Virtuálnej siene slávy olympionikov zo Slovenska pribudli videoprofily týchto našich medailistov:

džudista Jozef Krnáč (striebro na OH 2004),

rýchlostní kanoisti Juraj Bača (bronz na OH 2004), Tibor Linka (striebro na OH 2016), Samuel Baláž a Adam Botek (obaja bronz na OH 2020),

snoubordista Radoslav Židek (striebro na ZOH 2006),

zápasník David Musuľbes (striebro na OH 2008),

biatlonista Pavol Hurajt (bronz na ZOH 2010),

vodní slalomári Matej Beňuš (striebro na OH 2016) a Jakub Grigar (striebro na OH 2020),

golfista Rory Sabbatini (striebro na OH 2020)

a 25-členný tím Slovenska v ľadovom hokeji, bronzový na ZOH 2022.

Videoprofily jednotlivých medailistov si môžete pozrieť cez link https://www.olympic.sk/sienslavy prekliknutím na príslušného medailistu.

Upozorňujeme, že v prípade niektorých športovcov z kolektívnych športov, ako aj niektorých z individuálnych športov, sú v rámci jedného videa uvedené profily viacerých medailistov z OH/ZOH. Je to z dôvodu, že o niektorých športovcoch sa zachovalo len málo videomateriálu na spracovanie samostatného profilu. Preto sú v jednom videu spojené sekvencie o viacerých.

Použité videosekvencie pochádzajú predovšetkým z Olympijskej multimediálnej knižnice (TOML) Medzinárodného olympijského výboru, ďalej z archívu RTVS, ako aj filmových organizácií na Slovensku a v Česku.

Projekt
paris
Ukazsa2024 Pankova

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV