Športové aktuality
5 min. čítania

Vo veku 94 rokov zomrel Ján Mráz, jeden z najvýznamnejších slovenských športových funkcionárov a prvý generálny tajomník SOV

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 14. júla (sou) – Vo štvrtok 14. júla predpoludním vo veku 94 rokov zomrel v bratislavskej Univerzitnej nemocnici na následky kardiovaskulárneho ochorenia jeden z najvýznamnejších slovenských športových funkcionárov a prvý generálny tajomník súčasného Slovenského olympijského výboru (SOV) Ján Mráz - čestný člen SOV a držiteľ Olympijského radu v striebre.
 
Ján Mráz bol dlhoročný šéf slovenského lyžovania i člen predsedníctva Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Počas nezabudnuteľných majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní na Štrbskom Plese v roku 1970 pôsobil ako generálny tajomník organizačného výboru. Krátko po tom, ako v decembri 1992 vznikol Slovenský olympijský výbor, bol menovaný za jeho generálneho tajomníka. V tejto funkcii pôsobil v rokoch 1993 – 1996.
 
Ján Mráz sa narodil 28. júna 1922 v Banskej Bystrici. Ako aktívny športovec sa venoval predovšetkým lyžovaniu, v ktorom neskôr dosiahol mimoriadne významné funkcionárske postavenie. V rokoch 1954 - 1969 bol šéfom slovenského lyžovania a až do roku 1992 nepretržite členom predsedníctva Čs. lyžiarskeho zväzu. V rokoch 1965 - 1980 bol členom predsedníctva Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS), následne ho zvolili za čestného člena FIS. Vo funkcii člena predsedníctva FIS sa významne zaslúžil o pridelenie majstrovstiev sveta v klasickom lyžovaní v roku 1970 Vysokým Tatrám. Na tomto podujatí pôsobil ako generálny tajomník organizačného výboru.
 
Keď sme sa ho pred deviatimi rokmi pri blahoželaní k 85. narodeninám pýtali, za čo si ho ľudia v športe podľa jeho vlastného názoru budú predovšetkým pamätať, bez zaváhania odpovedal: „Hlavne vďaka majstrovstvám sveta 1970 v klasickom lyžovaní na Štrbskom Plese. Moje pôsobenie vo FIS prispelo k tomu, že nám šampionát pridelili a ako generálny tajomník organizačného výboru som do značnej miery zodpovedal za jeho zvládnutie. Ľudia, ktorí tieto majstrovstvá zažili, na ne v dobrom spomínajú dodnes.“
 

alt
alt
Takto si Janka Mráza budeme pamätať - usmiateho a priateľského... FOTO: JÁN SÚKUP
Takto si Janka Mráza budeme pamätať - usmiateho a priateľského...
Foto
JÁN SÚKUP
Od roku 1990 sa Ján Mráz mimoriadne angažoval v slovenskom olympijskom hnutí - najprv v rámci Olympijskej spoločnosti Slovenska a následne v Slovenskom olympijskom výbore. Mesiac po založení SOV, v januári 1993, bol menovaný za generálneho tajomníka SOV. V tejto funkcii pôsobil od až do decembra 1996, okrem toho bol aj člen revíznej komisie Európskych olympijských výborov. Bol jeden z veľkých propagátorov myšlienky kandidatúry Slovenska na usporiadanie zimných olympijských hier, ktorú podnietilo práve nadmieru úspešné zorganizovanie MS 1970 v klasickom lyžovaní.

 
Na olympijskej pôde preukázal Ján Mráz bohaté skúsenosti zo športovej diplomacie, odbornú erudíciu, jazykové znalosti, i vysokú štábnu kultúru. „Vždy som sa správal slušne a skromne,” pokúsil sa o vlastnú charakteristiku. Pritom spoluvytváral veľmi príjemnú atmosféru na pracovisku. Bol to olympijský funkcionár, na ktorého pôsobenie – aj ako človeka - sa spomína naozaj v dobrom.
 
Lyžovanie bolo prvou láskou Jána Mráza, ale aj olympiády ho očarovávali odmala. Z novín a časopisov si odmala vystrihoval články o slovenských športovcoch a sníval o olympiáde. Ale priznáva, že hlbší rozmer olympizmu si začal uvedomovať až niekedy na prelome 70. a 80. rokov minulého storočia, keď už mal za sebou lyžiarske rozhodcovské pôsobenie na ZOH 1964 – 1976.
 
Ján Mráz na poštovej obálka i príležitostnej pečiatke, ktoré boli vydané k jeho 90. narodeninám.
Ján Mráz na poštovej obálka i príležitostnej pečiatke, ktoré boli vydané k jeho 90. narodeninám.
„Toto poznanie som začal uplatňovať, keď vznikala Olympijská spoločnosť Slovenska a aj v prvých rokoch existencie SOV. Robili sme vtedy veci naozaj na dobrovoľnej báze a s láskou, ale položili sme dobré základy. Podobne ako v lyžovaní, kde sme urobili obrovský kus práce, som sa aj na olympijskej pôde snažil dokázať, že my Slováci vieme robiť veľké veci. Čechom budem vždy vďačný za to, že nás učili, ale veril som, že keď vznikne samostatná Slovenská republika, budeme mať viac príležitostí ako predtým, čo sa aj stalo,“
vysvetľoval pred niekoľkými rokmi Ján Mráz.

Obálka knižky venovanej Jánovi Mrázovi.
Obálka knižky venovanej Jánovi Mrázovi.
Zásluhy Jána Mráza na olympijskom poli ocenil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) udelením Olympijského radu v striebre a Slovenský olympijský výbor udelením Zlatých kruhov SOV, aj prijatím za čestného člena SOV. Za aktivity v oblasti ochrany životného prostredia Slovenský olympijský výbor v posledných rokoch udeľuje ako jedno zo svojich výročných ocenení Cenu Jána Mráza. V roku 2007 dostal štátne vyznamenanie - Rad Ľudovíta Štúra. Ako aktívny účastník Slovenského národného povstania bol už v dávnejšej minulosti vyznamenaný Radom SNP II. triedy, aj Čs. medailou za chrabrosť a Čs. medailou za zásluhy. Ministerstvo obrany SR ho predvlani ocenilo Pamätnou medailou k 70. výročiu SNP a ukončenia 2. svetovej vojny.
 
K 90. narodeninám Jána Mráza v roku 2012 bola vydaná príležitostná poštová pečiatka a pamätný nálepný list. Múzeum telesnej kultúry SR, ktoré už v súčasnosti pôsobí pod SOV ako Slovenské olympijské a športové múzeum, vtedy v edícii „Z depozitára múzea“ vydalo publikáciu venovanú Jánovi Mrázovi, presnejšie cenným dokumentom, ktoré venoval múzeu.
 
Slovenský olympijský výbor vyjadruje hlbokú sústrasť rodina Jána Mráza. Slovenský šport v ňom stratil mimoriadne zanieteného človeka a veľmi významnú funkcionársku osobnosť.
 
 

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV