Šport a olympizmus
Brno
3 min. čítania

Vo veku 96 rokov zomrel legendárny český gymnasta Zdeněk Růžička, dvakrát bronzový na OH 1948

Zdeněk Růžička na fotografii z roku 1947. O rok neskôr si v Londýne vybojoval dve bronzové olympijské medaily.
Foto
Archív Z. R.

Športové Česko smúti. Vo veku 96 rokov v nedeľu 18. apríla (len tri dni po dovŕšení narodenín) v Brne zomrel najstarší český olympionik, legendárny gymnasta Zdeněk Růžička. Dvojnásobný bronzový medailista z OH 1948 v Londýne a viacnásobný majster ČSR štartoval aj na OH 1952 v Helsinkách a bol vlajkonosičom československej výpravy na OH 1956 v Melbourne. Nadšený sokolský gymnasta bol neskôr hlavným trénerom tohto športu v Brne, ktoré sa na dlhší čas stalo dominantným gymnastickým mestom v spoločnom štáte Čechov a Slovákov.

Rodák z Ivančíc vyrastal aj v Tetčiciach. Od veku 17 rokov študoval v Brne. Popri gymnastike v Sokole sa tam venoval aj ľadovému hokeju. Jeho medzinárodnú gymnastickú kariéru oddialila druhá svetová vojna. Keď sa skončila, mal dvadsať rokov a už študoval v Plzni. O tri neskôr veľmi úspešne debutoval pod piatimi kruhmi na OH v Londýne. Vo viacboji tam skončil siedmy, ako najlepší z tímu ČSR, ktoré obsadilo v súťaži družstiev 6. miesto. V prostných aj na kruhoch si vybojoval bronzové medaily, na bradlách sa delil o 7. miesto. Následne bol dva roky príslušníkom Ústredného domu armády v Prahe.

V roku 1950 sa Zdeněk Růžička vrátil do Tetčíc, odkiaľ dochádzal na tréningy do Brna. Odtiaľ sa prebojoval na OH 1952 v Helsinkách (člen 7. družstva) aj na OH 1956 v Melbourne, kde na otváracom ceremoniáli niesol vlajku výpravy ČSR. V tom roku sa už tretí raz stal majstrom ČSR vo viacboji (predtým v rokoch 1948 a 1954). V Melbourne prispel k 4. miestu družstva, sám sa najlepšie umiestil na hrazde (10. miesto).

V rokoch 1958 – 1995 pôsobil v oddieli Zbrojovky Brno veľmi úspešne ako tréner mužov, viedol napr. československých reprezentantov Miroslava Reizenthalera, Dimitriosa Janulidisa, Bořivoja Koldovského, Miroslava Kučeříka, Vladimíra Muresa, ale aj neskoršieho reprezentačného trénera žien ČSSR Stanislava Vyzinu i svojho syna Zdeňka, ktorý po nešťastnom páde do molitanovej jamy pri tréningu ochrnul. Pre ľudí z tohto športu bol veľkou autoritou. Neskôr bol aj šéfom brnianskeho gymnastického centra. Po roku 1989 sa podieľal na obnovení činnosti Sokola v Brne. V rokoch 1995 – 2005 bol starostom Sokola Brno I.

V decembri minulého roka si držiteľ Ceny Českého klubu fair play Zdeněk Růžička od predsedu Národnej športovej agentúry Milana Hniličku, ako prvá športová osobnosť vôbec, prevzal Cenu za oddanosť športu. „Nie je to obeta, pretože ste spokojní so športom a úspechmi. Šport mi dal do života veľa. Naučil ma vytrvalosť, zodpovednosť a iné vážne veci. Šport nie je len zábava! Alebo je to zábava, ale s povinnosťami. A ak by som obetoval svoj život pre šport, som rád, že som ho mohol obetovať,“ povedal vlani v rozhovore pre MF DNES.

Manželkou Zdeňka Růžičku bola bývalá špičková gymnastka Matylda Růžičková, ktorá pod priezviskami Matoušková a Šínová získala v súťaži družstiev striebro na OH 1960 v Ríme a bronz na OH 1952 v Helsinkách. Jeho švagriná Věra Růžičková zase bola členkou zlatého družstva gymnastiek ČSR na OH 1948 v Londýne.

paris

Súvisiace

Zobraziť viac

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV