SOŠV
Bratislava
6 min. čítania

Vyšlo druhé tohtoročné číslo Slovenskej olympijskej revue OLYMPIC.sk – jeseň/zima 2019

Profile picture for user soucek
Ľubomír
Souček
Predná a zadná obálka aktuálneho vydania časopisu OLYMPIC.sk.

V stredu 4. decembra vyšlo druhé tohtoročné číslo Slovenskej olympijskej revue OLYMPIC.sk – jeseň/zima 2019. Časopis Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV), ktorý už tretí rok vychádza v spolupráci SOŠV s vydavateľstvom Publishing House, na 136 plnofarebných stranách ponúka tradične množstvo hodnotného a zaujímavého čítania zo sveta športu a olympizmu. Postaralo sa oň množstvo autorov, medzi nimi viacerí renomovaní publicisti. Ich texty sú doplnené kvalitnými fotografiami viacerých profesionálov, predovšetkým Jána Súkupa, Andreja Galicu, Matúša Laga, Petra Ondrejkufotoreportérov TASR. Časopis už tradične zostavil Boris Vanya v úzkej spolupráci s mediálnym riaditeľom SOŠV Ľubomírom Součekom.

Ilustračná fotografia.

Obálke dominuje fotografia biatlonistky Paulíny Fialkovej od fotografa Igora Stančíka. Po nedávnej rozlúčke Anastasie Kuzminovej naša najlepšia pretekárka s vysokými ambíciami v tejto zime je aj hosťom čísla, rozhovor s ňou robil Ivor Lehoťan. Okrem debaty si s ňou si v OLYMPIC.sk jeseň môžete prečítať aj rozhovory s hokejovou legendou a dnes prezidentom SZĽH Miroslavom Šatanom o situácii nášho ľadového hokeja (autor Stanislav Benčat), i s bývalou skvelou tenistkou Danielou Hantuchovou, ktorá sa dnes realizuje ako televízna komentátorka (autor Stano Ščepán).

Značná časť obsahu je v duchu sloganu SOŠV „Pripravení na Tokio“ venovaná slovenským i japonským prípravám na budúcoročné Hry XXXII. olympiády v japonskej metropole. Nájdete tam pohľad na vrcholy účinkovania slovenských športovcov počas predolympijského leta (autor Peter Pašuth), množstvo informácií zo samotného Tokia, vrátane poznatkov našich športovcov z testovacích súťaží v dejisku OH (autor Ľubomír Souček). Autori Roland HricĽubomír Souček si posvietili na šance Petra Sagana na veľmi náročnej trati cestných pretekov cyklistov, Tomáš Kyselica predstavuje juhoafrického rodáka golfistu Roryho Sabbatiniho, ktorý má veľkú šancu na OH reprezentovať slovenský golf a môžete sa bližšie zoznámiť aj so skejtbordistom Richardom Turym, ktorý by mal byť naším zástupcom pri olympijskej premiére tohto nového športu (autor Miloslav Šebela).

Ilustračná fotografia.

Celý blok zameraný k OH Tokiu dopĺňa analytický pohľad na dedičstvo, ktoré v japonskej metropole zanechali olympijské hry 1964 – vôbec prvé na ázijskej pôde (autor Igor Kováč). K OH 1964 sa viaže aj obsiahly materiál Ľubomíra Součka v rámci tradičnej rubriky časopisu „Oprášení olympionici“, ktorý sa venuje striebornému tímu futbalistov ČSSR na týchto hrách. Bol to v histórii bývalého spoločného štátu jediný prípad, keď Slováci tvorili v medailovom družstve väčšinu. Ôsmi členovia tímu, z toho šiesti Slováci, sa po 55 rokoch v septembri zišli v Bratislave, a autor textu ich stretnutie moderoval.

Nepriamu väzbu na OH 2020 malo aj účinkovanie Slovákov na júnových II. európskych hrách v bieloruskom Minsku. Tomuto podujatiu je v časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2019 venovaných šesť strán (autor Ľubomír Souček). Ale čitateľ sa môže zoznámiť aj so sumárom nového podujatia – októbrových I. svetových plážových hier ANOV v katarskej Dauhe, i s účinkovaním Slovákov na júlovom XV. letnom Európskom olympijskom festivale mládeže (EYOF) v azerbajdžanskom Baku (autorka oboch je Dana Galicová). Keďže ďalší letný EYOF sa v roku 2021 uskutoční u nás v Banskej Bystrici, časopis približuje aj prípravy tohto veľkého podujatia (autor Peter Pašuth).

Ilustračná fotografia.

V rámci zimného bloku je osobitne zaostrené na náš hlavný zimný tromf v tejto sezóne – zjazdárku Petru Vlhovú a jej ambície pobiť sa o veľký aj dva malé glóbusy (autor Juraj Berzedi). Daniel Šarga reportážnym okom nazrel do tatranskej koliby Žerucha, v ktorej svoj podnikateľský sen napĺňa náš bronzový olympijský medailista v biatlone Pavol Hurajt. O výnimočnej kariére legendárneho hokejistu a bývalej superhviezdy bratislavského Slovana Václava Nedomanského pri príležitosti jeho novembrového uvedenia do Siene slávy NHL napísal Pavol Komár, ktorý aj pripomenul veľké hokejové umenie čerstvého šesťdesiatnika Dáriusa Rusnáka. Ešte do dávnejšej minulosti načrela riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová, ktorá pútavo priblížila nezabudnuteľné majstrovstvá sveta 1970 v klasických lyžiarskych disciplínach vo Vysokých Tatrách.

Ilustračná fotografia.

V Slovenskej olympijskej revue nájdete aj predstavenie našej veľkej atletickej nádeje Gabriely Gajanovej (autor Gabriel Bogdányi), texty o trojmiliónovej investícii do športovej infraštruktúry prostredníctvom SOŠV, o prijatí zákona o príspevku za zásluhy pre medailistov z olympijských, paralympijských,  deaflympijských hier a zo šachových olympiád, i o novembrovom I. národnom zraze olympionikov v Šamoríne (autor všetkých troch textov je Peter Pašuth), o zriadení Fondu na podporu športu (autor Patrik Hrbek), o projekte SOŠV, v rámci ktorého sa predovšetkým na základných školách osadzujú pamätné tabule olympijských medailistov, ale samozrejme aj o celkovom dianí v „kuchyni SOŠV“, i o aktuálnych olympijských jubilantoch a o nedávno zosnulých významných športových osobnostiach (autor Ľubomír Souček).

Samostatný 12-stranový blok je v časopise OLYMPIC.sk jeseň/zima 2019 venovaný septembrovej veľkej konferencii SOŠV v Bratislave – Sport ®evolution. Kolektív autorov sa bližšie zameral na to, čo na konferencii odznelo o témach Šport a spoločenská zodpovednosť, Šport a ženy (autor oboch Ľubomír Souček), V sieti športovej legislatívy (Patrik Hrbek), Ako nastaviť hlavu športovca v 21. storočí, Ako urobiť zo seba brand, Už som iba divák, Nové trendy vo fitnese (autorsky sa na všetkých štyroch textov podieľali Martin Horváth, Stanislav KrškoMiroslava Luptáková), aj Športový marketing v 21. storočí (Boris Vanya). V Slovenskej olympijskej revue nájdete aj niektoré ďalšie texty, ktoré osobitne nezmieňujeme.

Ilustračná fotografia.

Časopis OLYMPIC.sk jeseň/zima 2019 SOŠV distribuuje na všetky slovenské športové zväzy, ďalším kolektívnym členom SOŠV i športovým organizáciám a inštitúciám pôsobiacim v oblasti športu. Magazín sa dostáva k ľuďom aj na podujatiach SOŠV či Slovenskej asociácie olympionikov. Dostupný je aj pre predplatiteľov magazínu Break a pre návštevníkov Olympijského tréningového centra X-Bionic Sphere v Šamoríne. Druhé tohtoročné číslo vyšlo v náklade 4000 výtlačkov a jeho vydanie finančne podporila Olympijská solidarita Európskych olympijských výborov.

Časopis vo formáte PDF

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV