Šport a olympizmus
6 min. čítania

Zasadnutie zástupcov NOA a NOV v Olympii sa venovalo úlohe športovcov v olympijskej výchove

Igor Kováč

Uplynulý týždeň sa v priestoroch Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA) v Olympii uskutočnilo 17. zasadnutie zástupcov národných olympijských akadémií (NOA) a národných olympijských výborov (NOV), ktoré bolo tento rok venované úlohe športovcov v spoločnosti a ich prínosu k propagácii olympizmu a jeho hodnôt.

Zástupcovia zo 75 krajín, medzi ktorými nechýbal ani celý rad olympionikov, sa ako každý rok stretli v inšpiratívnom prostredí rodiska olympijských hier, aby si počas prednášok a diskusií v pracovných skupinách vymieňali názory a skúsenosti z oblasti olympijskej výchovy a vzdelávania. Viacerí neskrývali nadšenie a ocenili, že sa MOA rozhodla tento rok venovať pozornosť práve športovcom a ich prínosu k hodnotovej výchove.

Úvodný kontext k problematike športovcov a ich postaveniu v spoločnosti ponúkla vo svojej prednáške profesorka Susan Brownellová, bývalá americká viacbojárka, ktorá poukázala na zložitú sociálnu situáciu športovcov v období presadzovania striktného amaterizmu. Upozornila napríklad na rozporuplný prístup bývalého prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) A. Brundagea, ktorý presadzoval amaterizmus s až náboženským presvedčením, ale nemal problém bývať počas hier v 5-hviezdičkových hoteloch, zatiaľ čo športovci olympionici v nejednom prípade nemali peniaze takmer ani na jedlo a museli si privyrábať ako poštári či čašníci. Ich situácia sa začala meniť v 90. rokoch s nástupom ich profesionalizácie, ktorá im dala príležitosť nielen zlepšiť svoje materiálne zabezpečenie, ale aj dôraznejšie a hlasnejšie prejavovať svoje názory a bojovať za svoje práva.

Na vystúpenie S. Brownellovej nadviazala zástupkyňa MOV Karen Dolphinová, ktorá prezentovala súčasnosť postavenia športovcov a aktivity, ktoré MOV realizuje v rámci podpory olympionikov na ich celoživotnej dráhe a ich začlenenia do spoločnosti.

Príležitosť v tomto smere ponúka aj Program vzdelávania o olympijských hodnotách (OVEP), ktorý účastníkom predstavili zástupkyne MOV Frederique Jamolliová a Xenia Kourgouzovová. Využitie športovcov aj v rámci tohto programu predstavuje spôsob, akým sa športovci môžu podeliť o svoje životné skúsenosti s olympijskými hodnotami a pomôcť ich vniesť do života svojich mladých obdivovateľov.

Ich úloha v rámci olympijskej výchovy však nie je samozrejmá. Počas zasadnutia prezident MOA Isidoros Kouvelos v jednom zo svojich výstupov zdôraznil, že skutočným olympijským víťazom nie je ten, kto získa zlatú medailu, ale ten, kto má „éthos“. Poukázal tým na skutočnosť, že športovec nedokáže byť pozitívnym prínosom pre spoločnosť, pokiaľ sa bude sústrediť iba na svoj výkon a bude zanedbávať svoj charakter. Morálne kvality totiž nie sú prirodzenou súčasťou duševnej výbavy profesionálneho športovca. Aj športovec musí byť v tomto ohľade vychovávaný a vzdelávaný.

V Izraeli sa NOV venuje výchove športovcov už od mladého veku. V rámci jedného zo svojich programov pod názvom Every „A“ has a story realizuje jedenkrát do týždňa na vybraných športových školách prednášky, v rámci ktorých sú mladé športové nádeje pre OH 2028 pripravované na svoju budúcu úlohu športových vzorov.

Podobný prístup už celé desaťročia aplikujú aj NOV v Kanade či Novom Zélande, kde už dávno pochopili nesmierny potenciál športovcov v rámci hodnotovej výchovy na školách a nesmiernu spoločenskú hodnotu, ktorú takéto programy so sebou prinášajú.

Inšpiráciu v týchto krajinách hľadal aj írsky NOV, ktorého zástupkyňa Roisin McGettiganová predstavila počas zasadnutia projekt Dare to Believe. Projekt spolufinancovaný z prostriedkov Olympijskej solidarity sa kľúčovo opiera práve o írskych olympionikov ako ambasádorov olympijskej výchovy a využíva ich celoživotné skúsenosti, ktoré prezentujú  publiku 10 – 12 ročných žiakov. Program funguje 5 rokov a za ten čas už oslovil 320 000 detí na 2345 školách.

Jednou z účastníčok zasadnutia bola aj Natalie Burtonová, austrálska basketbalistka a členka olympijského tímu na OH 2016 v Rio de Janeiro, ktorá je aktívne zapojená do programu Olympics Unleashed.

Ide o projekt austrálskeho NOV, ktorým zapája svojich olympionikov do olympijskej výchovy. V rámci tohto programu sa športovci delia so žiakmi a študentami austrálskych škôl o svoje jedinečné osobné príbehy a zároveň im odovzdávajú dôležitý odkaz o význame a dôležitosti stanovovania cieľov, prekonávania výziev, vytrvalosti, trpezlivosti i budovania vlastného sebavedomia. Podstatou programu nie je inšpirovať a motivovať mladú generáciu výlučne v snahe budovať ďalšiu generáciu športovcov, ale podnietiť každého, aby sa usiloval byť najlepším v akejkoľvek oblasti, ktorá je mu blízka. Dôležité je, aby si v sebe pestovali tie správane charakterové vlastnosti a hodnoty, ktoré im pomôžu ich túžbu a poslanie naplniť a dosiahnuť ich vlastný maximálny potenciál.

Austrálsky NOV na základe výskumu zistil, že osobné návštevy športovcov priamo na školách sú oveľa efektívnejšie pri odovzdávaní potrebného posolstva a jeho osvojovaní si študentami. Veľmi dôležitou súčasťou programu v tomto ohľade je však príprava športovcov na ich novú úlohu, ktorá má zabezpečiť jeho výslednú kvalitu. V rámci celodenného školenia, ktoré musí každý športovec osobne absolvovať, sa zameriavajú na rozvoj zručností v oblasti komunikácie a vzdelávania detí a mládeže. Špecialisti na tieto oblasti im poskytujú prednášky o tom, ako byť dobrým rečníkom, ako pracovať s publikom, ako efektívne reagovať na otázky či ako prezentovať svoje myšlienky študentom. Prednáška každého športovca je iná, ale musí spĺňať určité štandardy z hľadiska posolstva, ktoré má mladému publiku odovzdať.

Program Olympics Unleashed funguje od roku 2018 a za tento relatívne krátky čas sa stal najväčšou iniciatívou, akú kedy austrálsky NOV v rámci olympijskej výchovy realizoval. Ako uviedol jeho prezident John Coates: „Olympics Unleashed sa stal klenotom v korune našich aktivít v austrálskych komunitách.“ O jeho výchovnej kvalite svedčí aj skutočnosť, že si získal podporu federálnej vlády i vlád jednotlivých austrálskych štátov a teritórií.

Je pozitívne a prirodzené, že MOA dala priestor na prezentáciu týchto aktivít aj v rámci svojho zasadnutia, a opätovne tak upozornila na neoceniteľný význam športovcov v rámci hodnotovej výchovy a olympijského vzdelávania. Je nepochybné, že vyššie spomenuté príklady sú hodné nasledovania aj v ďalších krajinách, vrátane Slovenska.

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri
kaufland
Partneri MOV
Mediálni partneri
Dodávatelia