Športové aktuality
2 min. čítania

Zomrel fenomenálny austrálsky bežec a politik Ron Clarke, bronzový olympijský medailista a autor 17 svetových rekordov

GOLD COAST 17. júna (SITA, AP) - Austrálska atletika trúchli za veľkou postavou svojej histórie, v stredu vo veku 78 rokov zomrel jeden z najlepších bežcov na stredné a dlhé trate zo 60. rokov minulého storočia Ron Clarke. Bývalý starosta mesta Gold Coast skonal na zlyhanie obličiek, ktorému predchádzala choroba srdca.

Clarke počas svojej kariéry utvoril 17 svetových rekordov na rôznych tratiach. V roku 1965 počas svojho turné Európe zlepšoval najlepšie časy histórie na počkanie. V priebehu 44 dní sa mu to podarilo 12-krát. Mal iba 19 rokov, keď ho pozvali, aby zapálil oheň pre olympijské hry 1956 v rodnom Melbourne. Pod piatimi kruhmi sa súťažne predstavil až v Tokiu 1964 a získal tam svoju jedinú olympijskú medailu - bronz na 10 000 m. O štyri roky neskôr v Mexico City takmer prišiel o život, keď skolaboval v cieli desiatky na následky výškovej choroby. Bol šiesty a neskôr sa priznal, že posledné metre si vôbec nepamätá. Napriek tomu nastúpil na štart polovičnej trate.

Ron Clarke sa presadil aj na politickej scéne, v rokoch 2004 - 2012 bol starostom Gold Coast. Bol súčasťou tímu, ktorý sa zaslúžil o udelenie práv na organizovanie hier Commonwealthu 2018 mestu Gold Coast.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV