Šport a olympizmus
2 min. čítania

Župný športový deň 2023 Bratislavského samosprávneho kraja aj s prispením OK Bratislava

Mária Mračnová

Dňa 21. septembra 2023 sa v areáli bratislavskej Mladej Gardy uskutočnil Župný športový deň Bratislavského samosprávneho kraja, na ktorom si stovky stredoškolákov zmerali sily vo viacerých športových odvetviach a disciplínach.

Podujatie prebehlo aj s prispením Olympijského klubu Bratislava, ktorý mal pod vedením Márie Mračnovej a Dušana Nogu na starosti vedomostnú súťaž o olympizme. Do súťaže sa prihlásilo 20 družstiev. Aktívne sa nakoniec zúčastnilo 18 družstiev, čo je oproti vlaňajšku o 3 viac.

Písomný test bol zameraný na históriu olympijských hier. Študenti mali na jeho vyplnenie 20 minút. Počas prestávky prebehla beseda vedená skúseným Igorom Machajdíkom, na ktorej sa zúčastnili olympijskí víťazi bratia Pavol a Peter Hochschornerovci, ktorí si zaspomínali na svoje úspechy, dôležité medzníky a zážitky z ich závratnej kariéry.

Po besede nasledovali dve kolá ústnych otázok, kde si mohli účastníci vybrať z dvoch tém: OH v Paríži 1900, 1924 a 2024, resp. výsledky slovenských olympionikov na ZOH 1994 až 2022. Napínavé súboje viedli až do rozstrelových otázok pre umiestnenie na bronzovom stupienku.

Zvíťazilo družstvo z Gymnázia Malacky so ziskom 58 bodov, nasledovali študenti zo ZŠ a gymnázia s jazykom maďarským na Dunajskej ulici v Bratislave, ktorí získali 55 bodov a na treťom mieste sa umiestnili študenti z bratislavského Gymnázia J. Papánka na Vazovovej ulici s 54 bodmi.

SOŠV venoval do súťaže publikáciu Olympijské príbehy a emócie, ktorú dostali všetci „medailisti“ a odznaky pre účastníkov. Bratislavský samosprávny kraj venoval do súťaže drobné suveníry a pohár pre víťazné družstvo.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV