Športové aktuality
Šport a olympizmus
11 min. čítania

50 DNÍ DO PEKINGU: Pandemické hry v Ázii, diel druhý

Ľubomír SOUČEK
Štadión, známy ako Vtáčie hniezdo, bude po roku 2008 opäť dejiskom otváracieho ceremoniálu olympijských hier, tentoraz zimných.
Foto
ENVATO

Svet piatich kruhov sa už po tretí raz po sebe nasťahuje“ do Ázie. Po ZOH 2018 v juhokórejskom Pjongčangu a OH 2020 v japonskom Tokiu (v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 sa konali s ročným oneskorením), bude čínsky Peking od 4. do 20. februára 2022 hostiť XXIV. zimné olympijské hry. Po tých nedávnych tokijských to budú už druhé „pandemické“ hry. Vo štvrtok 16. decembra sa začne odpočítavanie záverečných 50 dní do začiatku športového sviatku.

Fakt, že dvojo zimných hier za sebou je v Ázii (pritom predtým sa tam uskutočnili len ZOH 1972 v Sappore a 1998 v Nagane, teda oba razy v Japonsku), by predčasom nikto reálne neakceptoval. Podľa nepísaného pravidla rotácie kontinentov bola na rade Európa. Všetci kandidáti z Európy však z boja o pridelenie ZOH 2022 postupne vycúvali.

Text je súčasťou nového čísla magazínu Olympic.sk, ktorý vyjde 20. decembra 2021 a k dispozícii bude v papierovej podobe i na internete.

Pripomeňme: ešte pred štartom celého procesu vystavili obyvatelia v referendách vo švajčiarskom kantone Graubünden, resp. v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko stopku úsiliu dvojice St. Moritz – Davos, resp. Mníchovu. Potom snahy Štokholmu zastavili predstavitelia mesta aj švédskej vlády. Nasledovalo neúspešné referendum v poľskom Krakove, ktorý v projekte rátal aj s využitím slovenských zjazdoviek v Jasnej pod Chopkom. Potom to v dôsledku zložitej domácej politickej situácie „zabalil“ ukrajinský Ľvov. A v októbri 2014 vypadol z hry aj zrejme najväčší favorit – nórska metropola Oslo. Negatívne zameraná verejná mienka vyvolala odmietavé stanovisko parlamentu.

PEKING – PRVÝ HOSTITEĽ OH AJ ZOH

Dôsledok tohto všetkého? V hre zostali len dvaja ázijskí kandidáti. Pritom obaja z krajín s režimami, čeliacimi kritike ako nedemokratické – čínsky Peking a kazašské Almaty. Pre olympijský svet to bola dosť neradostná voľba.

Ponuka Almaty bola určite „zimnejšia“ a mala športovejší charakter. Veď zimné športy v meste obklopenom horami majú silnú tradíciu a už v čase kandidatúry aj celkom dobre vybudovanú infraštruktúru.

Naopak, z multimiliónového Pekingu nevidno žiadne kopce, ani keď nad mestom neleží smog. A aj tie, na ktorých sa napokon bude súťažiť vo vzdialenosti 90 – 220 km od mesta, nemávajú takmer žiadnu prirodzenú snehovú nádielku. Napokon však v jeho prospech prevážila hospodárska sila a nespochybniteľné ekonomické garancie vlády najľudnatejšej krajiny sveta.

Napriek tomu, že Peking bol veľkým favoritom, výsledky volieb na 128. zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru (MOV) 31. júla 2015 v malajskom Kuala Lumpure boli preň veľmi tesné – 44:40.

Číňania oslavovali, že Peking sa stane prvým mestom na svete, ktoré po letnej verzii olympijských hier – megalomanských Hier XXIX. olympiády v roku 2008 – privíta aj zimné hry. S trochou zlomyseľnosti ich však Japonci môžu podpichnúť, že v obrátenom garde ho predstihlo dejisko ZOH 1972 Sapporo, kde sa v auguste 2021 konali súťaže OH vo vytrvaleckých atletických disciplínach...

Rozmer ZOH v Pekingu

Na ZOH 2022 rozdelia rekordný počet 109 medailových sád. V porovnaní s Pjongčangom 2018 pribudlo 7 nových disciplín: monoboby žien, miešaná štafeta v šorttreku, big air mužov aj žien v akrobatickom lyžovaní, súťaže miešaných tímov v skokoch na lyžiach, snoubordkrose aj v akrobatickej disciplíne aerials. Napriek tomuto prírastku by celkove malo súťažiť o 41 menej športovcov ako na ZOH v Pjongčangu – spolu 2892 (1578 mužov a 1314 žien). Z predošlých kvót ubrali 46 miest v lyžovaní, 26 v rýchlokorčuľovaní a 20 v biatlone.

VÝSTAVBA PODĽA PLÁNU, PANDÉMIA TVRDO OBMEDZILA TESTOVACIE SÚŤAŽE

Olympijská dedina v Jen-čchingu
Olympijská dedina v Jen-čchingu je už pripravená privítať lyžiarov.
Foto
BOCOG

V Číne, kde všetko tvrdou rukou riadi všemocná komunistická strana, bolo jasné, že pre olympiádu postavia všetko potrebné na vysokej úrovni a načas, nech to stojí čokoľvek. Všetky nové športoviská boli odovzdané do prevádzky najneskôr koncom roka 2020, všetky tri olympijské dediny v lete 2021.

Na rozdiel od príprav OH 2008, keď Číňania prostredníctvom médií svetu radi prezentovali ich progres, prípravy ZOH 2022 sa diali ako keby v ilegalite. Dostať sa k fotografiám či dokonca k videám ilustrujúcim, ako vyzerajú hotové olympijské stavby, bolo extrémne zložité. Zahraničné média sa sťažovali, že nemali prakticky žiadne možnosti mapovať prípravy. A dokonca ich nepustili ani na októbrovú slávnosť príchodu olympijského ohňa z Grécka do Pekingu. Aj zastupiteľské úrady štátov v Číne sa sťažovali na absenciu relevantných informácií.

Samozrejme, do olympijských príprav tvrdo zasahovali potipandemické oddelenia v Číne. Tempo výstavby síce zrejme príliš neovplyvnili, ale predvlani i vlani im padlo za obeť mnoho testovacích podujatí. Od predolympijských generálok akrobatických lyžiarov i snoubordistov v big air a na U-rampe v decembri 2019 sa na olympijské športoviská súťažiaci zo zahraničia dlho nedostali. Väčšina testovacích podujatí sa dlhodobo konala len s čínskou účasťou.

Predpisy, požadujúce po prílete do Číny 21-dňovú karanténu, výrazne obmedzili aj návštevy expertov príslušných medzinárodných športových federácií. Keďže Číňania majú so súťažami vo väčšine zimných športov minimálne organizátorské skúseností, to bol veľký hendikep. Môže mať dopad na bezpečnosť olympijskej prevádzky športovísk.

Až od októbra 2021 sa na olympijských športoviskách aj s medzinárodnou účasťou postupne konali testovacie súťaže v šortreku, rýchlokorčuľovaní, krasokorčuľovaní, sánkovaní, boboch a v skeletone (súťažiam v tobogane predchádzali dlhšie tréningové kempy), snoubordingu, akrobatickom lyžovaní, skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii. Zjazdári, bežci na lyžiach aj biatlonisti zo sveta však nové trate spoznajú až priamo na olympiáde.

TVRDŠIE OPATRENIA AKO V TOKIU

Rýchlokorčuliarska hala v Pekingu
Pohľad na rýchlokorčuliarsku halu v Pekingu.
Foto
BOCOG

V poslednej októbrovej dekáde zverejnili prvú verziu príručiek s protipandemickými opatreniami, ktoré sa budú uplatňovať pred a počas ZOH. Keď ich porovnáme s opatreniami platnými pre OH v Tokiu, možno tie pekinské označiť za ešte tvrdšie.

Z Číny sa v priebehu roka 2020 ochorenie COVID-19 rozšírilo do celého sveta. Jedenásťmiliónový Wu-chan, čo bolo miesto pravdepodobného pôvodu jeho rozšírenia, po zverejnení objavenia nového koronavírusu hermeticky uzavreli.

Číňania sa šírenia nákazy veľmi boja, a preto podobne tvrdo postupujú už pri objavení malého počtu prípadov kdekoľvek v krajine. Už dávnejšie vyhlásili, že na hry nepustia divákov zo zahraničia. S domácimi divákmi zatiaľ počítajú, ale nedá sa vylúčiť, že takisto ako Japonci napokon budú musieť ich prítomnosť v hľadiskách tiež oželieť.

MOV žiada, aby na hry išli len tí, ktorí tam majú reálne pracovné povinnosti. Hosťovský program znovu zrušili. Všetci účastníci hier sa počas celého pobytu budú môcť pohybovať len v tzv. uzavretom okruhu a využívať pritom len oficiálnu dopravu. V Tokiu napríklad pre médiá zákaz pohybu mimo oficiálnych zón vypršal po 14 dňoch, ale teraz sa aj ich týka naplno.

Komerčné lety sú povolené len na cestu do Číny. Naspäť môže každý letieť len zmluvným, alebo dočasným letom, čo sa však odporúča aj na cestu tam. Jediné povolené miesto pristátia v pevninskej Číne je medzinárodné letisko v Pekingu. Začiatkom novembra organizačný výbor informoval, že s 15 leteckými spoločnosťami sa dohodol na vypravení dočasných letov pre akreditovaných účastníkov zo 60 destinácií (vrátane Viedne) v 40 krajinách sveta.

V porovnaní s Tokiom bude pre každého akreditovaného objektívne nevyhnutné mať najneskôr dva týždne pred odletom kompletné očkovanie proti COVID-19. Inak by totiž po prílete musel na vlastné náklady absolvovať 21-dňový karanténny pobyt, čo je pochopiteľne ťažko predstaviteľné.

Testovanie na prítomnosť vírus SARS-CoV-2 nielen u členov výprav, ale u všetkých akreditovaných, sa bude vykonávať každý deň. A na rozdiel od Tokia to nebude pohodlné testovanie zo slín, ale invazívne prostredníctvom výterov z nosohltana.

Vzhľadom na to, že v poslednom kvartáli 2021 bola Európa jednoznačne kontinentom s najväčším výskytom infekcií, je zrejmé, že ani v jednom kandidátskom meste z Európy (v prípade pridelenia ZOH 2022 niektorému z nich) by sa vo februárovom termíne hry objektívne konať nemohli. Čínske opatrenia by v demokratickej časti Európe žiadnej vláde neprešli, ale v najľudnatejšej krajine sveta by s protestmi nepochodil nikto. Hry budú.

TRI ŠTVRTINY ÚČASTNÍKOV BUDÚ ZNÁMI AŽ V JANUÁRI

Kvalifikačný proces do Pekingu sa skončil zatiaľ len v ľadovom hokeji, curlingu a v krasokorčuľovaní. Väčšina zimných individuálnych športov má seriály Svetového pohára. A výsledky v nich v tejto sezóne budú v kvalifikácii na ZOH kľúčové. Až 76 percent olympijských miesteniek sa na ich základe rozdelí v polovici januára.

Koncept hier s tromi centrami

Pekinské športoviská - mapa
Koncept ZOH 2022 v Pekingu.

Pekinský koncept pochopiteľne rátal s využitím viacerých športovísk, postavených k OH 2008. Rovinatá metropola sa však nezaobíde bez horských stredísk Čang Ťia-kchou – Čungli v provincii Chepej (220 km od centra Pekingu, 183 km od tamojšej olympijskej dediny) a Jen-čching (90 km od centra). ZOH 2022 tak majú tri samostatné centrá s vlastnými dedinami. Dve horské strediská prepája s metropolou supervlak s rýchlosťou až 350 km/h, ktorého prevádzku spustili v januári 2020. Zo železničnej stanice Peking – sever do stanice Tchaj C´čcheng v blízkosti Čang Ťia-kchou sa teraz dá dostať za 47 minút! Dve horské strediská však vzhľadom na hornatý terén železnicou navzájom prepojené nie sú.

Stručne predstavujeme športoviská v troch centrách hier. Vzhľadom na pandemické obmedzenia neuvádzame ich divácku kapacitu, pretože s určitosťou sa nenaplní.

ZÓNA PEKING: Päť športovísk slúžilo už počas OH 2008, prešli len renováciou. Národný štadión bude rovnako ako v prípade OH 2008 dejiskom otváracieho aj záverečného ceremoniálu hier. Národné centrum plaveckých športov bude dejiskom turnajov v curlingu, preto sa jeho pôvodná prezývka Vodná kocka dočasne zmenila na Ľadovú kocku. National Indoor Stadium bude hlavným dejiskom hokejového turnaja mužov a Wukesong Sports Centre druhým hokejovým stánkom hier. V Capital Indoor Stadium sa bude súťažiť v krasokorčuľovaní a v šortreku.

Ďalšie dve pekinské športoviská boli vybudované ako úplne nové. National Speed Skating Oval je impozantný rýchlokorčuliarsky štadión, najväčšie ľadové športovisko v Ázii, k tomu najmodernejšie. Areál Big Air Shougang na súťaže v disciplíne big air akrobatických lyžiarov a v snoubordistov leží v širšom okruhu hlavného mesta na mieste bývalej oceliarskej továrne.

ZÓNA JEN-ČCHING: V National Alpine Ski Centre sú zjazdovky na alpské lyžiarske disciplíny (s prevýšením medzi najvyšším bodom a cieľom vyše 900 metrov a s maximálnym sklonom 68 stupňov) a tobogan National Sliding Centre pre súťaže v bobistov, skeletonistov a sánkarov so 16 zákrutami, vrátane jednej unikátnej 360-stupňovej.

ZÓNA ČANG ŤIA-KCHOU – ČUNGLI: Leží v blízkosti Veľkého čínskeho múra. Genting Snow Parku A a B, ktorý je v prevádzke od roku 2012 a k ZOH bol výrazne zveľadený, sa uskutoční väčšina súťaží v akrobatickom lyžovaní a v snoubordingu. Ďalšie tri športoviská sú úplne nové. Na mostíkoch National Ski Jumping Centre s unikátnou okrúhlou strešnou konštrukciou sa uskutočnia súťaže v skokoch na lyžiach a skokanská časť severskej kombinácie. Bežci na lyžiach a združenári budú súťažiť v National Cross Country Centre, biatlonisti v National Biathlon Centre.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV