Športové aktuality
5 min. čítania

Adam Žampa vyzerá aj štart v Cortine d’Ampezzo 2026

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adam Žampa je s vystúpením na ZOH 2022 spokojný.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Medzi zjazdovými lyžiarmi je v každých pretekoch už jeden z najstarších a najskúsenejších. Tridsaťjedenročný Adam Žampa sa kariéru ešte nechystá končiť a chcel byť štartovať aj na ďalších zimných olympijských hrách na tratiach v talianskej Cortine d’Ampezzo.

Adam Žampa má za sebou svoje tretie zimné olympijské hry. Najúspešnejšie z jeho pohľadu boli hneď tie prvé v Soči 2014, na ktorých skončil piaty v kombinácii a šiesty v slalome. V Pekingu bol lepší ako v Pjongčangu 2018. V obrovskom slalome obsadil 15. priečku, v špeciálnom bol 25., aj keď ho už dva roky nejazdil.

Sneh na 8 rokov dopredu

Adam Žampa
Adam Žampa skončil v obrovskom slalome na ZOH 2022 na 15. priečke.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

„Keby mi pred odchodom do Pekingu niekto povedal o týchto výsledkoch, tak by som ich zobral. Chvíľu sme boli s Andreasom lídrami pretekov, čo bolo príjemné. Sníval som o umiestení v najlepšej desiatke, nebol som od nej ďaleko. V deň obrovského slalomu boli podmienky neuveriteľné náročné. Aj pätnáste miesto si preto veľmi vážim. Je za ním veľa roboty a driny,“ hodnotil svoje individuálne vystúpenie na svahoch v Jen-čchingu Adam Žampa.

V deň, keď bol na programe obrovský slalom, v horskom stredisku asi 80 km od Pekingu husto snežilo a bola zlá viditeľnosť. Mnohí zvažovali, či sa olympijská súťaž v ten deň uskutoční a či ju nepresunú na iný termín. Napokon sa v hustom snežení jazdilo, aj keď druhé kolo sa začalo s odkladom.

„Aj sme sa miestnych pýtali, či je to možné, že tu napadne toľko snehu. Hovorili nám, že bežne tu za rok padne možno 5 cm snehu. Počas obrovského slalomu to bolo asi 40, teda akoby za osem rokov. Bol to špeciálny deň pre nás s Andreasom i pre všetkých pretekárov. Na tie preteky tak skoro nezabudneme,“ povedal rodák z Kežmarku, ktorý v Pekingu vylepšil svoje najlepšie umiestenie na ZOH v obrovskom slalome. Doteraz ním bola 22. priečka zo Soči.

Utvrdenie pokračovať v obrovskom slalome

Spokojný bol aj s vystúpením v slalome, v ktorom obsadil 25. pozíciu. Na štart sa postavil napriek tomu, že posledné dve zimy túto disciplínu vôbec nejazdil. Utvrdil sa v tom, že v súčasnom mužskom lyžovaní je dôležitá už špecializácia.

„Konkurencia v slalome je extrémna. Bolo vidieť, že za špičkou zaostávam. Budem sa teda ďalej venovať obrovskému slalomu, v ktorom vidím väčšie šance na úspech.“

Adamovi Žampovi sa v Číne páčilo. Podmienky v Olympijskej dedine i na tratiach boli podľa neho špičkové. Číňania hry podľa neho zvládli aj organizátorsky. Jedine, čo nevedeli ovplyvniť, bolo počasie. „Klobúk dole pred organizátormi, ako tieto zimné olympijské hry pripravili,“ pochválil najstarší z bratov Žampovcov, ktorý je zvedavý, či sa v budúcnosti v Jen-čchingu uskutočnia aj preteky Svetového pohára.

Divákov chce zažiť v Cortine

Adam Žampa
Adam Žampa sa s nádejou pozerá aj na vystúpenie v Cortine d'Ampezzo 2026.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Jedine, čo mu v Číne chýbalo, boli fanúšikovia na tribúnach. Pri lyžiarskych tratiach v Jen-čchingu boli len akreditovaní účastníci ZOH. Na rozdiel od iných športovísk, do Národného centra zjazdového lyžovania divákov autobusy nezvážali.

„Som typ pretekára, ktorý má rád divácke povzbudzovanie. Jazdím aj preto riskantne, aby diváci mali emóciu z pretekov a videli šou. Teraz mi chýbali. Verím, že na ďalších hrách v Cortine už budú opäť fanúšikovia,“ vyjadril nádej smerom k roku 2026.

V čase ZOH 2026 bude mať 35 rokov. Napriek tomu momentálne so štartom v Taliansku počíta. A verí, že sa na alpských zjazdovkách predstaví aj viac slovenských pretekárov ako na čínskych.

„Ešte by som chcel zažiť olympijskú atmosféru aj v Cortine. Inak sa pretekárovi jazdí, ak ma nižšie čísla, ako keď súťaží s vysokými číslami. Šanca udržať sa v širšej špičke je, je potrebné zostať zdravý. Verím, že v Cortine nás bude ešte viac zo Slovenska,“ naznačil, že koniec kariéry ešte nechystá.

Bodaj by sme vychovali päť Petier

Pomôcť k zvýšeniu úrovne slovenského zjazdového lyžovania môže pomôcť aj zlato Petry Vlhovej v slalome. Adam Žampa počínanie krajanky sledoval priamo na zjazdovke. Bol presvedčený, že pôjde na doraz.

„Je to veľká vec, ak niekto vyhrá zimné olympijské hry. Verím, že teraz začne veľa detí lyžovať a budú im vytvorené podmienky, aby sme mali v budúcnosti aj päť Petier.“

Adam Žampa si po návrate do Európy najskôr trocha oddýchne a následne sa presunie pravdepodobne do Talianska, kde sa bude pripravovať na obrovské slalomy Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore. V nich by si ich zabezpečiť po roku opäť miesto vo finále bojov o krištáľový glóbus, ktoré bude tentoraz hostiť Courchevel.

„Verím, že sa mi podarí o finále úspešne zabojovať,“ dodal Adam Žampa.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV