Športové aktuality
3 min. čítania

Kickboxerka Alexandra Filipová strieborná na Svetových hrách

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Kickboxerka Alexandra Filipová so striebornou medailou zo Svetových hier v Birminghame.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Slovenská kickboxerka Alexandra Filipová vybojovala na Svetových hrách v alabamskom Birminghame striebornú medailu vo váhe do 70 kg. Slovensku patrí v medailovej bilancii vrcholného podujatia v neolympijských športoch po siedmich súťažných dňoch a 143 z 223 medailových disciplín so ziskom jednej striebornej a dvoch bronzových kovov 49. pozícia.

Alexandra Filipová prehrala vo finále váhy do 70 kg s favorizovanou Srbkou Aleksandrou Krstičovou, ktorá je niekoľkonásobná majsterka sveta a v historickom rebríčku WAKO najlepšia kickboxerka.

Alexandra Filipová nedala súperke nič zadarmo

Po skončení finále do 70 kg medzi Alexandrou Filipovou a Aleksandrou Krstičovou prisúdili rozhodcovia výhru Srbke.
Po skončení finále do 70 kg medzi Alexandrou Filipovou a Aleksandrou Krstičovou prisúdili rozhodcovia výhru Srbke.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Súperky si od prvej sekundy nič nedarovali. Srbka na Slovenku v prvom kole doslova vyletela a po prvej dvojminútovke viedla u všetkých troch rozhodcov. Filipová zabojovala a v druhom kole sa priblížila súperke na dosah. U jedného arbitra už viedla, u ďalšieho prehrávala len o bod.

Rozhodlo tretie kolo, ktoré si skúsená Krstičová ustrážila. Aj keď 22-ročná Košičanka bojovala, manko na súperku sa jej nepodarilo zmazať. V posledných sekundách sa nedostala k poriadnemu kopu a úderu, ktorým by ešte zvrátila výsledok.

„So Srbkou sa veľmi dobre poznáme, máme za sebou už veľmi veľa zápasov. Dnes mi to nesadlo. Nepočúvala som v poslednom kole pokyny od trénera, nechala som sa uniesť. Bolo to o posledných bodoch. Škoda. Bola to dobrá bitka aj pre publikum a súperke som nič nedala zadarmo,“ povedala Filipová.

Alexandra Filipová už myslí na Čcheng-tu

Alexandra Filipová krátko po skončení finálového súboja do 70 kg na Svetových hrách.
Alexandra Filipová krátko po skončení finálového súboja do 70 kg na Svetových hrách.
Foto
SOŠV/PETER PAŠUTH

Slovenská kickboxerka rozšírila zbierku svojich doterajších úspechov na medzinárodnom poli. Úspech z Birminghamu radí najvyššie v kariére.

„Pre športovca z neolympijského športu nie je nič viac ako zisk medaily zo Svetových hier. Preto je to pre mňa najväčší úspech,“ priznala.

Na Svetových hrách ešte nepovedala posledné slovo. Už teraz myslí na účasť na ďalšom multišportovom podujatí, ktoré bude v roku 2025 hostiť čínske mesto Čcheng-tu.

„Keďže som teraz nezískala zlato, na ďalších Svetových hrách ho chcem vybojovať. Verím, že mu bude slúžiť zdravie, aby som tento cieľ splnila,“ dodala Alexandra Filipová.

Martin Bartalský vo finále slalomu

Okrem kickboxerky zasiahol vo štvrtok do diania na Svetových hrách v neolympijských športoch aj vodný lyžiar Martin Bartalský. V kvalifikácii slalomu obsadil 6. miesto a dostal sa do piatkového osemčlenného finále.

Svetové hry – štvrtok

(výsledky športov so slovenským zastúpením):

KICKBOX

Ženy do 70 kg – finále: Alexandra Filipová (SR) – Aleksandra Krstičová (Srb.) 0:3.

VODNÉ LYŽOVANIE ZA ČLNOM

Slalom – kvalifikácia: 1. Cole McCormick (Kan.) 4,00/58/10,75, 2. Nate Smith (USA) 3,00/58/10,75, 3. Rob Hazelwood (V. Brit.) 5,00/58/11,25, ... 6. Martin Bartalský (SR) 2,00/58/11,25

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV