Športové aktuality
3 min. čítania

Barbora Mokošová chce zažiť jedny normálne olympijské hry

Barbora Mokošová.
Foto
TASR/PAVOL ZACHAR

Barbora Mokošová nemohla chýbať medzi ocenenými na slávnosti Športovec roka Slovenskej gymnastickej federácie (SGF) pre rok 2022. Trojnásobná olympionička bude líderkou slovenskej reprezentácie aj v nadchádzajúcej sezóne, ktorá už bude dôležitá pre kvalifikovanie sa na olympijské hry do Paríža. 

Mokošová v uplynulom roku zvolila voľnejší program, keďže prekonala ťažší priebeh ochorenia Covid-19 a stále doliečovala aj problematickú nohu. Na ME v Mníchove neštartovala vo viacboji, sústredila sa na bradlá, v ktorých obsadila 15. priečku. Na kladine skončila na 61. mieste. Na následných MS v Liverpoole už neštartovala.

Tento rok si už však nemôže dovoliť vynechávať vrcholné podujatia, keďže v Paríži pod piatimi kruhmi nechce chýbať. „Vôbec prvýkrát bude európsky šampionát slúžiť ako kvalifikácia na svetový. Preto musím byť vo vrcholnej forme už v apríli v tureckej Antalyi, nedá sa sústrediť iba na jesenný svetový šampionát v Antverpách. Mojou motiváciou pokračovať v kariére je túžba naďalej sa zlepšovať. Chcela by som navyše zažiť jednu normálnu olympiádu. V Riu to bolo šialené, v Tokiu veľmi tiché,“ prezradila svoje nadchádzajúce plány Mokošová, ktorej už na Slovensku vyrastajú aj nasledovníčky. Ocenenia vo svojich kategóriách si prevzali Lucia Dobrocká a Nela Ostrihoňová.

Trénerom Mokošovej zostáva naďalej Martin Zvalo, hoci sa primárne zameriava na výchovu talentov v mužskej kategórii. Pod jeho vedením vyrastajú nádejní reprezentanti Matej Nemčovič, Oliver Kasala a Sebastian Stračina. „Zverenci boli veľmi usilovní a môžem povedať aj úspešní. Pri hľadaní motivácie pre nich to mám veľmi ľahké, keďže majú pred sebou veľký vzor v osobe Barbory. Tá presne vie, čo chce a ide si za svojim cieľom,“ vzdal hold svojej zverenkyni tréner Zvalo.

Ocenenie pre najlepšiu modernú gymnastku obdržala Michaela Žatková. V nadchádzajúcej sezóne bude pre ňu a jej kolegyne dôležitý európsky šampionát v Baku, z ktorého sa môžu kvalifikovať na MS vo Valencii . „Podmienky pre náš šport nemáme na Slovensku úplne vyhovujúce, ale snažíme sa, ako sa len dá. Veľmi by nám pomohlo, keby sme mohli cvičiť v hale, v ktorej je aspoň 13 metrov vysoký strop. Pozitívom však je, že sa nám podarilo udržať si širokú základňu aj napriek náročným pandemickým rokom,“ povedala trénerka moderných gymnastiek Dominika Selecká.

Podujatia a športovci
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV