Šport a olympizmus
3 min. čítania

Bez súťaží stráca slovenský šport veľa talentov

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/ROMAN HANC

Športová činnosť na Slovensku je naďalej obmedzená a zatiaľ sa nečrtá zlepšenie podmienok na prípravu. Na základe platných pravidiel môžu v týchto dňoch športovci v rámci organizovaných športových klubov naďalej trénovať v režime OP, avšak s výnimkou hráčov najvyšších súťaží v šiestich kolektívnych športoch nemôžu iní športovci nastupovať na zápasy či na súťaže.

Negatívne tieto opatrenia vplývajú predovšetkým na mladých športovcov. Deti do 12 rokov a dvoch mesiacov sa považujú v zmysle príslušnej vyhlášky naďalej za plne zaočkované a môžu trénovať. Starší športovci musia byť buď zaočkovaní, alebo museli prekonať v predošlých 180 dní chorobu COVID-19. Bez splnenia jednej z týchto podmienok na spoločný tréning nemôžu ísť a musia sa individuálne pripravovať v exteriéroch.

Alarmujúca situácia

Situácia bez možnosti absolvovať súťaže či hrať zápasy sa stáva už alarmujúcou. Slovenský zväz ľadového hokeja upozornil, že rodičia mladých športovcov sa rozhodli zobrať situáciu do vlastných rúk a presunuli mladých hokejistov do zahraničných líg.

Športové oddelenie SZĽH aktuálne eviduje desiatky prestupov a očakáva ďalšie žiadosti. „Je to pre nás katastrofické. V okolitých štátoch ligy fungujú bez obmedzení. Je to boj s veternými mlynmi,“ zdvihol na webe SZĽH varovný prst manažér súťažného oddelenia Rastislav Konečný.

Mnohí rodičia sa spoliehajú, že po povolení škôl sa budú môcť konať aj športové súťaže. Ak sa tak nestane,  aj oni presunú svoje deti do zahraničia, prípadne ich ratolesti odídu z hokeja úplne. Podobná situácia je aj v iných športoch. Slovenský šport zatiaľ nevidí svetlo na konci tunela.

Problém bude ešte rásť

S pribúdajúcim časom bude problém ešte narastať. Na odchody doplatia predovšetkým slovenské mládežnícke tímy. Slovenský šport sa môže dostať do kritického stavu, z ktorého už nemusí byť návratu späť. „Kluby nebudú mať s kým hrať, keďže niektorí hráči odchádzajú do zahraničia a niektorí končia s hokejom úplne,“ zhodnotil na webe SZĽH situáciu predseda Komisie mládeže SZĽH Lukáš Pék.

Slovenskému športu by pomohlo opätovné zavedenie COVID športového semaforu, ktorý by jasne definoval pravidlá a nastavil by možnosti pre športové súťaže.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV