Športové aktuality
3 min. čítania

Chodec Michal Morvay zažije v Sappore súčasne premiéru (svoju olympijskú) i derniéru (päťdesiatky na hrách)

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk
Michal Morvay na tréningu v predolympijskom kempe v Urajasu.
Foto
SAZ/VLADIMÍR GUBRICKÝ

V piatok 6. augusta v rozlúčke päťdesiatky s olympijským programom nebude ani s kariérou lúčiaci sa Matej Tóth stáť na štarte sám. Po jeho boku zažije svoju olympijskú premiéru a zároveň aj derniéru pretekov na 50 km Michal Morvay, takisto ako Tóth, aj on odchovanec nitrianskej chôdze.

Dvadsaťštyriročný atlét banskobystrickej Dukly doposiaľ nikdy neštartoval na seniorských MS či ME, no vďaka húževnatosti a nezlomnej vôli sa kvalifikoval na OH 2020, hoci veľa šancí sa mu nedávalo.

„Som nesmierne šťastný, že sa onedlho aj ja postavím na štart poslednej olympijskej päťdesiatky a budem jeden zo šesťdesiatky najlepších chodcov na svete, ktorí dostali možnosť zažiť túto udalosť,“ vraví zverenec Mateja Spišiaka. „Na štart pôjdem s pokorou a s cieľom dôstojne reprezentovať Slovensku i slovenskú chôdzu. Urobím všetko, čo bude v mojich silách.“

Morvay sa do Tokia 2020 kvalifikoval najmä vďaka výraznému zlepšeniu osobného rekordu na 3:57:59 h na marcovej Dudinskej päťdesiatke: „Chcel by som si tento výkon zlepšiť, aj keď viem, že v sapporských podmienkach to bude náročné. Určite musím dodržať taktiku.“

Michalov dudinský výkon bol naozaj pozoruhodný a najmä prekvapujúci: dosiahol ho iba necelých šesť týždňov po artroskopii pravého kolena! Ôsmeho februára išiel u lekára atletickej reprezentácie MUDr. Pavla Hajmássyho pod skalpel a 20. marca prvý raz pokoril na 50 km štvorhodinovú métu. Ako 24. Slovák v histórii. Vďaka tomu sa v kvalifikačnom renkingu dostal na koniec prvej päťdesiatky a do konca kvalifikácie (31. mája) už z TOP 60 chodcov, ktorí mali nárok na miestenku, nevypadol.

„Záverečná príprava na olympiádu v talianskom Livigne dopadla dobre. Odtrénoval som všetko, čo sme si naplánovali. Znova som sa posunul o niečo ďalej, čo ma veľmi potešilo,“ konštatuje Morvay, ktorý bude pätnásty – a zároveň posledný – Slovák, ktorý sa na olympiáde postaví na štart chodeckého maratónu na 50 km.

Aj Michal absolvoval krátky aklimatizačný predolympijský kemp v Urajasu pri Tokiu, no už niekoľko dní ladí formu v dejisku olympijských pretekov v Sappore.

„Počasie je z môjho pohľadu zaujímavé, pretože takéto teplo kombinované s vlhkosťou som zažil na vlastnej koži prvý raz. Nie je jednoduché prispôsobiť sa, počas štvorhodinovej záťaže to budeme mať dosť ťažké. Chodecké súťaže síce preložili z Tokia do Sappora, kde malo byť počasie znesiteľnejšie, ale ja zatiaľ necítim žiadny rozdiel,“ porovnáva Michal Morvay.

MORVAYOVE PÄŤDESIATKY

4:03:19 Reggio Emilia 21. 10. 2018

4:09:50 Dudince 23. 3. 2019

nedokončil Alytus 19. 5. 2019

4:00:55 Trnava 5.12. 2020

3:57:59 Dudince 20. 3. 2021

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV