Športové aktuality
3 min. čítania

Chybná stojka neobrala Jakuba Borguľa o bronzovú radosť

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Jakub Borguľa po finiši individuálnych pretekov na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Pokazenú druhú streleckú položku hodil biatlonista Jakub Borguľa rýchlo za hlavu, zabojoval a napokon sa v cieli individuálnych pretekov chlapcov na 12,5 km usmieval. Z bronzovej medaily na Európskom olympijskom festivale vo Vuokatti mal veľkú radosť.

Pred odchodom na sever Európy sa jeho meno spomínalo v súvislosti s ambíciami na kvalitné umiestenie najčastejšie. On i reprezentačný tréner mladých biatlonistov Peter Kazár však tlmili všetky očakávania. Po návrate z majstrovstiev sveta kadetov v Soldier Hollow, na ktorých získal zlato a dve strieborné medaily, ochorel a mal tréningový výpadok.

Radosť z bronzu

Návrat bežeckej formy ukázal Jakub Borguľa už v šprinte, kde ho však zradila streľba. Tri netrafené terče ho odsunuli na 18. priečku. Vždy dobre naladený mladý muž hodil výsledok rýchlo za hlavu a sústredil sa na individuálne preteky na 12,5 km.

V nich napokon získal bronzovú medailu. Sedemnásťročný člen Fan teamu Banská Bystrica napokon v cieli zaostal za víťazným Louom Thieventom z Francúzska o 32 sekúnd. Od strieborného Poliaka Konrada Badacza ho delilo 7,5 sekundy.

„Na EYOF som chcel veľmi získať medailu. Pred jeho začiatkom som nevedel, ako to bude vyzerať a aká bude moja výkonnosť. V individuálnych pretekoch všetko do seba dobre zapadlo. Vyšla mi streľba, dobre sa mi bežalo, aj keď sneh bol pomalý. Mám veľkú radosť, že sa mi podarilo splniť cieľ,“ povedal Jakub Borguľa.

Pokazená prvá stojka

Na prvej streľbe v stoji vybielil všetkých päť terčíkov. Na druhej v stoji však dvakrát netrafil a zdalo sa, že sen o medailovom umiestení sa vzďaľuje. Po pripočítaní dvoch trestných minút sa priebežne prepadol na 13. miesto.

Jakub Borguľa na EYOF
Ani chyba v streľbe v stoji neobrala Jakuba Borguľu o bronzovú radosť na EYOF vo Vuokatti.
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

„Tú streľbu som pokazil. Asi som sa pred ňou dobre nevydýchal. Keď som sa postavil na strelnicu, klepali sa mi nohy. Nebolo to dobré. Škoda, ak by som trafil o jeden terč viac, mohlo to byť ešte krajšie. Stalo sa, čo sa stalo. Som rád aj za bronzovú medailu,“ hovoril Jakub Borguľa. Ako sa neskôr ukázalo, ak by mal o jednu trestnú minútu menej, mohol mať zlato.

Na ďalších dvoch položkách si už dal väčší pozor. Strieľal rýchlo a najmä presne. Vybielil všetkých desať zvyšných terčov. Po štvrtej streľbe pred záverečným okruhom strácal na Poliaka Badacza 19 sekúnd a pred Dánom Sondrem Slettermarkom mal náskok necelých 4 sekúnd. Obaja súperi boli vtedy už v cieli a s napätím čakali, čo sa stane.

Pribudli súperi z Francúzska

Borguľa v závere na poslednom 2,5 km pridal a v porovnaní s konkurentmi získal cenné sekundy. „Keď som vybiehal do posledného kola, počul som hlásateľa, ako hlási môj výsledok. Vedel som, že musím ešte zabrať. Mal som ešte dosť síl,“ popísal situáciu zo štadióna.

Bronzovú medailu z EYOF si veľmi cení. Je rovnako preňho cenná ako kovy z kadetského šampionátu v Soldier Hollow. „Ťažko sa porovnáva konkurencia, ale asi je tu ešte kvalitnejšia ako na majstrovstvách sveta. Prišli aj Francúzi, ktorí na šampionáte chýbali. Medailu si cením rovnako ako všetky ostatné, ktoré sa mi podarilo predtým získať,“ dodal úspešný biatlonista.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV