Športové aktuality
19 min. čítania

Deviaty súťažný deň v Baku: Strieborná medaila a miestenka do Ria pre pištoliara Pavla Koppa, Tužinský ôsmy, Barteková v skeete 4., gymnasta Michňák na 6. mieste

Ľ. Souček, M. Gaško, Z. Kríž, TASR, SITA

BAKU 20. júna (SOV - Ľubomír Souček a Mojmír Gaško, tlačoví atašé slovenskej výpravy na EH + Zdenko Kríž, vyslaný redaktor www.olympic.sk + SITA, TASR) – V priebehu soboty sa I. európske hry v Baku prehupli do druhej polovice. Slovenskí športovci súťažili na siedmich športoviskách.

V našom najúspešnejšom športe v Baku, v športovej streľbe, boli v Streleckom centre v hre až piati Slováci – v ľubovoľnej pištoli na 50 m Juraj Tužinský a Pavol Kopp, v prvom dni súťaže mužského skeetu Štefan Zemko a v ženskom skeete Danka Barteková i Andrea Stranovská. Obrovský úspech dosiahol ešte predpoludním Pavol Kopp, ktorý k striebornej medaile pridal aj vystrieľanú miestenku na budúcoročnú olympiádu v Riu de Janeiro. Vo finále sme mali až dvojité zastúpenie, bronzový zo súťaže vo vzduchovej pištoli na 10 m Juraj Tužinský obsadil 8. priečku.  Ďalší popredný výsledok našej výpravy v Baku dosiahla Danka Barteková, ktorá v skeete skončila štvrtá. Veteránka slovenskej výpravy na I. európskych hrách Andrea Stranovská v rovnakej disciplíne obsadila v kvalifikácii 19. miesto, Štefan Zemko je prvom dni súťaže mužov v skeete na 26. mieste.

Tento moment stál Slavomíra Michňáka medailu - cvičenie na koni prerušil... FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
Tento moment stál Slavomíra Michňáka medailu - cvičenie na koni prerušil...
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV

V športovej gymnastike si v Národnej gymnastickej aréne Slavomír Michňák prvý raz v živote vychutnal, ako sa cvičí vo finále na niektorom náradí na vrcholnom podujatí – popoludní sa predstavil na koni s držadlami. Začal výborne, potom však zostavu prerušil, ale po nútenej prestávke pokračoval v kvalitnom výkone. Skončil vo finále šiesty.

Lukostrelec Boris Baláž ešte predpoludním súťažil v eliminácii súťaže v olympijskom luku (o postup medzi najlepších 32) proti Gruzíncovi Pchakadzemu, ktorému podľahol a zo súťaže vypadol. Cestná cyklistka Tereza Medveďová nastúpila na pravé poludnie na štart pretekov s hromadným štartom, ktoré viedli ulicami mesta s cieľom na Námestí slobody. V ringu v Kryštálovej hale boxovali popoludní až dvaja Slováci - Michal Zátorský v osemfinále do 60 kg proti Turkovi Yilmazovi podľahol tesne 1:2, Viliam Tankó však v osemfinále do 52 kg zdolal Belgičana Ayigaha 3:0 a postúpil do najlepšej osmičky.

V hre sme mali aj dva tímy v kolektívnych športoch. Volejbalisti v Kryštálovej hale 1 nastúpili v ďalšom zápase základnej skupiny proti Belgicku a po víťazstve 3:1 postúpili do štvrťfinále! Vodné pólistky Slovenska do 17 rokov v zápase o 7. – 8. podľahli rovesníčkam z Nemecka 11:13 a skončili celkove ôsme.
 

Športová streľba: STRIEBRO AJ OLYMPIJSKÁ MIESTENKA PRE PIŠTOLIARA PAVLA KoppA, TUŽINSKÝ ÔSMY, BARTEKOVÁ V SKEETE na 4. mieste
Pavol Kopp pri streľbe. FOTO: ŠTART
Pavol Kopp pri streľbe.
Foto
ŠTART

O piaty cenný kov pre Slovensko

v Baku sa postaral reprezentant v športovej streľbe Pavol Kopp. Štvrtý medailový úspech strelcov na tomto podujatí dosiahol v ľubovoľnej pištoli na 50 m, v ktorej v sobotu obsadil 2. miesto a zároveň si vybojoval olympijskú miestenku do Ria de Janeiro. Piaty strelec v tejto disciplíne z olympiády 2008 v Pekingu sa na vrcholnej súťaži objavil na stupni víťazov po dlhých piatich rokoch. Vydarené preteky pre zverencov reprezentačného trénera Ivana Némethyho zvýraznil 8. priečkou Juraj Tužinský. Výsledky - ľubovoľná pištoľ 60: 1. Damir Mikec (Srb.) 192,2 b. (v kvalifikácii 567), 2. Pavol Kopp (SR) 187,5 (557), 3. Abdullah Ömer Alimoglu (Tur.) 167,1 (559), ... 8. Juraj Tužinský (SR) 69,0 (554).

Slovákom vyšla juž kvalifikácia. Kopp sa od začiatku kvalifikácie pohyboval v popredí, poslednú šiestu sériu síce pokazil a dosiahol v nej len 87 bodov, ale celkový zisk 557 bodov mu stačil na postup do finále zo 6. pozície. Bronzový z Baku vo vzduchovej pištoli 60 Juraj Tužinský sa kvalifikoval do osemčlenného finále z 8. miesta. Rovnako ako Rusi Gurianov a Isakov dosiahol 554 bodov, ale vďaka vyššiemu počtu stredových desiatok postúpil na ich úkor.
Slovensko malo v bojoch vo vyraďovacej časti oboch svojich zástupcov, rovnakou úspešnosťou sa mohlo pochváliť aj Turecko.

Medailisti - zľava strieborný Slovák Pavol Kopp, zlatý Srb Mikec a bronzový Turek Alimoglu. FOTO: ŠTART
Medailisti - zľava strieborný Slovák Pavol Kopp, zlatý Srb Mikec a bronzový Turek Alimoglu.
Foto
ŠTART

Vo finále sa obaja slovenskí pištoliari ocitli v úvode v úzadí. Tužinskému sa nedarilo a po ôsmich výstreloch sa jeho účinkovanie skončilo. So súčtom 69 bodov vypadol z ďalších bojov a obsadil konečný 8. stupienok. Kopp, hoci ani on sa nevyhol na začiatku zaváhaniam (z prvých ôsmich tri výstrely pod hodnotu 9, jedna dokonca pod 8), sa však začal postupne posúvať vyššie. Keď zostali v hre už len traja, medailu mal istú, ale čakal ho ešte súboj s Turkom Abdullahom Ömerom Alimoglom o jedinú udeľovanú miestenku v tejto disciplíne v Baku. Člen Športového centra polície túto náročnú situáciu ustál s náskokom ôsmich desatín, pričom súper mu pomohol pokazeným posledným výstrelom (len 7,8 b.). Na Koppa s istotou cenného kovu i miestenky čakal ešte boj o zlato, ale suverénny Damir Mikec zo Srbska (víťaz predchádzajúcej súťaže vo vzduchovej pištoli miestenku získal už predtým) mal pred dvoma finálovými výstrelmi takmer 5-bodový náskok a o triumf sa už nenechal pripraviť. Mikec dosiahol vo finále 192,2 b, Kopp 187,5.

Pre rodáka z Martina Pavla Koppa je to šiesta individuálna seniorská medaila z vrcholného podujatia, predtým sa päťkrát umiestnil na stupni víťazov v pretekoch Svetového pohára, resp. finále SP (aktuálna bilancia 0 - 4 - 2). Tridsaťšesťročný pištoliar je štvrtý strelec, ktorý už vybojoval pre Slovensko účastnícke miesto na OH 2016. Vlani to dokázali Erik Varga (trap), Danka Barteková (skeet) a Juraj Tužinský (pištoľ). Pre Koppa to bude v Riu de Janeiro tretí štart na podujatí pod piatimi kruhmi, zúčastnil sa na hrách v Pekingu 2008 (5. v ľubovoľnej pištoli 60) i v Londýne 2012.

Bronzový zo súťaže vo vzduchovej pištoli Juraj Tužinský (vpravo) v sobotu blahoželal Pavlovi Koppovi k striebru. FOTO: ŠTART
Bronzový zo súťaže vo vzduchovej pištoli Juraj Tužinský (vpravo) v sobotu blahoželal Pavlovi Koppovi k striebru.
Foto
ŠTART

"Striebro je prekvapujúce a potešujúce. Išiel som do Baku s túžbou získať miestenku do Ria, lebo na predchádzajúcich Svetových pohároch sa na mňa veľmi lepila smola a tesne som za ňou zaostal. Som rád, že sa mi to teraz podarilo. Olympijská miestenka má pre mňa väčšiu hodnotu, než medaila. Moja forma tento rok drží, vrátil som sa k starej zbrani a vedel som, že to raz príde. V základnej časti som trocha pokazil záver, finále je v súčasnej streľbe lotéria. Začiatok som mal slabý, potom som sa chytil,"

komentoval úspešnú súťaž Pavol Kopp.

Spokojný bol aj Juraj Tužinský, ktorý skončil ôsmy. "Prvýkrát som bol na veľkej súťaži v tejto disciplíne vo finále. Aspoň som nabral skúsenosti a do budúcna budem vedieť, čoho sa mám vyvarovať. Dnes to bola chyba za chybou. Je to pre mňa náročné takto strieľať. Bol som vo dvoch finále na týchto hrách, čo je pre mňa veľký úspech. Nemal som problém s motiváciou, nevybojoval som si zlato vo vzduchovej pištoli 60, tak som ho chcel získať v tejto súťaži.“ Na margo úspechu „kolegu“ dodal: „Veľmi sa teším, že na olympiáde spomedzi našich pištoliarov s určitosťou nebudem sám.“
 

Danka Barteková v plnom nasadení pri streľbe. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Danka Barteková v plnom nasadení pri streľbe.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovenská strelkyňa Danka Barteková na I. európskych hrách v Baku zostala v skeete žien bez medaily. V súboji o 3. miesto prehrala bronzová medailistka z OH 2012 v Londýne s Taliankou Chiarou Cainerovou. Slovenka zo šestnástich terčov minula jediný výstrel a keďže Talianka nezaváhala ani raz, získala bronzovú medailu. Druhá slovenská skeetarka Andrea Stranovská skončila so 64 trafenými terčami na 19. priečke. Vo finále sa z celkového triumfu tešila mladučká Britka Amber Hillová, ktorá si poradila s Taliankou Dianou Bacosiovou. Súboj o najcennejší kov bol mimoriadne dramatický. Po šestnástich terčoch mali obe súperky po jednej chybe, v rozstrele sa rozhodlo až v 30. sérii. Dovtedy ani jedna z finalistiek neurobila žiadnu chybu, pevnejšie nervy a presnejšiu mušku mala iba 17-ročná Britka. Bacosiová odstrieľala základnú časť vo svetovom rekorde 75 bodov, ani raz nechybila ani v semifinále.

Po veľmi dlhom čase prišli Danku Bartekovú na veľkú súťaž priamo podporiť aj rodičia. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Po veľmi dlhom čase prišli Danku Bartekovú na veľkú súťaž priamo podporiť aj rodičia.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Danka Barteková

postúpila do semifinále z kvalifikácie výkonom 72 bodov. Tento rok to bola jej najvydarenejšia prvá časť súťaže. Postupne trafila 25, 23 a 24 terčov, čo jej stačilo na štvrté miesto. V semifinále chybila pri ôsmom a deviatom výstrele, výsledok 14 bodov ju zaradil na 3. priečku a posunul do súboja o bronz. Na duel o zlato bola potrebná stopercentná streľba pri šestnástich výstrelov. "Bolo by fajn byť dnes na stupni víťazov, cítila som sa na to a mala som na to. Streľba je šport, v ktorom sa žiadna chybička neodpúšťa. Chiara bola v súboji o bronz veľmi silným súperom. V boji o medaily mi jediný terč sfúklo dole počas celých pretekov, nevedela som si s ním poradiť. Bola som krásne nad ním, bohužiaľ, bolo treba znížiť mušku, možno by padol. Asi mi medaila dnes nebola súdená. Celkove to bolo veľmi náročné. Dnes mám za sebou už štvrtý liter vody a budem v tom pokračovať asi až do večera, pretože sa cítim vyschnutá. No pre mňa sú to vyhovujúce podmienky, ja sa radšej potím, ako chladnem," uviedla po pretekoch Danka Barteková.

Medailistky v žensjom skeete dekoroval prezident Slovenského olympijského výboru a člen exekutívy EOV František Chmelár. Na snímke s víťaznou Britkou Amer Hillovou. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Medailistky v žensjom skeete dekoroval prezident Slovenského olympijského výboru a člen exekutívy EOV František Chmelár. Na snímke s víťaznou Britkou Amer Hillovou.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Na margo skvelého súboja medzi Britkou Hillovou a Taliankou Bacosiovou naša elitná strelkyňa povedala: "Klobúk dolu pred obidvoma, pretože strieľali neuveriteľne a zásahy neboli náhoda. Obe mali výbornú techniku. Amber sa od minulého mesiaca neuveriteľne zlepšila, keď sme mali Svetový pohár v Al Aine, kde nebola ani vo finále a človek mal pocit, že sa trošičku trápi. Dnes predviedla neskutočný výkon. Diana je tento rok číslo jedna. Vyhrala dva 'sveťáky' za sebou a má neuveriteľnú formu. Diana spravila svetový rekord a nakoniec skončila druhá. Aj to ukazuje, aký sme šport. Mňa osobne to mrzí, pretože som jej veľmi držala palce. Keď niekto strelí 75, mal by vyhrať."

Štefan Zemko je po prvom dni kvalifikácie skeetu so 69 bodmi na 26. mieste. V prvej položke síce trafil všetkých 25 terčov, ale v ďalších dvoch už iba po 22. Po troch z piatich položiek vedie Dán Jesper Hansen so stopercentným výkonom 75.

Výsledky ženy - skeet: 1. Amber Hillová (V. Brit.) 73 bodov kvalifikácia, semifinále - 16, finále 15/rozstrel 30, 2. Diana Bacosiová (Tal.) 75 (svetový rekord), semifinále 16, finále 15 (rozstrel 29), 3. Chiara Cainerová (Tal.) 72, semifinále 14, o 3. miesto: 16, 4. Danka Barteková (SR) 72, semifinále 14, o 3. miesto: 15, ... 19. Andrea Stranovská (SR) 64.
Muži - skeet - kvalifikácia - po prvom dni: 1. Jesper Hansen (Dán.) 75 bodov, 2. Marko Kemppainen (Fín.) 74, 3. Jan Sychra (ČR) 74, ... 26. Štefan Zemko (SR) 69.


Športová gymnastika: Michňák vo finále na koni na 6. mieste
Tu ešte bolo v Michňákovom finálovom cvičení všetko v poriadku. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
Tu ešte bolo v Michňákovom finálovom cvičení všetko v poriadku.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV

Slovenský gymnasta Slavomír Michňák obsadil vo finále na koni s držadlami u šieste miesto so ziskom 13,266 b.

Nezopakoval výkon z kvalifikácie viacboja, kde získal za cvičenie na svojom najsilnejšom náradí známku 14,666 b. a ako posledný šiesty postúpil v konkurencii 78 pretekárov do bojov o medaily. Žiaľ, vo finále približne v polovici zostavy svoje sľubne rozbehnuté cvičenie prerušil a aj keď po krátkej pauze pokračoval znovu v dobrom tempe (až na menšie problémy s vytlačením záverečnej stojky), bodová strata z prerušenia cvičenia bola dramatická.

Zverenec trénera Petra Krištofa aj tak dosiahol svoj doposiaľ najlepší výsledok a vylepšil si umiestenie z aprílových ME. Nebyť tejto chyby, mohol byť veľmi vysoko, pretože chýbovali viacerí finalisti, aj víťaz viacboja Ukrajinec Verňajev. Zo zisku zlata sa tešil Slovinec Sašo Bertolcelj (14,966), ktorý pre svoju krajinu vybojoval vôbec prvú medailu na tomto podujatí. Michňákovi by bodový zisk, ktorý dosiahol v kvalifikácii (14,666), vyniesol v sobotu striebro... Výsledok finále na koni s držadlami: 1. Sašo Bertolcelj (Slov.) 14,966, 2. Oleg Stepko (Azer.) 14,600, 3. Brinn Bevan (V. Brit.) 14,200...6. Slavomír MICHŇÁK (SR) 13,266.

Slavomír Michňák (v bielom drese) pred nástupom na finále. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV
Slavomír Michňák (v bielom drese) pred nástupom na finále.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK, SOV

Vo finále na koni s držadlami kazili svoje cvičenia viacerí súťažiaci. Kto spravil najmenej chýb v búrlivej atmosfére, ten bral medaily. Dvadsaťdvaročný Slavomír Michňák musel po jednom z prvkov prerušiť svoje cvičenie, čo ho stálo dôležité body. "Ani neviem, čo mám povedať. Ušiel mi bronz. Veľkú úlohu zohral stres, zaplatil som nováčikovskú daň. Nemám skúseností z podobných finále, bol som v nich len na pretekoch Svetového pohára. Nevýhodou pre mňa bolo, že som začínal. Radšej chodím druhý, vtedy si lepšie uvedomím, že sa preteky už začali, rozdýcham sa a vidím aj ako zacvičil súper. Adrenalín bol však vo finále veľký, zabudol som aj na bolesť ramena,“ skonštatoval Slavomír Michňák a tréner Peter Krištof ho doplnil: "Vo finále bolo všetko možné, bolo to aj v hlavách. Klobúk dolu, čo dokázal. Dnes sa na koni nikto nevyhol chybičke.“

Blízko k finále mal Michňák už na majstrovstvách Európy v apríli v Montpellieri, kde však napokon skončil na 10. mieste. Teraz sa dostal do najlepšej šestky na EH a mohol aj vybojovať historicky prvú gymnastickú medailu z EH. "Zostava nebola zlá, len škoda toho pádu. Ak by som zacvičil tak pekne, ako som to ukazoval počas týždňa, bola by z toho medaila. Pri gymnastike a najmä cvičení na koni však človek nikdy nevie, čo sa môže stať. Môže mať natrénované, stačí milimetrové vychýlenie a je dole z náradia. Snažil som sa zachrániť pred párom a prerušením, ale už to nešlo. Som nahnevaný na seba," doplnil Slavomír Michňák.

Tréner Peter Krištof pri odchode z I-Zóny ešte povedal: "Ďakujeme Jožkovi Konečnému. To, čo dnes ako tréneri vieme, nás naučil on." Olympionik z Moskvy 1980 a strieborný medailista z ME 1979 v preskoku Jozef Konečný viedol v posledných 30 rokoch väčšinu popredných slovenských gymnastov a jeho odchovancami sú obaja naši tréneri v Baku - aj Martin Zvalo, ktorý priviedol do finále na MS aj na ME Samuela Piaseckého (ten sa momentálne vracia po operácii). Konečný dnes trénuje Igora Takáča, ktorý sa vlani blysol výborným viacbojom na OH mládeže v Nankingu.

Box: TANKÓ POSTÚPIL DO ŠTVRŤFINÁLE, Zátorský tesne PREHRAL S Yilmazom
V osemfinále  boxerského
Štastný Viliam Tankó, ktorý sa ako jediný z kvarteta slovenských boxerov prebojoval do štvrťfinále. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Štastný Viliam Tankó, ktorý sa ako jediný z kvarteta slovenských boxerov prebojoval do štvrťfinále.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

turnaja do 60 kg v tretej sále Kryštálovej haly bol slovenský reprezentant Michal Zátorský blízko k postupu medzi najlepšiu európsku osmičku. Po veľkom a vyrovnanom boji, keď prakticky od úvodnej minúty doslova naháňal  Turka Yasina Yilmaza po ringu, však nakoniec prehral tesne 1:2 (27:30, 27:30, 29:28). Súboj - a pravdepodobne aj rozhodcovský zbor - ovplyvnila búrlivá atmosféra, pretože plná hala  jednoznačne podporovala hlasivkami  tureckého boxera. Ten sa vypol k najlepšiemu výkonu v poslednom kole, ktoré však paradoxne u rozhodcov prehral. Náš reprezentant bol jasne lepší v 2. kole, ale arbitri to  videli inak. Kuriozitou zápasu bol pád ringového rozhodcu. Ten sa snažil pri jednej z výmen vyhnúť súťažiacim, zaplietli sa mu nohy a ocitol sa zemi. Slovenský boxer sa po tomto súboji lúči s Baku umiestením na 9. - 16. mieste. Výsledok - do 60 kg, osemfinále: Michal Zátorský (SR) - Yilmaz (Tur.) 1:2 (27:30, 27:30, 29:28).

Po zápase bol 21-ročný pretekár Box Clubu Nitra a člen Športového centra polície v Bratislave Michal Zátorský viditeľne sklamaný: „Ak ktokoľvek chce v Azerbajdžane vyhrať nad Turkom, alebo nad domácim boxerom, musí byť jasne lepší, alebo súpera jednoducho zložiť...," povzdychol si a dodal: "Verdikt rozhodcov pociťujem ako nespravodlivosť  - a rovnaký názor majú aj slovenskí tréneri. Veľmi som túžil vybojovať si v Baku účasť na blížiace sa ME v Bulharsko, kam z EH postupujú iba medailisti.“

Prevahu Tankóa nad Ayigahom výstižne dokumentuje aj táto fotografia. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Prevahu Tankóa nad Ayigahom výstižne dokumentuje aj táto fotografia.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Zvyšný zo štvorice slovenských boxerov Viliam Tankó zvíťazil v osemfinále kategórie do 52 kg na I. európskych hrách v azerbajdžanskom Baku nad Belgičanom Dodjim Kodjom Ayigahom

3:0 (29:28,30:27, 30:27) a postúpil do štvrťfinále. Dvadsaťročný Tankó bol v sobotu proti belgickému súperovi aktívnejší a vyhral u všetkých troch rozhodcov - brazílskeho, litovského aj ukrajinského. O výsledku rozhodla predná ruku  a rýchlosť nášho boxera. Tankó v 3. kole dokonca na chvíľu poslal súpera aj k zemi, ten sa však rýchlo otriasol a bojoval ďalej ako lev. Zadný zdvihák nášho borca mu však niekoľkokrát skrížil plány na zvrat v súboji. Vo štvrťfinále si v utorok 23. júna o 10.30 h SELČ zmeria sily s Arménom Narekom Abgarjanom, ktorý vyradil Maďara Csóku.

Spokojnosť v novinárskej I-zóne žiarila z tváre víťaza i trénera slovenskej reprezentácie Tibora Hlavačku. Viliam Tankó zápas komentoval slovami: „Je to super, víťazstvo posielam svojmu klubovému trénerovi Tomimu Kidovi Kovácsovi k dnešných 38. narodeninám. Sľúbil som mu to a on mi zase sľúbil, že keď budem v Baku bojovať o medailu, tak priletí za mnou. Nuž teda čakám...  Ako odmenu  za víťazstvo si dnes večer dám niečo sladké, veď v Baku som sa ešte poriadne nenajedol. Do svojej kategórie som musel schudnúť štyri kilá.“
 

Volejbal: SLOVÁCI ZDOLALI BELGIČANOV A SÚ NA CESTE DO štvrťfinále
Momentka zo zápasu s Belgikom, na bloku Prešinský a Chrtiansky. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Momentka zo zápasu s Belgikom, na bloku Prešinský a Chrtiansky.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV

Slovenskí volejbaloví reprezentanti urobili na I. európskych hrách v Baku po výhre 3:1 nad Belgickom dôležitý krok na ceste do štvrťfinále. V B-skupine majú momentálne bilanciu 2 víťazstvá a 2 prehry a na svojom konte 6 bodov.
Slováci začali s Belgičanmi lepšie a vybojovali si prvý set. Druhý patril ich súperom, ktorí od stavu 11:11 odskočili a náskok už nepustili. Zverenci Miroslava Palguta v ďalších dvoch dejstvách zabojovali a po 114 minútach sa tešili z víťazstva. Druhý slovenský mečbal premenil smečom Kriško. V pondelok nastúpi tím SR o 11.30 SELČ na zápas s Bulharskom. Výsledok - B-skupina: Slovensko - Belgicko 3:1 (22, -19, 21, 19). 114 min, rozhodovali: Piaseckij (Biel.) a Šimonovič (Srb.), 900 divákov. Zostava a body SR: J. Zaťko 2, Kriško 16, Ondrovič 9, Lux 13, Š. Chrtiansky ml. 16, Prešinský 10, libero Vydarený (Macko, Končál 1, Mlynarčík, T. Halanda, Hruška).

Tréner Miroslav Palgut pre portal www.svf.sk o zápase povedal: "Prvý set bol vyrovnaný, ale koncovku sme zvládli lepšie a uhrali sme to. Belgičania veľmi dobre podávali, no dokázali sme sa s tým vyrovnať. V druhom sete prečítali Belgičania našu hru, začali nás viac blokovať a mali sme problémy sa presadiť. Skúsil som zmeniť nahrávača a hra sa podstatne zlepšila. Začali sme lepšie podávať a to bol aj dôvod, že sme ich na okrajoch siete blokovali. Víťazstvo nás priblížilo k štvrťfinále. Verím, že sa nič nepredvídateľné nestane a napokon postúpime."

Družstvo volejbalistov SR pred zápasom s Belgickom. FOTO: JÁN SÚKUP, SOV
Družstvo volejbalistov SR pred zápasom s Belgickom.
Foto
JÁN SÚKUP, SOV


 

VODNÉ PÓLO: Slovenky prehrali s Nemkami a obsadili ôsme miesto Slovenské reprezentantky vo vodnom póle prehrali vo štvrtkovom zápase o 7. miesto s rovesníčkami z Nemecka 11:13 a v konečnom účtovaní obsadili 8. pozíciu. Mladé Slovenky nezachytili úvod duelu a po I. štvrtine prehrávali 1:4. Po vyrovnanej druhej a tretej časti sa síce v záverečnej pokúsili niečo urobiť s výsledkom, no podarilo sa im už iba skorigovať náskok súperiek. Najlepšou strelkyňou slovenského družstva bola šesťgólová Patrícia Krivdová. Dievčatá - o 7. miesto: Slovensko - Nemecko 11:13 (1:4, 3:3, 4:4, 3:2). Góly SR: Krivdová 6, Rybanská 3, Kurucová a Stankovianska po 1. Využitie presiloviek: 5/1 - 12/6, pokutové hody: 0 - 1/1.

Zápas mal nechutný záver. Osem sekúnd pred koncom stretnutia viedli Nemky 13:11, loptu mali vo svojej moci a navyše hrali presilovku pri vylúčení Patrície Krivdovej. Nemecká hráčka Jamie Verebelyiová vtedy napadla Janku Kurucová, ktorú najprv niekoľko sekúnd topila a pod vodnou hladinou jej uštedrila niekoľko evidentných úderov, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani v boxerskom ringu. Nemeckú agresorku vzápätí trochu "uzemnila" slovenská kapitánka Krivdová, ktorá plávala okolo. Kurucová sa z ataku súperky po vynorení spamätala a Nemke nechcela zostať nič dlžná, no spoluhráčky ju zastavili a pomohli jej na okraj bazéna. Obe priame aktérky incidentu totiž arbitri vylúčili. Kým Nemka Verebelyiová po príchode na striedačku nešetrila úsmevmi, Slovenka Kurucová mala zjavne problémy s dýchaním a dostala sa do opatery lekárov. V zostávajúcom priebehu duelu sa už Slovenkám nepodarilo duel zdramatizovať.


CESTNÁ CYKLISTIKA: Medveďová sa v úmornej horúčave vytrápila
Tereza Medveďová pred štartom. FOTO: RASTISLAV ZOLLER
Tereza Medveďová pred štartom.
Foto
RASTISLAV ZOLLER

Tereza Medveďová

obsadila v cestných pretekoch cyklistiek s hromadným štartom na 120,7 km 44. miesto. Do cieľa prišla devätnásťročná Slovenka v skupine, ktorá zaostala o 13:33 min za víťaznou Aľonou Amialiusikovou z Bieloruska. Preteky sa išli v úmornej horúčave a pre Slovenku, ktorá bola v celom štartovom poli najmladšia, znamenali veľmi tvrdú skúšku. Výsledky - preteky s hromadným štartom (120,7 km): 1. Amialiusiková (Bielor.) 3:20:36, 2. Niewiadomá (Poľ.), 3. Van der Breggenová (Hol.) obe čas ako víťazka, ... 44. Tereza Medveďová (SR) +13:33 min.

„Som spokojná, boli to ťažké preteky. Bola som rada, že som v tom teple vôbec došla do cieľa. Navyše trať bola samý kopec. Štyri prvé okruhy sme išli v kopci, kde neboli kocky a ďalších päť okruhov sme mali kopec s kockami. Najťažšia bola pre mňa pasáž do kopca s kockami, kde som strácala kontakt so skupinou a musela som ju doháňať. Toto podujatie je pre mňa veľká skúsenosť, rovnaká ako vlani na olympijských hrách mládeže v Nankingu. Tento štart je motivačný do ďalšej kariéry, raz by som sa chcela zúčastniť na veľkých olympijských hrách,“ uviedla Tereza Medveďová.
 

Lukostreľba: Baláž prehral a VYPADOL
Boris Baláž prehral v 1. kole súťaže mužov v olympijskom luku s Gruzíncom Lašom Pchakadzem vo všetkých troch setoch a z ďalších bojov vypadol. Baláž predtým obsadil v kvalifikačnom kole 55. miesto, takže nastúpil proti 10. z kvalifikačného kola. Medzi 32 najlepších sa neprebojoval. Výsledok: Pchakadze (Gruz.) - Boris Baláž (SR) 6:0 (25:23, 29:28, 28:26).

SÚŤAŽNÝ Program slovenských Športovcov poČas ĎalŠích DVOCH DNÍ  
Poznámka: Uvádzame miestne časy, na Slovensku je o tri hodiny menej.
 

Nedeľa 21. júna

ATLETIKA (Národný štadión): 16.00 - 21.15 prvý deň súťaže miešaných družstiev

CESTNÁ CYKLISTIKA (v uliciach mesta s cieľom na Námestí slobody): 10.00 – 16.00 cestné preteky s hromadným štartom M (Erik Baška, Michael Kolář, Luboš Malovec)

LUKOSTREĽBA (Štadión Tofika Bachramova): 11.10 eliminácia olympijský luk Ž (Alexandra Longová), 14.00 – 17.45 eliminácia a finále olympijský luk Ž

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Strelecké centrum - SC): 9.00 – 16.15 skeet M – 2. deň (Štefan Zemko - SC 4)
 

Pondelok 22. júna

ATLETIKA (Národný štadión): 16.00 - 21.45 druhý deň súťaže miešaných družstiev

BEDMINTON (Športová hala): 16.00 dvojhra M (Jarolím Vicen), 11.00 dvojhra Ž (Jana Čižnárová)

ŠPORTOVÁ STREĽBA (Strelecké centrum - SC): 9.30 – 16.15 mix skeet (Štefan Zemko, Danka Barteková - SC 4)

VOLEJBAL (Kryštálová hala 1): 14.30 základná skupina M Bulharsko - Slovensko

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV